Is fietsen net zo gezond als wandelen?

Sportief aan de slag. Is fietsen net zo gezond als wandelen? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Heb je het over calorieën verbranden of meet je op basis van afstand en tijd? Daarnaast speelt ook het soort fiets een rol. Het is belangrijk om die en andere vragen eerst te beantwoorden. Dan pas kun je ook bepalen of fietsen net zo gezond is als wandelen.

Je gezondheid

Zolang je geen medische conditie hebt, waardoor fietsen en/of wandelen wordt afgeraden, zijn zowel fietsen als wandelen gezond. Let op: een elektrische fiets heeft niet hetzelfde effect als een traditionele fiets. In de rest van dit artikel gaat het dus om een normale fiets. Dan pas kun je een vergelijking maken tussen fietsen en wandelen.

Calorieën verbranden

We hebben het veel over calorieën. Het is misschien wel handig om te weten wat een calorie is. In de wetenschap staat calorie voor een maat voor energie. Voor de nieuwsgierigen: een kilocalorie is (1000 calorieën) de hoeveelheid energie die nodig is om een kilogram water met een graad Celsius te verwarmen.

Calorieën verbranden betekent energie uit het lichaam halen. Je lichaam krijgt energie binnen middels voeding. Wil je afvallen dan is het belangrijk dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt.

Uitleg over wandelen

Is fietsen net zo gezond als wandelen? Wanneer je het over wandelen hebt dan gaat het niet over slenteren en ook niet over hardlopen. Fietsen doe je op een normale fiets, niet op een elektrische fiets. Bij de vergelijking fietsen versus wandelen gaat het niet om absolute waarden. Laten we snel gaan kijken.

Bekijk loopbanden (thuis trainen)

Is fietsen net zo gezond als wandelen: calorieën verbranden

In de bepaling fietsen versus wandelen kijk je eerst naar het aantal calorieën dat je verbrandt.

Gemeten over een bepaalde afstand doe je er wandelend langer over dan fietsend. In dat opzicht verbrand je per afgelegde afstand meer calorieën met wandelen. Kijk je echter per uur, dan verbrand je meer met fietsen.

Conclusie: over dezelfde afstand verbrand je met wandelen meer calorieën. Meet je per uur, dan verbrand je met fietsen meer calorieën.

Een rekenvoorbeeld

Hieronder enkele rekenvoorbeelden, zo zie je direct hoeveel calorieën je met wandelen of met fietsen verbrandt. Let op: er is gekeken naar een persoon met een lichaamsgewicht van 70 kg, een wandelsnelheid van 4 km/h en een fietssnelheid van 15 km/h.

  • 1 km wandelen: 57 kcal
  • 1 km fietsen: 24 kcal

In tijd gemeten ziet dit weer anders uit.

  • 1 uur wandelen: 228 kcal
  • 1 uur fietsen: 480 kcal

Invloed op de hersenen

Wandelen is niet alleen beter dan fietsen voor de verbranding van calorieën, het is ook beter voor je hersenen. Bij elke stap wordt er kort sneller bloed naar je hersenen gepompt. Wandel je slechts 3-5 minuten, dan vergroot dat al de bloedsomloop naar je hersenen. Dat is goed voor je geheugen en verlaagt het risico op een beroerte.

Hart en longen

Zowel wandelen als fietsen heeft een positieve invloed op je gezondheid. Je hart en longen worden erdoor gesterkt. Bovendien vergroten deze activiteiten nu weerstand tegen verkoudheid en griep.

Bij weinig beweging wordt de hartwand dunner en verkleint de capaciteit van je hart. Door elke dag bijvoorbeeld 30 minuten te wandelen, wordt je bloeddruk lager. Ook je cholesterolgehalte gaat om laag. Dit verbetert je hartconditie en is ook goed voor je bloedvaten.

Als je per week een uur wandelt of fietst dan verlaagt dit het risico op hartproblemen met 50%. Als je longen in goede conditie zijn, dan krijg je meer zuurstof binnen en ga je jezelf daardoor energieker en fitter voelen.

Goed voor de rug

Zowel door wandelen als fietsen kun je last van je rug krijgen. Toch is blijven bewegen belangrijk omdat dit voor eens sterkere rug zorgt aan een betere doorbloeding.

Bij fietsen moet je er wel voor zorgen dat het zadel op de hoogte van je heup staat. Het is ook aan te raden om na 30 minuten een pauze van tenminste 10 minuten in te lassen. Doe dan gelijk even wat rekoefeningen voor je rug.

Omdat bij wandelen je rug meer in beweging is, zul je merken dat het beter is voor je rug. Tijdens het wandelen gebruik je spieren die belangrijk zijn om je rug flexibel en sterk te houden. Goede schoenen zijn belangrijk. Verkeerd lopen kan klachten geven.

Bekijk de beste wandelschoenen

In een sterk heuvelachtig terrein is het gebruik van een wandelstok aan te raden, zeker bij het afdalen.

Bescherming tegen osteoporose

Wat is beter: fietsen of wandelen? Beweging beschermd tegen osteoporose. De letterlijke betekenis van Osteoporose is poreuze beenderen. Hierbij kunnen je botten minder goed tegen een flinke belasting. Je breekt gemakkelijker een bot. Dit geldt met name voor de pols en de heup.

Ook kunnen botten dalen, wat vooral met rugwervels gebeurt. Met een osteoporose aandoening is het verstandig om meer te wandelen dan te fietsen. Door de beenderen op een goede manier te belasten werkt het lichaam aan het verbeteren van de botmassa en -structuur.

Het maximale effect ontstaat als je de botten tegen de zwaartekracht in belast. Dat gebeurt niet alleen bij wandelen, maar bijvoorbeeld ook traplopen en hardlopen. Voor fietsen geldt dat niet. Ter bescherming tegen osteoporose maar ook bij deze aandoening zelf is wandelen dus beter dan fietsen.

Plezier tijdens het bewegen

Is fietsen net zo gezond als wandelen? Die conclusie is goed te trekken aan de hand van bovenstaande informatie. Wandelen is gezonder dan iets aan. Toch hebben beide duidelijk positieve effecten op de lichamelijke gezondheid.

Bedenk ook wat je zelf het plezierigst vindt. Merk je dat je geen plezier beleeft aan wandelen, dan kun je beter fietsen. Motivatie is net zo belangrijk. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om je van het fietsen af te praten, maar om je informeren. Kies je voor fietsen, zorg dan wel voor een degelijke fiets met een comfortabel zadel.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique