Honing masker, dat maak je gewoon zelf!

Een honing masker is de ideale manier om je huid of haar te verzorgen. Je gezichtshuid, maar andere delen van je lichaam kan natuurlijk ook. Je koopt een honingmasker kant en klaar maar waarom zou je dit niet zelf maken? Het scheelt je in ieder geval een hoop geld. Bovendien bepaal je bij een zelfgemaakt honing masker zelf de ingrediënten. Puur natuur!

De voordelen van een honingmasker

Waarom zou je voor een honing masker gaan? Omdat het voor heel veel dingen goed is. Honing hydrateert en voedt de huid. Ideaal wanneer je een schrale of droge huid hebt. Er zijn ook mensen die een honing masker voor hun haar gebruiken. Dit werkt natuurlijk ook voedend en hydraterend voor de haarwortels en de haren zelf.

Ja, een honingmasker voelt plakkerig aan. Bovendien is het niet altijd goed te verwijderen. Toch heeft een honing masker ontzettend veel voordelen. Je zou het eigenlijk eens zelf moeten proberen. Weet je wat, we gaan gewoon zelf een honing masker maken. Mocht je uiteindelijk niet lukken dan koop je een kant-en-klaar honingmasker (informatie hierover vind je onderaan).

Zelf een honing masker maken

We starten met een verzorgend basis masker dat de huid hydrateert en herstelt. Dit heb je nodig voor het honing basismasker:

  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel yoghurt

Dit honing masker is heel eenvoudig klaar te maken. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Je hoeft er verder niks aan toe te voegen: je honing masker is klaar voor gebruik.

Breng het masker op je gezicht aan, verspreid het goed maar laat de ogen vrij. Het honing masker moet gedurende 15-20 minuten intrekken. Was hierna het gezicht met een warm washandje schoon. Gebruik geen koud water, hiermee krijg je de honing niet goed weg. Verzorg je huid hierna nog met een vochtinbrengende crème.

Honing masker met kaneel en nootmuskaat

Heb je veel last van puistjes of oneffenheden op de huid? Maak dan een honingmasker met kaneel en nootmuskaat. Deze ingrediënten verzorgen de huid nog eens extra goed. Je puistjes verdwijnen er niet direct van maar het voorkomt of minimaliseert wel het ontstaan van nieuwe puistjes.

Dit heb je nodig voor een honing masker met kaneel en nootmuskaat:

  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat

Meng de honing samen met de kaneel en nootmuskaat. Even goed roeren: de specerijen moeten namelijk goed worden opgenomen. Dit masker moet bij voorkeur 20-25 minuten intrekken. Vervolgens met lauwwarm water wegspoelen. Ook nu weer verzorg je hierna de huid met een vochtinbrengende crème.

Voor huid en haar: honing met ei

Ei zit boordevol proteïnen en is je goed voor je huid en haar. Het zorgt voor een mooie glans en heerlijke zachtheid. Gebruik je ei in je haar dan wordt het ook nog eens sterk. Het is dan ook helemaal niet zo gek om een honing masker met ei te maken. Dit heb je nodig:

  • 1 eetlepel honing
  • 1 ei
  • 5 druppels tarwekiemenolie

Het is belangrijk dat je de dooier van het eiwit splitst. Je gaat namelijk alleen de dooier gebruiken: hier zitten de voedende stoffen in. Overigens kun je het eiwit voor bijvoorbeeld toetjes of gebak gebruiken. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Het masker breng je op je gezicht en laat dit 15-20 minuten intrekken. Ook weer met lauwwarm water afspoelen.

Honing masker tegen acne aan puistjes

Veel mensen gebruiken een honing masker tegen acne en puistjes. Er wordt namelijk vaak gezegd dat een honing masker tegen puistjes (en acne) ontzettend goed werkt. Belangrijk om te weten: een honing masker is geen wondermiddel. Het is echt niet zo dat je dit opsmeert en je puistjes of acne plots weg zijn.

Je zult echter wel na een tijd merken dat puistjes verminderen. Hierbij is het belangrijk dat je wekelijks een masker van honing op de gezichtshuid aanbrengt.

Honing masker van Kruidvat en Etos

Ook heel populair: het honing masker van Kruidvat of Etos. Dit zijn twee drogisterijen waar honing maskers verkrijgbaar zijn. Het gaat hier om een hydraterend gezichtsmasker. Een bekend merk is het Nivea Essentials voedend honing masker. Dit bevat een honingextract en amandelolie.

Geen zin om naar de Kruidvat of Etos te rennen? Dan bestel je het honing masker gewoon online. Je hebt de keuze uit verschillende merken zoals het eerdergenoemde Nivea maar ook Garnier of Dr. Van der Hoog.

Bekijk honingmasker

Voor een voedend honing masker betaal je tussen de € 5 en € 7. Sommige merken zijn duurder maar hier doe je ook langer mee.

 Is een masker dat je koopt beter dan een zelfgemaakt honing masker? Nee, maar wel een stuk makkelijker. Bovendien bevat een honing masker dat je koopt toegevoegde ingrediënten die de huid nog eens extra verzorgen. Dit zijn vaak ingrediënten waar moeilijk aan te komen is, bijvoorbeeld gojibessen.

Allergisch voor honing

Het komt niet vaak voor maar sommige mensen zijn allergisch voor honing. Heb je een honing allergie dan is het beter om geen honing masker te gebruiken. Ondanks dat je het op je huid smeert kan er altijd een beetje op de lippen terechtkomen. Onbedoeld krijg je zo toch wat binnen.

Gebruik ook geen honingmasker bij jonge kinderen. Daarnaast is het aan te raden om een honing masker direct na het klaarmaken te gebruiken. Laat het liever niet te lang staan, de andere ingrediënten kunnen bederven (zoals de yoghurt).

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique