Kans op zwangerschap vergroten: zo doe je dat

Per cyclus heb je 15% – 20% kans om zwanger te worden. Dit is natuurlijk niet veel, daarom duurt het gemiddeld 6 tot 12 maanden voordat een stel zwanger is. Je kunt de kans op een zwangerschap vergroten. Dit doe je door een gezonde levensstijl, voeding en nog veel meer.

Zwanger worden – cijfers

Laten we eerst maar met de zwanger worden cijfers beginnen. Per cyclus heb je tot 20% kans om zwanger te raken. Het is niet zo dat je deze kansen bij elkaar op kunt tellen en hierdoor na 5 maanden op 100% uitkomt. Bovendien geldt bovenstaand percentage alleen voor vrouwen tot 30 jaar. Na het 30e levensjaar ligt de maandelijkse kans lager dan 15%.

  • Bijna eenderde van de vrouwen is binnen 3 maanden zwanger
  • 70% van de vrouwen is binnen 6 maanden zwanger
  • 80% van de stellen lukt het binnen 1 jaar om zwanger te worden
  • Na 2 jaar is 90% van de stellen in verwachting

Bovenstaande zwanger worden cijfers gelden voor stelletjes die hier bewust mee bezig zijn. Na 2 jaar is 9 op de 10 stelletjes in blijde verwachting. Bij de overige 10% duurt het langer. Soms is medische hulp hierbij nodig.

De kans op zwangerschap vergroten

Kun je de kans op een zwangerschap vergroten? Ja, dit is zeker mogelijk. Wie gezond eet en leeft is nu eenmaal een stuk vruchtbaarder. Hieronder lees je hoe je je kansen vergroot.

Gezonde levensstijl

Het klinkt zo eenvoudig: een gezonde levensstijl. Wat houdt het echter in? Zorg dat je op een gezond gewicht bent en blijft. Hierbij ligt je BMI tussen de 18,5 en 25. Vanaf een BMI van 25 heb je overgewicht: dit maakt je minder vruchtbaar. Dit geldt ook voor vrouwen met ondergewicht.

Verder is het belangrijk dat je gezond eet. Laat de zogenaamde foute koolhydraten zoals suikers en gebak liever staan. Drink weinig alcohol en kies alleen voor gezonde vetten.

Wat wordt er nog meer met een gezonde levensstijl bedoeld? Dat is niet roken en voldoende bewegen. Al deze dingen vergroten je vruchtbaarheid en hiermee ook de kans om eerder zwanger te worden.

Wil je zwanger worden, begin dan alvast met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een baby met een ernstige aandoening zoals een aangeboren hartafwijking, een open ruggetje of een hazenlip. Foliumzuur of vitamine B11 vind je in groente, fruit en volkoren producten. Tijdens de zwangerschap mag je hier best wat meer van binnen krijgen. Begin hier vanaf 4 weken voordat je zwanger wilt worden mee. Natuurlijk valt van tevoren niet te voorspellen wanneer je daadwerkelijk zwanger bent, maar dan heb je alvast voldoende vitamine B11 binnen.

Bestel online foliumzuur

Kans op Zwangerschap vergroten met voeding

Het is hierboven al besproken: een gevarieerd voedingspatroon houdt je hormonen in balans. Dit zorgt voor een verhoogde vruchtbaarheid. De kans op zwangerschap vergroten met voeding doe je zo:

  1. Verminder geraffineerde koolhydraten zoals witte pasta, witte rijst en suikers
  2. Wees matig met cafeïne en alcohol
  3. Eet voldoende vezels waaronder volkoren granen, groente en fruit
  4. Zorg voor een goede ijzeropname dat je in groene groenten, vlees en gedroogde vruchten vindt
  5. Ga voor antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, zink en foliumzuur
  6. Laat transvetten zoveel mogelijk staan: dit zijn margarine, frituurvetten, chips, koekjes en plantaardige oliën

Met bovenstaande tips verhoog je de vruchtbaarheid en zit je een stuk lekkerder in je vel.

Inzicht in je cyclus

Je kunt de kans op zwangerschap vergroten door inzicht in je cyclus te krijgen. Met de temperatuurmethode kun je berekenen wanneer de eisprong plaatsvindt. Deze methode vraagt echter nogal veel discipline en laat alleen achteraf zien wanneer de eisprong is geweest. Bovendien moet je de temperatuurmethode een paar maanden volhouden om daadwerkelijk te weten wanneer je de eisprong hebt.

Het is eigenlijk veel eenvoudiger om voor ovulatietesten te kiezen Deze geven exact weer wanneer de eisprong plaatsvindt. Zo ben je op tijd om in actie te komen.

Bekijk alle ovulatietesten

Sommige vrouwen brengen de cyclus in beeld met behulp van de billingsmethode. Hierbij controleer je het eigen cervixslijm. Bij rekbaar, elastisch en doorzichtig wit slijm ben je op je vruchtbaarst.

Leer de KamaSutrA uit je hoofd

Dit is natuurlijk een advies dat je in de wind kunt slaan. Er zijn geen speciale of pittige standjes die jouw kansen op een zwangerschap vergroten, al wordt dit wel vaak beweerd. Opwinding speelt wel een grote rol. Door het samentrekken van de baarmoeder worden zaadjes richting de eicel gestuwd. Dit is altijd goed. Er zijn echter ook genoeg vrouwen die zwanger worden zonder er iets speciaals voor te doen. Je mag het advies met betrekking tot standjes en opwinding dan ook met een korreltje zout nemen.

Snel zwanger worden na de pil

Bij het stoppen met de pil is het verstandig om de eerste natuurlijke menstruatie af te wachten. Zo weet je tenminste dat je weer vruchtbaar bent. Ook kun je de ovulatie gemakkelijker inschatten. Gemiddeld duurt het minimaal 6 maanden voordat je cyclus weer normaal is. Hierdoor duurt het ongeveer 6 – 18 maanden na het stoppen met de pil voordat je zwanger bent. Er zijn echter altijd vrouwen die direct na het stoppen al zwanger zijn. Ga hier echter niet vanuit en stop bij een kinderwens met de pil. Dit vergroot je kans zwanger worden.

Ben je na een jaar nog niet zwanger? Begin dan met de temperatuurmethode en hou je cyclus goed bij. Mocht het nodig zijn om medische hulp in te schakelen, dan wordt je altijd gevraagd om dit te doen. Wanneer je dit direct kunt overleggen, scheelt dit weer een hoop tijd.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique