Hoe zien vlooien eruit?

Oh nee, vlooien! Hoe zien vlooien eruit? Deze bloedzuigende parasieten kom je veel op honden en katten tegen. Met een beetje pech bijten ze ook mensen. Het is daarom belangrijk dat je ze tijdig herkent. Hoe vlooien eruit zien? Ha, je herkent ze makkelijk.

Vlooien zijn parasieten

Hoe zien vlooien eruit en wat doen ze? Vlooien zijn parasieten.  Dit betekent dat ze voor hun levenswijze en voortplanting afhankelijk zijn van een gastheer.

Vlooien zijn zogenaamde endoparasieten. Ze leven niet in maar op hun gastheer. De eitjes van vlooien vallen op de grond, daar komen ze uit. De vlooienlarven leven van afval op de grond. Het zijn dus alleen de volwassen vlooien die hun gastheer bespringen.

Hoe zien vlooien eruit?

Wanneer je vlooien aantreft gaat het in veel gevallen om de kattenvlo. Zo zien vlooien eruit:

  • Kleur: roodbruin tot zwart
  • Lengte: 1,5 tot 4 millimeter
  • Lichaam: plat
  • Poten: zes
  • Vleugels: geen

Opvallend is het afgeplat lichaam. Hierdoor ziet een vlo er hoog maar ontzettend slank uit. Dit platte lichaam stelt de vlo in staat om tussen een dichtbehaarde vacht te lopen.

Geen vleugels, wel springpoten

Vlooien hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen.  Toch bezitten ze over een krachtige eigenschap waarmee ze zich verplaatsen: springpoten.

Een vlo kan zo krachtig springen dat hij wel 50 centimeter ver komt. Door vaker achter elkaar te springen is de vlo er snel vandoor.

Dat krachtige springen maakt het ook lastig om een vlo te vangen of vast te pakken. Dat ze zo klein zijn helpt natuurlijk ook niet mee. Overigens kunnen vlooien ook gewoon lopen, iets dat ze vooral tussen de vacht van hun gastheer doen.

Hoe zien vlooien eruit bij een kat of hond?

Heeft je huisdier last van vlooien? Voordat je het weet heb je last van een vlooienplaag.  Het probleem is dat een flinke vlooienplaag ook op de mens kan overspringen.  Vlooienbeten zijn geen pretje

Hoe zien vlooien eruit bij een kat/hond? Het huisdier zal veel krabben. Wanneer je de vacht opzij duwt zul je snel iets weg zien rennen. Vaak zijn er zwarte puntjes op de huid zichtbaar.  Dit zijn vlooienuitwerpselen.

De vlooienkam

Vlooien springen van honden naar katten en andersom.  De kattenvlo kan dus zowel van kattenbloed als hondenbloed leven. De hondenvlo komt minder vaak voor maar leeft ook zowel van katten- als hondenbloed.

Bij gebrek aan gastheren proberen ze ook mensenbloed uit. De vlooien kunnen hier niet van leven maar proberen het toch.

Gebruik een vlooienkam om te ontdekken of het huisdier vlooien heeft. Dit is een kam waarbij de tanden heel dicht op elkaar staan. Hiermee kam je vlooien uit de vacht.  Maar ook poepjes. Leg de zwarte puntjes in een bak water.  Kleurt het water rood? Dit is bloed, het gaat dan zeker om vlooienpoep.

Vlooien bestrijden

Het is niet zo eenvoudig om vlooien te bestrijden. Allereerst moet je in de gaten hebben dat je huisdier last van vlooien heeft. Hiervoor gebruik je de welbekende vlooienkam. Het is aan te raden om in de zomermaanden wekelijks op vlooien te controleren. In het voor- en najaar kan dit 2-3 keer per maand. In de winterperiode is het nog steeds belangrijk om maandelijks naar vlooien te kijken. Vanwege het veranderende klimaat komen vlooien ook steeds vaker in de winter voor.

Vlooien bestrijden kan met verschillende middelen. Gebruik in ieder geval chemische bestrijdingsmiddelen, dit doodt vlooien effectief. Huismiddeltjes werken vaak onvoldoende. Hierdoor breidt de vlooienplaag zich alleen maar uit.

De spot-on is een pipetje dat je tussen de schouderbladen van de hond of kat leeg knijpt. Het middel verspreidt zich langzaam over de huid van het huisdier. Wanneer vlooien hiermee in aanraking komen worden ze binnen korte tijd gedood.

Bekijk spot-on

Een vlooienband werkt ook maar iets minder effectief. Heb je last van een ernstige vlooien gebruik dan zeker een omgevingsspray.

De omgeving met een spray behandelen

Vlooien doden met een spot-on pipetje of een vlooienband is voldoende om van de volwassenvlooien af te komen. Het probleem is dat meer dan 90% van de vlooienpopulatie zich in huis bevindt, dus niet op het huisdier zelf. Dit zijn vlooieneitjes, larven en poppen.

Deze worden niet met een spot-on of vlooienband gedood. Bij een grote vlooien blijf je dus enige tijd last hebben van vlooien in huis. Daarom is het belangrijk om de omgeving met een speciale spray te behandelen. Deze spray rekent snel af met aanwezige larven. Omdat vlooieneitjes en poppen binnen twee weken uitkomen is het goed om de behandeling na twee weken nog eens te herhalen. Dan weet je zeker dat je van alle vlooien af bent.

Naar omgevingsspray

Vlooien bij mensen bestrijden

Hoe zien vlooien eruit wanneer ze bij mensen voorkomen? In West-Europa komt de mensenvlo niet meer voor. Mocht je in een land verblijven waar de mensenvlo wel leeft dan zie je roodbruine parasieten die er nagenoeg hetzelfde uitzien als kattenvlooien of hondenvlooien. Deze vlooien leven van het bloed van mensen, zoogdieren en vogels.

Vlooien bij mensen bestrijden gebeurt middels chemische bestrijding. De huid wordt behandeld met repellent. Dit geldt echter alleen bij besmetting met de mensenvlo! Binnen Europa gaat het vaak om de kattenvlo en minder vaak om de hondenvlo, voor bestrijding zie hierboven.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique