Kleine vliegjes in huis – zorg dat ze weggaan

Kleine vliegjes in huis zijn niet alleen vervelend, ze zijn soms ook gevaarlijk voor de gezondheid. Dit geldt niet voor alle vliegensoorten maar van een aantal kun je flink ziek worden. Zodra je weet om welke kleine vliegjes het gaat, start je met het bestrijden hiervan. Ontdek hoe je dit doet.

De meest voorkomende kleine vliegjes

Heb je last van kleine vliegjes in huis dan kan het om het fruitvliegje, de rioolvlieg of het rouwvliegje gaan. Witte vliegen tref je voornamelijk op kamerplanten aan. De overige vliegjes zitten op fruit, voedsel of komen uit het riool. Je kunt je voorstellen dat een aantal van deze vliegjes schadelijk is voor de gezondheid of planten aantasten.

Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van kleine vliegjes in huis. Maar eerst iets meer over de verspreiding van ziekten door vliegen.

Vliegen zijn drager van bacteriën

Van huisvliegen is bekend dat ze ruim 100 ziekten op mens of dier over kunnen brengen. Veel van deze ziekten komen in Nederland niet of nauwelijks voor, juist omdat we rekening houden met een goede hygiëne. In andere landen brengen vliegen ziekten als lepra en tuberculose over.

Maar ook het zo onschuldig lijkende fruitvliegje kan besmet zijn met salmonella. Voor mensen met een goed immuunsysteem vormt dit niet direct een probleem. Ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoelig voor de salmonellabacterie.

Rioolvliegjes brengen schimmels en bacteriën over. Ook hier kun je flink ziek van worden, vaak gaat dit gepaard met diarree, braken en koorts.

Fruitvliegjes in huis

Wanneer je kleine vliegjes in huis aantreft dan zijn dit vaak fruitvliegjes (fruitvlieg). Deze kleine vliegjes komen al snel op de fruitschaal af. Ook lege flessen wijn of lege alcoholglazen hebben een enorme aantrekkingskracht op de vliegjes. Dit heeft allemaal met gisting te maken.

Fruitvliegjes leggen hun eitjes in gistend fruit. Hier smullen de larven van waardoor ze snel groot worden. Op zich zijn deze kleine vliegjes in huis over het algemeen onschadelijk. Toch is het geen fris idee dat er vliegeneitjes in het fruit zitten. Daarnaast blijken fruitvliegjes soms besmet te zijn met de salmonellabacterie. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem kan dit risicovol zijn.

Fruitvliegjes bestrijden is vrij eenvoudig. Met een speciale fruitvliegjesval vang je heel wat van deze kleine vliegjes in huis. Zo kom je er snel weer vanaf.

Bekijk de fruitvliegjesval

Rioolvliegjes in de afvoer en het riool

Zie je kleine vliegjes in huis die voornamelijk vanuit de keuken, badkamer of het toilet komen? Grote kans dat het hier om rioolvliegjes gaat. Het kan ook dat ze zich in de kruipruimte of een vochtige kelder verbergen. Het probleem is dat ze met tientallen tot honderden tegelijk aanwezig zijn.

Rioolvliegjes zitten voornamelijk in verstopte afvoeren. Hier leven ze van organisch materiaal waarin ze ook hun eitjes leggen. Met name rottend afval is een ware broedplaats. Denk hierbij ook aan stilstaand water in een wasbak of een plantenbak.

Doordat rioolvliegen zich in een afvoer of riool begeven verspreiden ze makkelijk bacteriën. Het komt vaker voor dat rioolvliegjes vanuit de stinkende afvoer op je tandenborstel gaan zitten. Diezelfde tandenborstel waarmee jij later je tanden poetst.

Het bestrijden van deze kleine vliegjes doe je door de afvoer goed te reinigen. Verwijder rottend afval en maak gebruik van een bestrijdingsmiddel. Zit het riool verstopt? Gebruik dan een speciale gootsteenontstopper.

Naar gootsteenontstopper

Rouwvliegjes op kamerplanten

Kleine vliegjes op kamerplanten kan duiden op rouwvliegjes. Deze zijn niet schadelijk voor mensen en huisdieren maar wel voor de planten.  Rouwvliegjes zie je voornamelijk in vochtige aarde en op de bladeren van de plant zitten. Wanneer je tegen de plant stoot dan vliegen ze allemaal op.

Volwassen rouwvliegjes worden niet ouder dan twee dagen. Het vrouwtje kan per keer wel 200 eitjes leggen. De larven tasten de wortels van de plant aan. Een natuurlijk middel tegen rouwvliegen zijn aaltjes. Hiermee bestrijd je op een effectieve manier de larven van rouwvliegen.

Bekijk aaltjes tegen rouwvliegen

Je kunt ook gebruik maken van een speciale vliegenspray, meer hierover lees je hieronder bij de witte vlieg.

Kleine vliegjes in huis: de witte vlieg

Ook de witte vlieg is onschadelijk voor mens en huisdier. Witte vliegjes tref je op kamerplanten maar ook op buitenplanten aan. Haal je buitenplanten naar binnen controleer dan eerst of deze geen witte vlieg bevatten.

De witte vlieg herken je aan zijn witte kleur en de doorzichtige vleugels. Bij een grote plaag hoef je alleen maar de plant aan te raken en een wolk van witte vliegjes komt omhoog. Het probleem is dat witte vliegjes in grote aantallen voorkomen en de plant op korte termijn kunnen vernielen.

Het bestrijden van witte vlieg is lastig maar gelukkig niet onmogelijk. Met een speciaal bestrijdingsmiddel pak je de witte vliegjesplaag aan. Het is hierbij wel belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen.

Naar de spray tegen witte vlieg, trips en bladluis

Je ziet dat niet alle kleine vliegjes in huis even schadelijk zijn voor de gezondheid. Een aantal van deze vliegjes vormen vooral een plaag voor kamerplanten, terwijl andere vliegjes bacteriën of schimmels op mens en dier overbrengt. Zorg dus dat je de kleine vliegjes herkent en zo snel mogelijk bestrijdt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique