KISS syndroom baby: wat te doen?

Bij het KISS syndroom is er sprake van een symmetriestoornis in de nekwervels. Volgens sommigen bestaat KISS niet. Wat is het precies en hoe herken je het? In dit artikel alles over het KISS syndroom bij de baby, symptomen, osteopaat en gedragsproblemen.

Over het KISS syndroom

Het woordje KISS in ‘t KISS syndroom staat voor kopgewrichten invloed bij stoornissen in de symmetrie. Een hele mondvol, maar wat betekent het eigenlijk? Hierbij is er sprake van een stoornis in de nekwervels, waardoor het kind een gedeelte van de nek niet of nauwelijks kan bewegen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van KISS. Toch wordt er veel over gesproken.

Oorzaak KISS-syndroom: hoe ontstaat het?

Voor de oorzaak van deze aandoening moeten we terug naar de bevalling. Tijdens de bevalling kan de wervelkolom van de baby samengedrukt worden. Dit gebeurt weleens bij een keizersnede of bij een tangverlossing. Het syndroom kan echter ook tijdens de zwangerschap ontstaan, bij een erg grote baby of bij een tweeling of meerling. Mogelijk gaat het hier dan om een verkeerde houding van het ongeboren kind.

Andere mogelijke oorzaken zijn een snelle of langzame bevalling. Hierdoor krijgt de baby onvoldoende kans om goed te draaien.

Symptomen van het KISS-syndroom: zo herken je het

De meest voorkomende symptomen zijn huilen en een voorkeursligging. Hoe herken je een voorkeursligging? Hierbij slaapt baby altijd met het hoofd naar één kant gericht. Bij het draaien van het hoofdje draait baby deze weer terug in de vertrouwde houding. In dit geval spreken we van een voorkeurshouding. Een baby met het syndroom zou ook veel huilen. Het kind is zeer moeilijk te troosten.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen KISS syndroom:

  • Voorkeurshouding
  • Veel huilen
  • Overstrekking
  • Niet willen kruipen
  • Vertraagde spraakontwikkeling

Baby’s met het syndroom willen het liefst het kruipen overslaan en zo snel mogelijk gaan staan. Verder huilen ze veel bij het aan- en uitkleden. De handjes en voetjes kunnen koud aanvoelen.

KISS syndroom gedragsproblemen

Bij kinderen met het syndroom komen gedragsproblemen vaker voor. Het gaat hier om gedrag dat nog het meest op ADHD lijkt. De baby of het kind is druk en onrustig. Driftbuien komen vaker voor. Let op: gedragsproblemen zijn niet altijd te herleiden naar KISS. Er kan ook sprake zijn van een onderliggende aandoening of ziekte, ontwikkelingsstoornis opvoedkundige problemen etc.

Reflux in relatie met KISS syndroom

Bij reflux loopt voedsel vanuit de maag terug in de mond. Baby slikt de maaginhoud weer in of moet overgeven. Bij het inslikken van de maaginhoud spreken we van verborgen reflux. Reflux is niet direct schadelijk maar kan op de duur de slokdarm beschadigen. Hierdoor ontstaan er ontstekingen. Hoe zit het met KISS syndroom reflux? Er is geen directe relatie, reflux komt even vaak bij kinderen met of zonder het KISS syndroom voor.

KISS syndroom bestaat niet

Er is veel discussie over ‘t KISS syndroom. Feit is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat dit ook daadwerkelijk bestaat. Behandelaars zoals osteopaten en manuele therapeuten denken hier anders over. Ook onder ouders bestaat er veel twijfel over het wel of niet bestaan van het KISS syndroom.

Wat je zelf kunt doen

Voordat je overgaat tot behandeling, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Zet het lievelingsknuffeltje van baby altijd aan de andere kant van het hoofdje, dit stimuleert baby om zijn hoofd te draaien. Nog geen lievelingsknuffeltje? Bestel er hier een.

Gebruik bij reflux speciale bedblokken of een reflux kussen. Dit voorkomt het omhoogkomen van maagzuur.

Bekijk het reflux slaapkussen

Behandeling: osteopathie en manuele therapie

Zowel manuele therapie als osteopathie houdt zich bezig met de wervelkolom. Een osteopaat behandelt vaak door middel van mobilisatie. Bij manuele therapie ligt de nadruk op het hele bewegingsapparaat. De behandeling van KISS syndroom bestaat vaak uit osteopathie of manuele therapie.

Of het KISS-syndroom nu wel of niet bestaat: bij een voorkeurshouding is behandeling altijd aan te raden. Een eenzijdige houding zorgt namelijk voor misvorming van het hoofd en een zijwaarts gekromde wervelkolom. Het kan zelfs leiden tot een verkeerde stand van de heupen. Oudere kinderen die niet behandeld zijn ervaren vaker leerproblemen, een slechte motoriek en veel hoofdpijn.

De manueel therapeut of osteopaat behandelt door middel van zachte massages en mobiliserende technieken. Doel is om de bovenste nekwervels vrij te maken.

Wat is het effect van de behandeling?

Ouders die hun kind laten behandelen merken vaak na twee tot drie behandelingen al effect. Baby huilt veel minder en slaapt beter.

Je bent vast benieuwd naar de kosten en vergoeding van manueel therapie of osteopathie. Gemiddeld betaal je voor een fysiotherapeutisch onderzoek tussen de €45 en €55. Voor een zitting ben je tussen de €30 en €50 per keer kwijt. Dit zijn natuurlijk hoge kosten die niet iedereen zomaar kan betalen. Daarom hebben we ook nog even gekeken naar de manuele therapie vergoeding en hoe dit met osteopathie zit.

Beide therapieën zijn een specialisme binnen de fysiotherapie. Daarom is de vergoeding vergelijkbaar met de vergoeding van fysiotherapie. Baby’s en kinderen hebben vanuit het basispakket recht op 9 behandelingen per kalenderjaar. Mocht het nodig zijn, dan vergoedt de zorgverzekeraar nog eens 9 extra behandelingen. Alleen bij een chronische aandoening worden meerdere behandelingen vergoed. KISS syndroom valt hier niet onder. Daarom zul je het moeten doen met 9 tot maximaal 18 behandelingen per jaar. In veel gevallen is dit voldoende om KISS syndroom te behandelen.

Waarschuwing bij behandelingen

Artsen waarschuwen voor behandelingen middels osteopathie of manuele therapie. Wervelmanipulatie kan leiden tot scheefstand van de nekwervels. Sommige baby’s krijgen te maken met een korte ademstilstand tijdens de behandeling. Twijfel je over deze of een andere behandeling, neem dan altijd contact op met de huisarts. Deze kan je adviseren over het probleem, de behandeling en eventuele gevolgen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique