Is Chrystal Clear gezond?

Crystal Clear, een goede vervanger voor water. Is Chrystal Clear gezond? Dit water met een smaakje is heerlijk verfrissend. Omdat het nauwelijks calorieën bevat is het dan ook erg populair bij mensen die af willen vallen. Geloof het of niet, afvallen staat op nummer 1 in de goede voornemens. Bij jou ook? Bekijk of Crystal Clear gezond is.

Dit is Crystal Clear

Zo op het eerste oog lijkt Chrystal Clear op water met een smaakje. Weet je, dat is het feitelijk ook. Het bevat namelijk bronwater met een toevoeging aan wat extra stoffen. Kijk maar eens naar de ingrediënten Chrystal Clear:

  • Bronwater
  • Voedingszuren
  • Natuurlijk aroma
  • Zuurteregelaar (natriumcitraat)
  • Conserveermiddel (kaliumsorbaat)
  • Zoetstoffen (acesulfaam K)

Daarnaast bevat het minder dan 0,05% citroensap, passievruchtsap of een andere vruchtensappen. Afhankelijk van de smaken die je koopt.

Laag aantal calorieën

Wat direct opvalt is dat Chrystal Clear 1 calorie per flesje van een halve liter bevat. Wanneer je wil afvallen is dit ideaal om te drinken. Het bevat namelijk geen koolhydraten, eiwitten of vet. Je lichaam gebruikt Chrystal Clear alleen als bron van vocht. Het levert geen energie aan het lichaam.

Bekijk waterfles voor Chrystal Clear

Is Crystal Chlear gezond?

Wanneer je af wil vallen is Chrystal Clear veel beter dan cola, sinas, vruchtensap of andere calorierijke dranken. Is Chrystal Clear gezond? Dat is een goede vraag, want er zitten wel wat toegevoegde stoffen in. Laten we eens gaan kijken wat dit voor een stoffen zijn en wat ze met je lichaam doen. Dan weet je ook of Chrystal Clear gezond is (of juist niet).

Bronwater (geen mineraalwater)

Het belangrijkste ingrediënt van Chrystal Clear is bronwater. Is Chrystal Clear gezond wanneer het op bronwater aankomt? Er is een duidelijk verschil tussen bronwater, mineraalwater en kraanwater.

Mineraalwater komt uit een natuurlijke bron. Deze bron moet erkend zijn en een constante kwaliteit waarborgen. Bronwater is afkomstig uit verschillende bronnen. De kwaliteit en samenstelling wisselt. Kraanwater komt direct uit de kraan.

Bronwater heeft een natuurlijke oorsprong, kraanwater is bewerkt. Maar zelfs kraanwater drinken is gezond. Omdat Chrystal Clear uit bronwater bestaat is dat natuurlijk ook gezond. Met betrekking tot het ingrediënt bronwater: een dikke plus.

Voedingszuren

Is Chrystal Clear gezond omdat er voedingszuren in voorkomen? Een voedingszuur verlaagt de zuurgraad van het product. Dit versterkt de werking van conserveermiddelen of antioxidantia. Het is soms ook bedoeld om kleur van het product te behouden.

Bewerkte voedingszuren bevatten een E-nummer. Maar er zijn ook natuurlijke voedingszuren. Zoals citroenzuur en appelzuur. In Chrystal Clear komen natuurlijke voedingszuren voor. Dit maakt het minder schadelijk voor de gezondheid.

Natuurlijk aroma

Ook met betrekking tot het ingrediënt natuurlijk aroma valt hier niets over te zeggen. Ook in dat opzicht is Chrystal Clear gezond.

Naar populaire afslankmiddelen

Zuurteregelaar

Zuurteregelaar als ingrediënt, is Crystal Clear gezond? Een zuurteregelaar valt vaak onder de E-nummers 500-599. Sommigen menen dat een stof met een E-nummer niet gezond is. Je moet echter weten dat E-nummers juist goedgekeurd zijn.

Dankzij een zuurteregelaar krijgt de drank een zure smaak. Op zich is dit zeker niet ongezond, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Bij Crystal Clear vind je als zuurteregelaar natriumcitraat. Dit is een van de drie natriumzouten die je in citroenzuur vindt.

Conserveermiddel (kaliumsorbaat)

Een conserveermiddel moet ervoor zorgen dat een product langer houdbaar is. In Crystal Clear vind je het conserveermiddel kaliumsorbaat. Hoe gezond of schadelijk is dit? Wanneer je teveel kaliumsorbaat binnenkrijgt dan is dit schadelijk. Je spreekt dan over meer dan 12,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Onder normale omstandigheden is kaliumsorbaat niet schadelijk.

Aangezien je geen liters Crystal Clear per dag wegdrinkt, kan dit dus best.

Zoetstoffen (acesulfaam K)

Als laatste heb je nog zoetstoffen. Is Crystal Clear gezond wanneer er zoetstoffen inzitten? Als zoetstof wordt gebruik gemaakt van acesulfaam K. Van deze stof is bekend dat het geen nadelig effect op het gebit heeft. Ook heeft het geen invloed op de aanmaak van insuline of de bloedsuikerspiegel. Dit maakt deze zoetstof ook geschikt voor diabetespatiënten.

Aan de andere kant zijn er ook websites die zeggen dat acesulfaam K wél schadelijk voor de gezondheid is. Aspartaam is de meest onderzochte zoetstof ter wereld. Van aspartaam is gebleken dat het nadelige effecten kan hebben. Toch blijkt dat ook acesulfaam K soms nadelig kan werken.

Helaas is onduidelijk waar al dit soort studies vandaan komen. En niet alle websites met deze claims zijn betrouwbaar. Zoek het daarom op een betrouwbare website op, zoals voedingscentrum.nl.

Eindconclusie: is Crystal Clear gezond?

Wanneer je naar alle ingrediënten kijkt dan kun je stellen dat Crystal Clear niet schadelijk is voor de gezondheid. Behalve dan die zoetstof, dat kan toch wel een dingetje zijn.

Wanneer je wil afvallen en veel frisdranken drinkt, dan kun je beter overstappen op Crystal Clear. Dit levert geen (nauwelijks) calorieën. Dit betekent dat je hier in ieder geval niet van aankomt. Ook is Crystal Clear minder schadelijk voor het gebit.

Wil je blijvend afvallen, zorg er dan voor dat je je voedingspatroon aanpast. In principe moet je minder energie binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Zo gaat je lichaam op vetverbranding over. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Minimaal een half uur per dag maar het liefst meer. Wandelen, fietsen of zwemmen: het hoeft echt niet intensief te zijn.

Christal Clear & sport

Sport je veel? Tijdens het sporten verlies je vocht. Het is belangrijk om dit vocht aan te vullen, zodat je niet uitdroogt. De beste manier om vocht aan te vullen is met water. Sommige sporters gebruiken een sportdrank, dit levert namelijk ook energie.

Crystal Clear kun je prima gebruiken om tijdens het sporten vocht aan te vullen. Maar het geeft je geen extra energie en levert ook geen vitaminen en mineralen.  Daarnaast kan het dat je door Crystal Clear met de zoetstoffen toch meer dorst krijgt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique