Is wifi straling gevaarlijk? Niet ioniserende straling

Een veelgestelde vraag: is wifi straling gevaarlijk? Deze straling is afkomstig door het gebruik van Wifi (draadloos internet). Met wifi straling wordt elektromagnetische straling bedoeld. Dit ken je misschien al van de radiogolven, de magnetron, pc etc. Er wordt wel eens gezegd dat wifi straling gevaarlijk voor bomen is, maar hoe zit het met jouw gezondheid?

Wat is Wifi?

Wifi is overal om ons heen. Het gaat hier om draadloos internet met een groter bereik en een grotere brandbreedte dan bluetooth. Dit maakt dat wifi zeer geschikt is voor draadloos internet. Een wifiverbinding kan versleuteld worden, maar kan ook gebruikt worden zonder een sleutel in te hoeven typen.

De frequenties van wifi

Voordat je ontdekt of wifi straling gevaarlijk is moet je eerst weten hoe dit werkt. Een draadloos netwerk maakt gebruik van radiogolven, dit zijn elektromagnetische golven. Een enkele radiogolven verplaatst zich met de snelheid van het licht.

Overigens is het licht ook een elektromagnetische golf. De frequentie van een radiogolf wordt bepaald door het aantal trillingen per seconden die de golf maakt. Deze wordt uitgedrukt in hertz oftewel Hz. 1 Gigahertz (GHz) staat gelijk aan 1.000.000.000 hertz.

Hoe meer informatie er verstuurd moet worden, hoe groter de bandbreedte die nodig is. Voor wifi wordt er gebruik gemaakt van de bandbreedte 2,4 of 5,0 GHz.

Wifi is schadelijk voor de gezondheid, of toch niet?

Al heel lang wordt gedacht dat wifi gevaarlijk is oftewel schadelijk voor de gezondheid. Het is op zich niet vreemd dat we dit denken, het gaat immers om elektromagnetische golven. Deze golven bewegen zicht voort door een wisseling van elektrische en magnetische velden.

Sommige mensen zeggen overgevoelig te zijn voor elektromagnetische golven zoals die ook voor wifi gebruikt worden. Dit wordt ook wel elektroallergie genoemd of Elektro HyperSensitiviteit (EHS). Dit is een overgevoeligheid voor elektrostraling, waarbij er jeuk ontstaat aan de huid. Andere klachten zijn ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of oorsuizingen. Ook pijnlijke gewrichten of spierpijn kan ontstaan.

Het is heel moeilijk aan te tonen of wifi echt gevaarlijk voor de mens is. Veel websites praten erover zonder naar echte onderzoeken te verwijzen. Toch zijn er een aantal landen die maatregelen nemen om schade veroorzaakt door wifi te voorkomen. Zo mogen in Franse kindercrèches geen wifi installaties aanwezig zijn.

Elektromagnetische straling niet alleen van Wifi afkomstig

Wanneer je bovenstaande leest zou je denken dat wifi gevaarlijk kan zijn, tot op bepaalde hoogte. Maar wifi is niet de enige boosdoener van het voortbrengen van elektromagnetische straling.

Zoals al eerder gezegd, wordt er voor radio ook gebruikt gemaakt van elektromagnetische straling. Verder zijn de tv, pc, elektrische deken, keukenapparaat (met name de magnetron), lampen en mobiele telefoons ook voortbrengers van deze straling. Niet alles brengt een even groot elektrische straling met zich mee.

Wifi straling en de invloed op bomen

Uit een onderzoek aan de universiteit van Wageningen (2013) is gebleken dat wifi straling schade toebrengt aan bomen. De straling verstoort het groeiproces waardoor er knobbels op de barsten van de bomen ontstaan of blaadjes van de bomen vallen. Door deze verstoring kan ook het dierenrijk verstoord worden. Immers, planten en dieren werken nauw samen.

Direct na de eerste onderzoeksresultaten werd wel nog even gemeld dat er meer onderzoek nodig was. Na een vervolg onderzoek bleek juist weer dat wifi straling niet gevaarlijk is voor bomen. Dit soort tegenstrijdigheden maakt het allemaal best verwarrend.

Gevaar voor de mens: hoe ga je met wifi om?

Iedereen heeft zijn enige gedachte of ideeën over wifi straling. Zolang er nog geen sluitend bewijs is blijft het toch gissen naar de negatieve effecten van wifi.

Toch blijken sommige mensen overgevoelig te zijn voor elektromagnetische straling. Het maakt hierbij niet zo heel veel uit of het om elektromagnetische straling door wifi, de radio of de magnetron gaat.

Misschien wist je nog niet maar licht is ook elektromagnetische straling. Je kunt wel degelijk een lichtallergie hebben! Maar of mensen ook overgevoelig kunnen zijn voor radiogolven, is tot nu toe nog niet echt bewezen. Er zal dus nog heel veel onderzoek gedaan moeten worden.

Uit voorzorg worden in sommige landen al mobiele telefoon geweerd uit klaslokalen en zijn laptops, tablets of andere apparaten die verbinding maken met wifi beperkt in hun gebruik. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Het verschil tussen elektrostraling en zonnestraling

Je moet wifi straling oftewel elektromagnetische straling niet met zonnestraling verwarren. Uv-straling is afkomstig van zonlicht. Een teveel aan Uv-licht brengt veranderingen in ons lichaam teweeg. Het DNA kan aangetast worden, met kanker of andere ziekten als gevolg.

Van elektromagnetische straling is niet aangetoond dat dit ook veranderingen in ons DNA teweeg brengt. Sommige mensen ondervinden wél klachten wanneer ze lange tijd achter een pc-scherm werken, zoals jeuk of pijn.

Artsen herkennen dit fenomeen vaak niet, waardoor er ook geen behandeling voor mogelijk is. Vaak richt behandeling zich kan ook op de klachten zelf. Zo kan jeuk ook veroorzaakt worden door eczeem, een allergie of overgevoeligheid voor voedingsstoffen, huisdieren of anders.

Hoe zit het met wifi straling en kanker?

Je kunt je ook afvragen of wifi gevaarlijk is met betrekking tot het ontwikkelen van kanker. Hier zijn natuurlijk ook wat onderzoeken naar gedaan. Het probleem is dat wifi op zich nog niet zo oud is. Eigenlijk zou je pas naar een aantal decennia kunnen zeggen wat de effecten van wifi straling is.

Met wifi straling is dit precies hetzelfde: momenteel is niet bekend of wifistraling kanker kan veroorzaken.

Dit was hetzelfde geval met röntgenstraling, dat bestaat uit  elektromagnetische straling. Toen deze pas ontdekt werd, in 1895, ging men ervan uit dat röntgenstraling een veilige straling was. Pas vele jaren later werd bekend dat röntgenstraling kanker kan veroorzaken. Helaas kwam die kennis voor sommigen te laat.

Jezelf tegen wifi straling beschermen

Zolang we niet 100% zeker weten of wifi gevaarlijk is, kun je het risico natuurlijk wel zoveel mogelijk beperken. Daarom zijn er producten verkrijgbaar die beschermen tegen wifistraling. Zo heb je de anti straling sticker maar ook de anti straling laptop doek. Er is nog veel meer verkrijgbaar.

Bekijk alle anti straling producten

Hoe werken dit soort anti straling producten? In de meeste gevallen werkt dit product zoals een sticker vanuit het lichaamseigen energieveld. Het bevat meerdere koperen lemniscaten die de straling tot 85% verminderen. Houd er rekening mee dat de meeste producten tegen wifi, 4G en andere straling werkt maar niet tegen 5G.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique