Hoe vervelend is dat, jeuk aan het bovenbeen? Wanneer het een tijdelijke jeuk is dan is dit natuurlijk niet zo erg. Maar wat wanneer het langer aanhoudt en je er gek van wordt? Hieronder vind je verschillende oorzaken voor jeuk aan het bovenbeen en natuurlijk wat je ertegen kunt doen.
Dit voel je van jeuk
Wat is jeuk eigenlijk en waarom is het nuttig? De huid bevat veel zenuwuiteinden, op sommige plaatsen meer dan op andere plaatsen. Zodra je huid iets registreert zoals een insect of een vreemd voorwerp dan geven de zenuwuiteinden dit aan de hersenen door. Je registreert jeuk en gaat krabben. Dit is een goede manier om van het insect of voorwerp af te komen. Eigenlijk moet jeuk dus de huid beschermen.
Jeuk is te omschrijven als een kriebelend gevoel. De drang om te krabben is nagenoeg onweerstaanbaar. Jeuk kan soms zo hevig aanwezig zijn dat het erger is dan pijn.
Jeuk aan bovenbeen: de oorzaken
Wanneer je last hebt van jeuk aan het bovenbeen dan blijf je soms lang krabbelen. Hierdoor wordt de huid rood en beschadig je deze. Door te krabben kun je zelfs voor een infectie van het bovenbeen zorgen. De vraag is echter waarom jeuk aan het bovenbeen veroorzaakt wordt. Lees de mogelijke oorzaken, symptomen en behandeling.
Jeuk door muggenbeten of insectenbeten
Het vaakst wordt jeuk aan het bovenbeen veroorzaakt door een muggenbeet of insectenbeet, ook wel een insectensteek. Muggenbeten herken je door kleine rode en jeukende bultjes. Omdat muggen altijd de makkelijkste weg zoeken kan het best dat ze op het ontblote bovenbeen terechtkomen. Dit geldt ook voor andere stekende en prikkende insecten.
Muggenbeten of insectenbeten zijn zeer makkelijk te behandelen met een speciaal uitzuigpompje. Zo kom je sneller van de klachten af.
Droge huid en eczeem
Misschien heb je bij jeuk aan het bovenbeen wel last van een droge huid of eczeem. Een droge huid komt vaker voor in de winterperiode. Maar ook wanneer je veel doucht en het water een hoge hardheid heeft kan je huid hier flink van uit te drogen. Een droge huid kan al snel gaan jeuken.
Eczeem is een huidaandoening en is een ontstekingsreactie van de huid. Er ontstaan rode en schilferende plekken. Vaak voelen deze plekken branderig aan en is er veel jeuk aanwezig. Eczeem komt vooral op de polsen, ellebogen en knieën voor maar kan natuurlijk ook op het bovenbeen aanwezig zijn.
Een droge huid en eczeem behandel je met een zalf (geen lotion). Hiermee vorm je een beschermende barrière waardoor jeuk vermindert.
Naar zalf voor eczeem en extreem droge huid
Schimmelinfectie van de huid
Een huidschimmel kan in de huid, de nagels en zelfs in het haar groeien. Je merkt dit door rode plekken met schilferige randen. Soms zie je een duidelijke ringvormige plek die groter wordt. Dit ontstaat door de huidschimmel ringworm.
Vaak komt een schimmelinfectie aan de handen of voeten voor, maar kan net zo goed aan de bovenbenen ontstaan. Symptomen zijn een branderig gevoel, jeuk en soms ook kleine blaasjes. Deze blaasjes kunnen openspringen.
Schimmels worden van mens op mens maar soms ook van dier op mens overgedragen. Iedereen die schimmels op de huid heeft krijgt ook een schimmelinfectie. Dit ontstaat vooral wanneer de huid beschadigd of verweekt is. Ook teveel wassen met zeep zorgt eerder voor een schimmelinfectie.
Heb je jeuk aan het bovenbeen en zie je vooral een rode plek met een schilferende rand? Dit kan zomaar om een schimmelinfectie gaan. Gelukkig is een schimmelinfectie makkelijk te behandelen. De huisarts schrijft een schimmeldodend middel voor. Dit middel is ook gewoon (online) verkrijgbaar.
Bekijk middelen tegen schimmelinfectie
Netelroos en galbulten
Bij netelroos (galbulten) ontstaan er plotseling rode bulten op de huid die ook nog eens enorm jeuken. Mensen met netelroos ervaren vaak jeuk aan het bovenbeen (meestal bij de bovenbenen) maar het kan zich ook naar de rest van het lichaam verspreiden. De oorzaak van netelroos zijn voeding, medicatie maar ook besmetting met een virus. Door stress en hitte kan de jeuk erger worden.
Netelroos is te behandelen met medicatie. De huisarts schrijft dit voor. Gelukkig verdwijnen de jeukende bulten vaak binnen enkele uren maar het kan ook dagenlang duren.
Problemen met de nieren
Bij ernstige nierschade ontstaat er jeuk. Dit is niet alleen jeuk aan het bovenbeen maar over het hele lichaam. Vaak ontstaat de jeuk door een ophoping van afvalstoffen of teveel fosfaat in het lichaam. Chronische nierschade ontstaat meestal door een hoge bloeddruk, slagaderverkalking, diabetes of nierziekten. Behandeling door een arts is altijd noodzakelijk.
Spanning en stress
Ook een veel voorkomende oorzaak van jeuk aan bovenbeen: spanning en stress. Overigens heb je dan overal jeuk. Veel mensen met stress of spanning ervaren met name jeuk aan de handen of het hoofd. Door overmatig krabben wordt de jeuk alleen maar erger. Probeer spanning en stress de baas te zijn, eventueel met hulp.
Jeuk bij diabetes
Diabetespatiënten (suikerziekte) hebben vaker last van jeuk. Ook dit kan over het hele lichaam ontstaan. Ervaar je deze klachten en heb je diabetes, ga dan langs de huisarts of behandelende arts.
Jeuk door medicijnen/antibiotica
Gebruik je medicijnen of antibiotica dan kun je ook jeuk ervaren. Deze jeuk is onschuldig en verdwijnt wanneer je met de medicatie stopt. Is het niet mogelijk om te stoppen met medicatie vraag dan advies aan de huisarts.
Jeuk aan bovenbeen door warmte
Ook warmte veroorzaakt vaak jeuk. In de zomer kunnen de bovenbenen plakkerig of zweterig aanvoelen. Door het vocht ontstaat er jeuk, maar ook doordat de huid warm is. Bij jeuk aan het been door warmte is het goed om de huid af te koelen. Neem een verkoelende douche of gebruik af en toe een koude handdoek. Dit lucht enorm op.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique