Een innestelingsbloeding & pijn, hoe vaak komt het voor? Bij een innesteling kun je best pijn voelen. Je ervaart dan een stekende pijn of juist een zeurend gevoel. Maar er kan ook iets heel anders aan de hand zijn. Lees meer over een innestelingsbloeding pijn en wat hier de oorzaak van is. Alweer een goed artikel voor zwangere vrouwen.
Innestelingsbloeding uitgelegd
Om te begrijpen waar een innestelingsbloeding vandaan komt moet je even naar het verloop van een innesteling kijken.
De eicel wordt vaak in de eileider bevrucht. Direct na de bevruchting begint de eicel met de eerste celdeling. Ondertussen wordt deze met behulp van trilharen richting de baarmoeder geduwd. De celdeling blijft maar doorgaan: we noemen de bevruchte eicel nu een zygote.
Pas wanneer de zygote uit minimaal 32 cellen bestaat, kan deze zich in de baarmoederwand innestelen. Dit gebeurt met het gedeelte dat later uitgroeit tot de placenta.
Bloeding tijdens de innesteling
De innesteling gaat er nogal ruw aan toe. Niet zo vreemd, omdat de zygote zich letterlijk in de baarmoederwand moeten vreten. Je kunt je voorstellen dat de baarmoederwand licht beschadigd raakt. Kleine beschadigde bloedvaatjes lekken dan wat druppeltjes bloed. Dit is de innestelingsbloeding.
Hoeveel bloedverlies bij innesteling?
Hoeveel bloed je verliest bij een innestelingsbloeding, dat is niet zomaar te zeggen. De ene vrouw heeft helemaal geen innestelingsbloeding/ pijn, terwijl de ander best wel wat verliest. Het kan om een paar druppeltjes gaan of vergelijkbaar met een zeer lichte menstruatie.
Verlies je slechts enkele druppeltjes bloed? Vaak heb je dan last van roze afscheiding of bruin bloedverlies. Roze afscheiding is een beetje bloed vermengd met slijm. Bruin bloed is oud bloed. Dit heeft dus al langer in de baarmoeder gezeten, oud bloed gaat namelijk ‘roesten’ en bruin verkleuren. Niks om je zorgen over te maken.
Tip: bestel online inlegkruisjes
Pijn bij de innesteling
De combinatie innestelingsbloeding & pijn komt ook best wel vaak voor. Naast een (lichte) innestelingsbloeding merk je een zeurende of stekende pijn. Deze pijn duurt niet langer dan enkele uren tot een dag. Daarna moet het over zijn.
Blijft innestelingsbloeding & pijn langer aanhouden? Misschien is er toch iets anders aan de hand. Bekijk hieronder de meest voorkomende oorzaken.
Vroege menstruatie
Vrouwen hebben een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen. Dit kan echter per vrouw verschillen en ligt ergens tussen de 21 en 35 dagen. Je hebt een regelmatige of onregelmatige cyclus. In dit laatste geval ben je niet iedere maand rond dezelfde periode ongesteld. De ene keer duurt je cyclus 28 dagen en de andere keer 35 dagen, de maand daarop weer 32 dagen.
Bij een onregelmatige cyclus weet je eigenlijk nooit wanneer de eisprong plaatsvindt. Dit maakt het lastig om te bepalen wanneer de menstruatie plaatsvindt.
Heb je een innestelingsbloeding, pijn en onregelmatige cyclus? Hou er dan rekening mee dat het hier misschien om een beginnende menstruatie gaat. Een (lichte) bloeding en pijn zijn namelijk ook beginnende symptomen van een menstruatie. Wil je absolute zekerheid, wacht dan twee tot drie dagen na de vermeende innestelingsbloeding – pijn en doe dan een zwangerschapstest.
Een vroege zwangerschapstest
In deze situatie is het beter om voor een vroege zwangerschapstest te gaan. Is een stuk gevoeliger. Hierdoor hoef je niet per se te wachten tot de eerste dag van de verwachte menstruatie. Deze test kun je namelijk al enkele dagen voor de verwachte menstruatie doen.
Zorg dat je de zwangerschapstest goed uitvoert. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Heb je iets verkeerds gedaan, dan moet je een nieuwe test gebruiken.
Innestelingsbloeding – pijn en het gaat toch mis
Slechts de helft van alle bevruchte eicellen weet zich goed in te nestelen. De andere helft overleeft de innesteling niet of gaat vlak daarna ten gronde. Dit zijn hoge cijfers waar je misschien wel van schrikt. Toch is het zo: vaak merk je hier helemaal niks van. Dit komt omdat de afgestoten bevruchte eicel gelijktijdig met je verwachte menstruatie komt.
Hou bij een innestelingsbloeding en pijn daarom altijd rekening met bovenstaande kwestie. Bij een goede innesteling is de kans dat het misgaat iets kleiner geworden. Gedurende de eerste 4-6 weken van de zwangerschap is de kans dat het alsnog mis gaat ongeveer 10%. Een en ander is ook afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en de voorgeschiedenis.
Is het de vorige twee of drie keer ook al misgegaan, dan heb je nu een grotere kans dat het weer misgaat. Dat is natuurlijk niet leuk om te weten, maar wel een feit.
Wat je moet doen bij innestelingsbloeding pijn
Je bent al een tijdje bezig met zwanger worden. Hierdoor ga je ook beter letten op de eerste zwangerschapsverschijnselen. Een innestelingsbloeding hoort hierbij. Heb je innestelingsbloeding – pijn? Dan hoef je in principe niks te doen. Je kunt een aantal dagen wachten en een zwangerschapstest doen.
Wat zijn vroege zwangerschapsverschijnselen? Dit zijn de allereerste symptomen van zwangerschap. Ontdek hier de vroege zwangerschapsverschijnselen:
- Innestelingsbloeding
- Buikpijn
- Vermoeidheid
- Steken in de buik
- Lage rugpijn
- Pijnlijke borsten
- Vaak moeten plassen
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
De meeste vrouwen hebben als eerste buikpijn in de onderbuik. Je voelt een stekende pijn of een menstruatie achtige pijn. Dit is niets om je zorgen over te maken, maar hoort bij de vroege zwangerschapsverschijnselen.
Innestelingsbloeding & pijn: positieve zwangerschapstest
Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd, je bent zwanger. Je hoeft nog niet direct een afspraak bij de verloskundige te maken. De eerste afspraak bij een verloskundigenpraktijk zal rond de 6 – 8 weken zwangerschap plaatsvinden.
Je krijgt dan een intakegesprek en een hele hoop informatie. Daarnaast zal de verloskundige de bloeddruk meten en de uitgerekende datum berekenen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique