Kan artrose genezen (overgaan)?

Iedereen met deze aandoening wil dit weten: kan artrose genezen? Helaas is deze aandoening vaak niet te genezen. Toch kunnen de meeste klachten overgaan. Soms met wat hulp van buitenaf, in andere gevallen verdwijnen de klachten spontaan. Dit is goed nieuws voor  iedereen met artrose in een of meerdere gewrichten.

Artrose: het kraakbeen verandert

Het belangrijkste kenmerk van artrose is een verandering in het gewricht kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt normaal voor een soepele beweging tussen twee botdelen (gewricht). Bij artrose verandert dit kraakbeen. Het wordt dunner of brokkelt af. In sommige gevallen verdwijnt het kraakbeen helemaal.

Je kunt wat oorzaken voor artrose aanwijzen. Dit zijn onder andere te zware belasting van de gewrichten, een eerdere beschadiging of scheur in het kraakbeen maar ook overgewicht. Net zo vaak wordt er helemaal geen oorzaak gevonden.

Kan artrose genezen? Het herstellend vermogen van kraakbeen

Alles in ons lichaam kan beschadigd raken en vaak ook weer genezen. Het lichaam heeft namelijk een groot herstellend vermogen. Denk maar eens aan spierpijn na het sporten. Deze spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in de spieren. Binnen enkele dagen zijn deze scheurtjes al genezen.

Een botbreuk geneest ook, al duurt het enkele weken. Hoe zit het dan met kraakbeen? Heel lang werd gedacht dat kraakbeen niet kan herstellen. Dit is niet zo: kraakbeen herstelt wel degelijk. Kan artrose dan genezen? Nee, het kraakbeen herstelt maar dit gaat heel langzaam. Gemiddeld duurt het 200 jaar voordat beschadigd kraakbeen volledig hersteld is. De mens leeft niet lang genoeg om dit herstel mee te maken.

Ondersteuning bij het terug groeien van kraakbeen

Opvallend is dat artrose vaker in de heupen en knieën voorkomt en heel weinig en de enkels. Hoe kan dit eigenlijk?

Onderzoek heeft aangetoond dat er in de menselijke enkel veel jonger kraakbeen zit dan in de heup of de knie. Dit laat zien dat het kraakbeen in dik enkel dus vernieuwd. Onderzoekers hebben microRNA moleculen in kraakbeenmonsters van de enkel gevonden. Het zijn juist die moleculen die ervoor zorgen dat iets teruggroeit, net als bij salamanders.

Deskundigen bekijken nog hoe ze deze moleculen na kunnen bootsen en vervolgens in kunnen spuiten. Hieronder zal het kraakbeen kunnen herstellen. De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Science Advance.

Kan artrose overgaan? Over de klachten

Bij beginnende artrose kun je al gelijk veel klachten hebben. De eerste klachten bestaan uit stijfheid van het gewricht. Vooral na een hele nacht liggen of na een tijdje zitten voelt het gewricht zeer stijf aan. Later ontstaan er pijnklachten. In het begin is deze pijn alleen voelbaar bij belasting, later ook in rust.

Artrose verloopt niet bij iedereen hetzelfde. Zo zijn er mensen die bijna nergens last van hebben en toch gevorderde artrose hebben. Maar er zijn ook patiënten met milde artrose en veel klachten. Bovendien verloopt deze aandoening heel grillig: de ene dag heb je meer klachten dan de andere dag.

Kan artrose overgaan waarbij je bijna geen klachten meer hebt? Ja, dit komt regelmatig voor. Zelfs bij mensen die wekenlang tot maandenlang hardnekkige klachten hebben zie je dat dit met de tijd minder wordt. Dit is echter geen garantie dat bij iedereen de klachten van artrose overgaan.

Zelden spontane genezing

Het komt heel weinig voor maar heel soms treedt er spontane genezing op. Dus hier het vaakst bij mensen met artrose aan de tenen, vingers, voeten of handen. Dit komt omdat het kraakbeen aan de uiteinden van lichaamsdelen sneller hersteld. Spontane genezing of herstel van artrose in de knieën of heupen komt eigenlijk niet voor. Toch zullen er altijd wel hier en daar uitzonderingen zijn.

Het kraakbeen terug laten groeien

Artrose in de knie of heup zal zelden uit zichzelf genezen. Toch betekent het niet dat het kraakbeen zich niet kan herstellen. Er is een nieuwe behandelmethode waarmee artsen bij knieartrose het kraakbeen (gedeeltelijk) laten herstellen.

Deze behandelmethode bestaat uit kniedistractie. Hierbij wordt het kniegewricht middels een metaalconstructie enkele millimeters uit elkaar getrokken. Vervolgens moet de patiënt gedurende zes weken met deze constructie rond blijven lopen. Het kraakbeen kan gedeeltelijk herstellen. Hiermee kan een knieoperatie zeker 10 jaar worden uitgesteld.

Kniedistractie wordt in bepaalde ziekenhuizen in Nederland en België uitgevoerd. Het blijkt dat dit het meest effectief is bij mensen met milde artrose. Wanneer het kraakbeen te ver verdwenen is dan is herstel niet meer mogelijk.

Wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen

Kan artrose genezen wanneer ik gebruik maak van voedingssupplement zijn? Alleen voeding kan geen artrose genezen. Het kan er wel voor zorgen dat je minder klachten hebt. Veel mensen met artrose volgen een koolhydraat arm dieet. Het helpt in ieder geval om geen suiker meer tot je te nemen. Wees ook voorzichtig met frisdranken (koolzuur) en alcohol.

Neem liever geen alcohol wanneer je artrose met ontstekingen hebt. Zonder ontstekingen mag je af en toe een glaasje alcohol maar probeer dit wel te beperken.

Bepaalde voedingssupplementen verminderen de klachten. Hierdoor ervaar je minder pijn en stijfheid. Het gaat hier om de stoffen glucosamine en chondroitine. Vooral een combinatie van deze twee blijkt erg effectief te zijn.

Bekijk glucosamine chondroitine

Veel is het heel belangrijk om voldoende te bewegen. Ga dagelijks wandelen, fietsen of zwemmen. Zorg dat je de gewrichten niet overbelast. Dit betekent geen risicovolle sporten zoals voetbal of hardlopen. Draag goede schoenen met een verende zool. Ervaar je instabiliteit van de knie en is het altijd beter om een kniebrace te dragen.

Slotconclusie: kan artrose genezen of overgaan?

Onderzoeken en behandelmethoden laten zien dat artrose kan genezen, soms helemaal en soms gedeeltelijk. Hier is echter nog veel meer onderzoek naar nodig. Artrose kan wel overgaan wanneer het op klachten aankomt. Maar ook dit is voor iedereen anders.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique