Een kneuzing zonder blauwe plek, is dat mogelijk? Jazeker! Een kneuzing heeft namelijk verschillende symptomen. Een van die symptomen is het ontstaan van een blauwe plek maar dit hoeft dus niet altijd zo te zijn. Maar let op, want na enkele dagen kan zich alsnog een blauwe plek vormen.
Dit is een kneuzing
Een kneuzing ontstaat door een val, een klap of stoot tegen het lichaam. Hierdoor worden weefsels samengedrukt. Vaak gaat het om spieren, pezen en banden maar ook het onderhuidse bindweefsel. Door het samendrukken ontstaat er beschadiging van de weefsels.
Meestal ligt de oorzaak in een ongeval. Dit kan om een val van de fiets of het paard gaan, een auto-ongeluk of op straat vallen. Maar ook tijdens het sporten kan er een kneuzing ontstaan. Je moet een kneuzing niet met een verstuiking verwarren. Een verstuiking komt alleen bij gewrichten voor waarbij weefsels en banden worden opgerekt en beschadigd.
De symptomen van een kneuzing
Hoe weet je nu of iets gekneusd of toch gebroken is? Een kneuzing kan net zoveel of zelfs meer pijn doen dan een botbreuk. Pijn zegt dus niet over het feit of iets gekneusd of gebroken is.
Bij een kneuzing gaan de bloedvaatjes in veel gevallen kapot. Hierdoor ontstaat er vlak onder de huid een verkleuring. Dit noem je ook wel een blauwe plek. Deze verkleuring kan klein tot enorm groot zijn. Wanneer je op verkleuring drukt dan doet dit vaak vreselijk pijn.
Een kneuzing herken je ook aan zwelling van het aangedane lichaamsdeel. Daarnaast is het pijnlijk om het lichaamsdeel te gebruiken.
Kneuzing zonder blauwe plek
In de meeste gevallen zal er na kneuzing een blauwe plek ontstaan. Dit komt omdat beschadigde bloedvaatjes vocht en bloed lekken. Dit bloed hoopt zich onder de huid op, waardoor de huid blauw kleurt. Na enkele dagen verandert de kleur naar paars en nog later naar groen/geel.
Een kneuzing zonder blauwe plek komt wel eens voor, hoewel dit weinig wordt gezien. Er kunnen twee redenen zijn voor een kneuzing zonder blauwe plek:
- Zeer oppervlakkige kneuzing
- Veel vetweefsel
Bij een zeer oppervlakkige kneuzing kan het dat de bloedvaatjes net niet beschadigd raken. Mensen met veel vetweefsel ontkomen hier soms ook aan. Als laatste kan een kneuzing zonder blauwe plek natuurlijk ook helemaal geen kneuzing zijn.
Behandeling van een kneuzing
Wat te doen bij een kneuzing? Er is in ieder geval sprake van beschadiging van het onderhuids weefsel. Soms zijn ook de spieren, pezen of banden aangedaan. Bij een kneuzing is het belangrijk om het gekneusd lichaamsdeel omhoog te leggen. Zo kan het bloed terugstromen. Dit vermindert pijn en zwelling, dat merk je direct.
Daarnaast is het goed om de kneuzing gedurende 10-15 minuten te koelen. Ook dit zorgt ervoor dat de zwelling afneemt. Gebruik bij voorkeur een speciaal icepack, ideaal om lichaamsdelen te koelen.
Na het koelen breng je een drukverband aan. Hiermee voorkom je de ergste pijn. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het drukverband niet te strak aanbrengt, anders krijgt het lichaamsdeel onvoldoende bloedtoevoer.
De eerste dagen heb je nog veel pijn en last van de zwelling. Toch is het belangrijk om lichtjes te bewegen. Doe wat oefeningen, strek en buig het gewricht of probeer een beetje te lopen.
Heb je een hometrainer in huis? Dit is ook een goede manier om te bewegen. Een crosstrainer is nog beter, omdat je hiermee je hele lichaam beweegt. Wanneer je te weinig beweegt dan verslappen de spieren en worden de klachten alleen maar erger.
Tantum crème bij zwelling door een kneuzing
Heb je veel last van zwelling als gevolg van een kneuzing? Je kunt hier speciale crème opsmeren. Dit is een smeerbare pijnstiller dat zwelling maar ook pijn verlicht. Ideaal bij kneuzingen.
Wat te doen met een eventuele blauwe plek?
Een kneuzing zonder blauwe plek is mogelijk, maar in veel gevallen verschijnt er de volgende dag toch nog een blauwe plek. Wat moet je met een blauwe plek? In principe niks. De bloedvaatjes lekken bloed waardoor het onder de huid verkleurt. Het lichaam is goed in staat om het overtollige bloed op te ruimen.
Dit opruimen van het bloed zie je door verkleuring. Van blauw kleurt de plek naar paars en later groen tot groengeel. Het duurt enkele dagen tot vier weken voordat de blauwe plek helemaal weg is. Hoe groter de blauwe plek, hoe langer het opruimen duurt.
Wil je het genezingsproces versnellen dan kun je er wat speciale olie op doen. Dit helpt niet alleen om blauwe plekken te verzachten maar ook om de huid sneller te laten herstellen.
Wanneer naar huisarts met kneuzing?
Wanneer moet je eigenlijk naar de huisarts met een kneuzing? Het is belangrijk dat je naar de huisarts gaat wanneer de pijn verergert of wanneer de pijn uitstraalt naar andere gebieden. Ook bij een bonkende pijn of wanneer je het gewricht bijna niet kan gebruiken, neem je contact op met de huisarts of dokter.
Merk je dat het gewricht een vreemde vorm krijgt? Neem dan direct contact op met de arts. Soms is er sprake van een botbreuk, dit moet altijd gecontroleerd worden.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique