Immuun zijn tegen corona. Je zou denken dat je na een eerdere besmetting met het virus immuniteit heb opgebouwd. Helaas werkt dit niet met het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Een aantal mensen raken twee of meer keer besmet en worden hier opnieuw ziek van.
Immuun tegen een virus
Een verkoudheidsvirus of griepvirus, hier zijn honderden verschillende soorten van. Wanneer je eenmaal in contact komt met een virus dan gaat je lichaam de strijd tegen dit virus aan. Je immuunsysteem is zelflerend. Wanneer je voor de tweede keer in contact komt met hetzelfde virus, herkent je lichaam dit. Het lichaam schakelt het virus direct uit.
Dit betekent dat je niet ziek wordt en dus immuniteit hebt opgebouwd. Immuun zijn tegen een virus komt veel voor. Gelukkig maar, anders zou je continu ziek zijn.
Niet immuun tegen corona virus
Er zijn verschillende coronavirussen, waarvan een aantal besmettelijk zijn voor de mens. De meest bekende corona virussen zijn SARS en MERS. Sinds eind 2019 is hier een nieuw virus bijgekomen. Deze staat bekend onder de naam coronavirus, maar het gaat eigenlijk om COVID-19. Dit is de benaming van de ziekte die dit virus veroorzaakt.
Opvallend is dat niet iedereen immuun is voor het corona virus. Dit betekent dat je meerdere keren besmet kan raken. Hoe kan dit eigenlijk?
Dit is waarom je twee of meer keer besmet raakt
In het begin werd gedacht dat je maar één keer besmet kan raken met het coronavirus. Hierna zou je levenslang immuun zijn. Helaas blijkt dit niet waar te zijn. In een aantal gevallen kun je namelijk twee keer besmet raken of twee keer ziek worden. Het gaat dan wel om bijzondere gevallen.
Ten eerste gaat het om mensen die genezen zijn verklaard maar nog steeds drager zijn van de ziekte COVID-19. Wanneer je deze mensen op het virus test, dan zal de test positief uitvallen. Hierdoor lijkt het alsof ze opnieuw besmet zijn, terwijl het nog steeds om de eerste besmetting gaat.
Niet immuun wanneer je nog herstellend bent
Je bent ook niet immuun voor het corona virus wanneer je de ziekte net doorlopen hebt. Je lichaam heeft tijdens het herstel onvoldoende antilichamen aangemaakt. Dit betekent dat je nog niet immuun kunt zijn. Kom je tijdens de herstelperiode opnieuw in contact met het virus, dan kun je voor een tweede keer besmet raken. Het kan dus zomaar zijn dat je je net beter begint te voelen en opnieuw ziek wordt.
De ziekte ontwikkelt zich in meerdere fasen
Bij sommige mensen verloopt de ziekte niet in een fase maar in twee of meerdere fasen. Hierdoor wordt je ziek, lijk je weer beter te worden en word je opnieuw ziek. Het is niet zo dat je geen antilichamen opbouwt, je lichaam heeft wat moeite om de ziekte onder controle te houden. Dit kan voorkomen wanneer het immuunsysteem niet optimaal werkt.
Hoe groot is de kans dat je twee keer besmet raakt?
Immuun tegen corona (het coronavirus). Dat is waar je lichaam naar streeft, zodat je de ziekte niet opnieuw doormaakt. Je hebt hierboven kunnen zien waarom je soms twee keer besmet raakt of de ziekte doorloopt. Dit heeft dus altijd met je immuunsysteem en antilichamen te maken.
De kans dat je twee keer besmet raakt is vrij klein. Wanneer je positief getest bent op het corona virus geldt er isolatie of quarantaine. Dit betekent dat je afgezonderd van de buitenwereld moet uitzieken. In veel gevallen mag je de quarantaine thuis doorlopen. Alleen bij ernstige gezondheidsklachten vindt er een ziekenhuisopname plaats.
Jezelf beschermen tegen het virus
Wil je liever helemaal niet besmet raken met het virus? Die kans is nooit voor 100% uit te sluiten, maar je kunt het risico wel verkleinen. Bij een ernstige virusuitbraak is het beter om geen handen te schudden of je dicht bij besmette personen te bevinden. Was de handen altijd goed met water en zeep, liefst meerdere keren per dag. Gebruik eventueel een desinfecterende handgel.
Bekijk de desinfecterende handgel
Sommige mensen geven de voorkeur aan het dragen van een mondkapje. Ben je zelf ziek, dan voorkom je hier verdere verspreiding mee. In andere gevallen beschermt het mondkapje jou tegen besmetting, veroorzaakt door anderen.
Bekijk alle (medische) mondkapje
Mocht je toch ziek worden, neem dan contact met de huisarts op. Deze kan eventueel testen op het corona virus.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique