“Ik word gek”, je hebt het vast wel eens geroepen. Word je gek van je gevoelens of gewoon van jezelf? Het is belangrijk om meer controle over jezelf te krijgen. Want die paniekaanvallen, hyperventilatie of stress is niet goed voor je gezondheid.
Ik word gek van mezelf
Helaas komt het vaker voor: gek worden van jezelf. Vaak begrijp je helemaal niets van jezelf. Je houdt gesprekken in je hoofd of je ligt nachtenlang wakker. Je voelt je ongelukkig of moet vaak huilen. Herkenbaar? Zorg dat je meer controle krijgt.
Wat is de oorzaak van gek worden van jezelf? Dit heeft met verschillende zaken te maken. Bijvoorbeeld geen routine in je leven of te veel sleur ervaren. Maar ook omdat je geen controle hebt over de dingen die je overkomen of wat er allemaal gebeurt. Vaak is er ook onbegrip: je begrijpt jezelf niet.
Ik word gek van mijn gedachten: nieuwe gedachten
Wanneer je gek wordt van jezelf is het heel belangrijk om nieuwe gedachten te kiezen. Want ‘ik word gek van mijn gedachten’ is een veel voorkomend probleem.
Wanneer je aan iets verdrietigs denkt dan voel je ook verdriet. Zet deze gedachten om in iets positiefs. Bijvoorbeeld een leuke gebeurtenis of iets waar je naar uitkijkt. Het kan ook helpen om een leuk boek te lezen of lekker weg te zwijmelen bij een mooie film.
Ook doen: kijk grappige filmpjes op het internet. Op YouTube vind je heel veel leuke en humoristische filmpjes. Hier ga je zeker van lachen. Wedden dat je niet meer bezig bent met gek worden van jezelf?
De verantwoordelijkheid nemen
Aaaah, ik word gek van mezelf! Bijvoorbeeld omdat het niet lukt met je werk, je tegen je partner of kinderen uitvliegt of omdat de muren op je afkomen. Wat er ook gebeurt, vaak ligt het helemaal aan jezelf.
Je kunt niet doorwerken of het lukt niet omdat je met je gedachten ergens anders zit. Dat korte lontje heb je omdat je slecht slaapt, je ergens gefrustreerd over voelt of omdat je ongesteld moet worden (die laatste is alleen voor vrouwen). Hoe dan ook, neem je verantwoordelijkheden. Doe iets aan het onderliggend probleem, dan hoef je ook niet gek te worden van jezelf.
Tip: vijf boeken op het gebied van psychologie
Even tussendoor, want je bent nu op de helft van dit artikel. Hieronder vind je een overzicht van de vijf beste boeken op het gebied van psychologie. Kijk hier zeker eens naar want veel titels kunnen je helpen in de strijd tegen het ‘ik word gek’ gevoel.
Negatieve gevoelens loslaten
Wanneer je alleen maar bezig bent met negatieve gevoelens dan is het niet zo vreemd dat je vroeg of laat gek wordt van jezelf. Negatieve gevoelens kosten namelijk heel veel energie. Het gevolg: slecht slapen, een verkeerd eetpatroon, een kort lontje, veel emoties en minder sociale contacten.
Het is belangrijk om negatieve gevoelens los te laten. Dit doe je natuurlijk niet zomaar. Het helpt om al je negatieve gedachten op te schrijven. Vervolgens gooi ze weg. Wat??? Heb ik net zoveel moeite gedaan om ze op te schrijven en nu moet ik het weggooien? Ja, en het werkt echt.
Nu je dit hebt gedaan herhaal je deze negatieve gedachten. Spreek ze hardop uit. Vaak merk je dat deze negatieve gedachten best wel bizar klinken. Nu ga je de stress van je aflopen. Letterlijk, want beweging zorgt ervoor dat je gelukshormonen aanmaakt. Maak een heerlijke wandeling in de frisse buitenlucht. Sporten mag ook maar alleen wanneer jij je hierdoor beter gaat voelen.
Ik word gek van mezelf: loslaten
Door los te laten ervaar je veel meer vrijheid. Dat klinkt heel simpel maar helaas is het dat niet. Je brein houdt problemen zo lang mogelijk vast. Het is heel moeilijk om tot oplossingen te komen, simpelweg omdat je niet los wil laten.
Even een voorbeeld uit de praktijk. Een hond heeft een geweldig grote stok gevonden en wil deze mee naar binnen nemen. Hij heeft de stok overdwars in zijn bek en rent door de deuropening. Natuurlijk blijft hij steken, want de stok is veel te breed om door de deuropening te passen. De hond blijft proberen maar het lukt niet. Dit komt omdat hij de stok niet wil loslaten en niet op het idee komt om zijn kop iets te kantelen.
Zo leer je loslaten
Loslaten is de boodschap. Wanneer de hond los zou laten zou hij de stok op een andere manier vast kunnen pakken waardoor deze wel door de deuropening past. Bedenk naast plan A altijd nog een plan B. Zo kun je het eerste plan loslaten wanneer dit niet het gewenste resultaat heeft.
Bijvoorbeeld: je was van plan om te koken maar het ontbreekt je aan tijd. Plan B: een afhaalmaaltijd. Zo eenvoudig is het om gedachten of ideeën los te laten. Dit scheelt echt een hoop stress. Hoef je ook niet meer gek te worden van jezelf.
Speel voor detective
Word je gek van jezelf omdat je niet weet wat je met je leven aan moet? Blijven negatieve gedachten door je hoofd spoken of zie je allemaal beren op de weg? Speel dan voor detective.
Zet je gedachten, gevoelens en emotie op papier. Bekijk nu wat de overhand heeft of wat je het meeste raakt. Stel jezelf de vraag: wat zegt dit over mij? Doe nu net alsof je het probleem met een kind bespreekt. Wat zou je tegen dat kind zeggen?
Dat wat je tegen een kind zou zeggen kun je ook tegen jezelf zeggen. Hiermee neem je de pijn weg. Kom je er ondanks bovenstaande tips niet uit, kijk dan eens of je hulp in kunt schakelen. Via de huisarts of gemeente maar ook rechtstreeks bij een psycholoog of therapeut.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique