De kans op een miskraam. Als zwangere vrouw loop je het risico een miskraam te krijgen. Tegenwoordig weten we best veel over miskramen, wat natuurlijk fijn is. Hoe groot is eigenlijk de kans dat je een miskraam krijgt bij een eerste, tweede of volgende zwangerschap? Dat lees je vandaag!
Percentage miskramen: zo vaak komt het voor
Het percentage miskramen ligt rond de tien procent: 1 op de 10 zwangerschappen eindigt dus in een miskraam. Wanneer spreken we van een miskraam en wanneer van een vroeggeboorte?
Een miskraam is een geboorte tot 16 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte is een geboorte tussen de 16 en 28 weken. Een vroeggeboorte valt tussen de 28 en 37 weken. Vanaf 37 weken is een geboorte op tijd. Dan weet je dat.
Hoewel een miskraam tot 16 weken voor kan komen, ontstaan de meeste miskramen tot 12 weken zwangerschap. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de foetus. De aanleg van alle organen, weefsels, stelsels, hart en bloedvaten etc gebeurt in de eerste 12 weken van de zwangerschap. Wanneer bij de aanleg iets belangrijks misgaat dan zal dit vaak uitlopen op een miskraam. Na de 12 weken komt een miskraam minder vaak voor, of zien we vaker een gemiste miskraam (missed abortion).
Werkelijke cijfers zijn hoger
In werkelijkheid is het percentage miskramen veel hoger dan de eerder genoemde 10 procent. Het percentage miskramen ligt op ruim 50 procent. Hoe kan dit? Vaak is de bevruchte eicel niet in staat zich in te nestelen, bijvoorbeeld door een fout in de celdeling of een stoornis in de baarmoeder. Ook kan het zijn dat de vrouw net op dat moment griep met vooral koorts heeft of een andere ziekte, waardoor de foetus niet goed innestelt.
Alcoholgebruik of medicijngebruik kan ook een oorzaak zijn, net als stress. Een vroege miskraam wordt door de meeste vrouwen niet opgemerkt. De miskraam kondigt zich aan op het moment dat de menstruatie eigenlijk zou komen. Het enige dat je kan merken is dat de menstruatie wat zwaarder dan normaal is.
Kans op een miskraam? Doe een vroege zwangerschapstest
Steeds meer zwangerschapstesten zijn in staat om minder HCG in de urine waar te nemen. Was dat vroeger bij een minimale hoeveelheid van 25 IU/L, de testen van nu nemen al vanaf 15 IU/L waar. Hierdoor kan er al tot 4 dagen voor de verwachte menstruatie getest worden.
Dankzij deze test weet je dus al of je zwanger bent. Dit maakt het risico op het krijgen van een miskraam niet hoger, maar maakt wel dat we beter inzicht krijgen in de cijfers betreffende vroege miskramen.
4, 5 en 6 weken
De kans op een miskraam met 4, 5 of 6 weken is het hoogst: ruim 12 procent. Dit ligt iets boven het gemiddelde van 10 procent, maar in deze periode gaat het ook het vaakst mis.
7, 8 en 9 weken
Met 7 weken, 8 weken of 9 weken zwangerschap is de kans op een miskraam ongeveer 9 tot 10 procent. Ook nu kan het nog misgaan, ondanks een eerder goed verlopen periode. Bij een kloppend hartje op een echo is de kans op een miskraam iets verkleind maar wel nog steeds aanwezig.
10, 11 en 12 weken
Met 10 weken zwangerschap is de kans op een miskraam gemiddeld 8 procent, met 11 en 12 weken is dit ongeveer 7.5 tot 8 procent. Tussen de 12 en 16 weken is de kans nog tussen de 5 en 8 procent. Na de 16e week is de kans opeen miskraam beduidend kleiner.
Kans op een miskraam bij eerste zwangerschap
Bij een eerste zwangerschap heeft iedere vrouw tussen de 4 en 12 weken gemiddeld 10 procent kans op een miskraam. Toch kan dit individueel verschillen. Zo krijgen vrouwen boven de 35 jaar iets vaker een miskraam.
- Tussen de 15 en 35 jaar: 10 procent kans
- Tussen de 35 en 40 jaar: 20 procent
- Tussen de 40 en 50 jaar: 40 procent
- Boven de 50 jaar: 60 procent
Dit heeft enerzijds te maken met een slechter kwaliteit eicellen, anderzijds met een minder goede hormoonregulering met het ouder worden. Ook zijn er andere factoren die een rol spelen en de kans op een miskraam tot twee keer kunnen verhogen:
- Roken: anderhalf tot twee keer zo hogere kans op een miskraam
- koffiegebruik: overmatig koffie drinken
- Alcoholgebruik: ook wel alcoholmisbruik genoemd
- Medicijngebruik: bepaalde medicijnen, bespreek dit van te voren met de arts indien je zwanger wil worden
- Overgewicht: probeer af te vallen
- Chromosomenafwijking: 0.7 procent bij een eerste zwangerschap
Kans op twee miskramen achter elkaar
Op zich is de kans op een tweede miskraam direct na een eerste miskraam iets verhoogd (16 procent). Zou een tweede miskraam zich voordoen dan berust dit vaak op toeval. Wel kunnen bovenstaande factoren en leeftijd van de vrouw het risico verhogen, net als bij de kans op een eerste miskraam. Bij een tweede miskraam is de kans dat er sprake is van een chromosoomafwijking wel iets verhoogd: 3 procent.
Drie miskramen achter elkaar
Na twee miskramen achter elkaar is de kans op een derde wel sterk verhoogd: met ruim 25 procent. Na drie herhaalde miskramen is de kans ook aanwezig dat er iets duidelijk mis is en is de kans op weer een miskraam ruim 45 procent. Dit kan om een chromosomenafwijking gaan bij het paar of bij een van beiden, maar ook door bijvoorbeeld een ziekte of afwijking aan de baarmoeder.
Een auto-immuunafwijking is verantwoordelijk voor 1/3e van alle herhaalde miskramen. Bij herhaalde miskramen is het belangrijk dat de vrouw onderzocht wordt en bij het niet vinden van afwijkingen, ook de man.
Vaak zal het stel begeleid moeten worden en vindt behandeling plaats, bijvoorbeeld een operatie, medicijnen of vruchtbaarheidsbehandeling. Vaak is het mogelijk om na behandeling een zwangerschap te voldragen, maar niet bij iedere vrouw lukt dit even goed.
Kans om weer zwanger te worden
De kans om weer opnieuw zwanger te worden na een miskraam is normaal gesproken net zo hoog als bij iedere andere vrouw, tenzij er vruchtbaarheidsproblemen zijn. Vaak wordt er geadviseerd om eerst een normale menstruatie na een miskraam af te wachten alvorens weer zwanger te worden.
Het belangrijkste is dat je er zelf weer aan toe bent, en het verdriet van de miskraam te boven bent gekomen. Is dit het geval, dan zou er in principe geen bezwaar mogen zijn om weer opnieuw zwanger te worden.
Ben je onder (medische) behandeling, bespreek dit dan altijd eerst met je arts of verloskundige. De kans om zwanger te raken neemt ook af met de leeftijd, net als risicofactoren als roken, drinken en eerder genoemde factoren. Leef bewust en gezond.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique