Is kauwgom eten gezond?

Ben je ook zo iemand die regelmatig op kauwgum kauwt of dit zelfs doorslikt? Enne, is kauwgum eten gezond? De een zegt van wel terwijl de ander het absoluut afraadt. Lastig hè? Kauwgum heeft  zeker een aantal voordelen maar ook wat nadelen. Bekijk waarom je wel of geen kauwgum moet gebruiken.

Wat is kauwgom eigenlijk?

Kauwgum wordt gezien als snoepgoed. Het enige verschil is dat je kauwgum niet doorgeslikt maar dat je hierop blijft bouwen. Dit product wordt gemaakt van polyisobuteen en polyvinylacetaat en bevat verschillende vulstoffen. Er worden ook kleurstoffen en/of smaakstoffen aan toegevoegd.

Kauwgum heeft veel voordelen maar natuurlijk ook wel nadelen. Is kauwgom eten gezond? Dat is een veelgestelde vraag.

Dit gebeurt er wanneer je kauwgum doorgeslikt

Natuurlijk is kauwgum bedoeld om op te kauwen. Wanneer de smaak verloren gaat (of je krijgt bijna je kaakspieren) dan spuug je de kauwgum uit. Sommige mensen slikken dit toch door. Daarnaast kan er natuurlijk voorkomen dat je kauwgom per ongeluk heb doorgeslikt.

Wat gebeurt er wanneer je poging hebt doorgeslikt? Het komt in de maag terecht waarna alle ingrediënten worden afgebroken. Nu is het wel zo dat de meeste stoffen in kauwgum niet door de maag kunnen worden afgebroken, en slechts gedeeltelijk door de darmen. Dit betekent dat een gedeelte van de kauwgum er onverteerd uitkomt.

Wanneer je kauwgom doorslikt ontstaat er geen grote klomp van kauwgum in je maag, iets dat vaak wordt gedacht. Het is dus niet direct gevaarlijk maar het is ook niet aan te raden om dit regelmatig door te slikken.

Is kauwgum gezond? De voordelen

Goed, je kauwt dus regelmatig op kauwgum. Is kauwgum eten gezond? Volgens velen heeft het een aantal voordelen. Niet alle voordelen zijn wetenschappelijk aangetoond.

Op kauwgom kauwen kan er een ieder geval voor zorgen dat je een betere concentratie hebt. Je bent minder snel afgeleid en hebt een betere focus. Bovendien train je de kaakspieren, waardoor het kaakgewricht soepel blijft.

Mensen die af willen vallen nemen vaak kauwgum. Het kan namelijk helpen om minder snel naar zoetigheid te grijpen. De mintsmaak in kauwgom is ook een goed hulpmiddel wanneer je last hebt van misselijkheid. En het helpt soms tegen maagzuur.

Kauwgom met xilitol vermindert de kans op gaatjes. Maar door regelmatig op een kauwgompje te kauwen bijvoorbeeld je ook de aanmaak van speeksel. Dit is goed voor een gezond gebit en de spijsvertering.

De nadelen van een kauwgompje

Het probleem met kauwgom is dat je even niet aan eten denkt. Maar het brengt wel de stofwisseling in de war. Hierdoor vindt er mogelijk meer vetopslagplaats of heb je daarna toch weer zin in iets zoets of een vette snack. Indirect kan kauwgum je dus dikker maken, hoewel dit natuurlijk wel per persoon verschilt. De een merkt er namelijk niks van terwijl de ander er echt meer van gaat snoepen (of eten).

Probeer je te stoppen met roken dan lijkt het aantrekkelijk om veel kauwgum te nemen. Voor sommige mensen werkt het maar in veel gevallen niet. Want na de kauwgum heb je toch weer zin in een sigaret of grijp je na heel veel snoepgoed. Wil je stoppen met roken en tegelijkertijd op iets kauwen, neem dan speciale Nicotinell kauwgom

Bekijk Nicotinell kauwgom

Kauwgom kan helpen tegen een slechte adem, maar alleen wanneer deze adem ook direct uit de mond komt. Is de slechte adem afkomstig vanuit de slokdarm of de maag dan helpt kauwgom hier niet tegen.

Een ander nadeel is dat vaak kauwgum eten ertoe kan leiden dat je hoofdpijn krijgt of last van overbelaste kaakspieren.

Afvallen met kauwgum

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, iets dat natuurlijk best wel ernstig is. Want overgewicht brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Afvallen met kauwgum kan werken, maar helaas niet voor iedereen. Je moet namelijk een hele sterke wil hebben om deze manier van afvallen vol te houden.

Vaak wordt gezocht naar kauwgum om af te vallen (afvalkauwgum). Helaas bestaat hier geen specifieke kauwgum voor. Beter kun je dan voor een eetlustremmer gaan of een supplement dat helpt om lichaamsvet te verbranden. Er is op dit gebied heel veel verkrijgbaar, waarbij sommige producten goed werken en andere producten wat minder.

Naar de afslankproducten

Let op: alleen van een pilletje of supplement ga je niet afvallen. Het ondersteunt het afvalproces maar je zult hier natuurlijk nog veel meer voor moeten doen. Dit betekent een gezonde en gevarieerde voeding en regelmatig bewegen. Heb je veel overgewicht dan is het beter om het afvallen onder begeleiding van een diëtist te doen. In sommige gevallen wordt een diëtist vergoed vanuit de zorgverzekering.

Slotconclusie: is kauwgom eten gezond?

Je hebt nu de voordelen en nadelen van kauwgum gezien. Het is niet zomaar te zeggen of kauwgum eten gezond is, dit hangt namelijk helemaal van de situatie af. Gebruik je veel kauwgum met xylitol of kunstmatige zoetstoffen, dan kan dit laxerend werken. Wanneer je veel kauwgom gebruikt met suiker dan is dit weer slecht voor het gebit, je krijgt bovendien ook wel wat calorieën binnen.

Kauwgum eten is niet direct ongezond want het kan je ook ergens in ondersteunen. Maar voor alles geldt: gebruik het met mate. Geef bovendien geen kauwgum aan jonge kinderen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique