Hoe lang kun je zonder drinken?

Het menselijk lichaam bestaat voor minstens de helft uit water. Het is dan ook logisch dat je dit water aan moet blijven vullen. Hoe lang kun je zonder drinken? Kom erachter hoe lang het duurt voordat je lichaam gaat versterven én hoe je overleeft in de woestijn (of op zee).

Uit hoeveel procent water bestaat je lichaam?

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Er wordt soms gedacht dat we uit wel 90% water bestaan, maar dit klopt niet. Vrouwen bestaan voor 50 tot 55% uit water. Bij mannen ligt dit iets hoger, namelijk tussen de 55 en 60%. Een baby bestaat voor 75% uit water en een embryo voor 80%. Met het ouder worden neemt het watergehalte in ons lichaam af.

Water is voor ons lichaam ontzettend belangrijk. Het bepaalt de bloeddruk en zorgt voor doorstroming van en naar de organen.

Dit gebeurt er wanneer je te weinig drinkt

Hoe lang kun je zonder drinken? Laten we eerst eens gaan kijken wat er gebeurt wanneer je te weinig drinkt. Bij een vochttekort gaat het lichaam het aanwezige vocht van het ene naar het andere lichaamsgedeelte verplaatsen. De hersencellen kunnen hier niet zo goed tegen en zullen als eerste hierop reageren. Krijg jij ook altijd hoofdpijn wanneer je te weinig drinkt? Dit is het eerste symptoom van een vochttekort.

Dit zijn de symptomen vochttekort en uitdroging:

 • Hoofdpijn
 • Verminderde concentratie
 • Duizeligheid
 • Droge mond en keel
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Buikpijn

Bovenstaande symptomen van uitdroging komen al voor wanneer je lichaam 1 tot 2% aan vocht verliest. De symptomen worden heviger bij 5% vochtverlies.

Bij ernstige uitdroging ontstaat er een lage bloeddruk met versnelde hartslag. Er is sprake van diarree, overgeven en uiteindelijk bewustzijnsverlies.

Hoe lang kun je zonder drinken?

Het lichaam kan best lang zonder eten, namelijk 30 tot 40 dagen. Hoe lang kun je zonder drinken? De mens kan gemiddeld 3 dagen zonder drinken. Een en ander is ook afhankelijk van de omstandigheden. Er zijn mensen die wel 5 dagen zonder water kunnen.

Bij een normale buitentemperatuur hou je het gedurende drie dagen zonder drinken uit. Bij een koude buitentemperatuur kun je het iets langer uithouden, tot wel 5 dagen. Als het erg warm is, dan kun je 1 tot 2 dagen zonder water.

Overleven zonder water

Je verdwaalt in de woestijn, en er is geen water. Hoe lang kun je zonder drinken wanneer je in de woestijn vastzit? Niet lang, door de zon en de hitte houd je het nog geen 24 tot 48 uur vol. Hoe kun je toch overleven zonder water? Zo overleef je zonder water:

 • Houdt het lichaam koel wanneer de buitentemperatuur warm is
 • Drink geen urine
 • Rook geen sigaretten
 • Niet eten

Dit laatste geldt niet in alle situaties. Het verteren van voedsel kost je lichaam energie en vocht. Bij een vochttekort is het beter om het aanwezige vocht niet te verspillen. Er is echter voedsel dat veel water bevat. Denk maar eens aan komkommer, ijsbergsla en radijsjes. Deze groente hebben een watergehalte van meer dan 95%. Tomaten, watermeloen, spinazie en groene paprika’s bevatten meer dan 90% vocht. Mocht je toevallig met een krop sla door de woestijn lopen: opeten!

Mocht je op pad gaan: neem altijd een waterfles mee.

Hier bestel je een handige waterfles

Hoe lang kun je zonder drinken wanneer je op zee moet overleven? Ook dan gelden weer dezelfde adviezen. Hierbij is het belangrijk om regenwater zo goed mogelijk op te vangen.

Bevochtig met het water eerst de lippen en de tong voordat je dit doorslikt. Drink nooit teveel in één keer. Dit zorgt voor braken, waardoor je weer vocht verliest. Ligt er een fles alcohol in de reddingssloep? Drink deze niet op! Door alcohol gaat je lichaam nog meer uitdrogen.

Het is bij een situatie zonder eten en drinken belangrijk om het lichaam zoveel mogelijk rust te geven. Hierdoor verbrandt het geen overtollige energie en verbruikt het ook niet teveel vocht. Dit is de beste manier om zo lang mogelijk te overleven.

Niet drinken en versterven

Versterving is het niet eten en drinken, waardoor het lichaam uiteindelijk komt te overlijden. Hoe lang duurt het versterven? Dit hangt er helemaal vanaf of iemand nog water tot zich neemt.

Wordt water alleen gebruikt voor de mondverzorging in de vorm van een vernevelaar of ijsblokjes, dan duurt het tussen de 8 en 16 dagen. Bij helemaal niet meer eten en drinken, duurt dit gemiddeld 3 dagen. Wanneer iemand voedsel met veel vocht eet maar niet drinkt, houdt deze het veel langer vol.

Niet eten en drinken bij ouderen (dementie)

Je ziet vaker dat demente ouderen niet eten en drinken. Dit is een natuurlijk proces bij een vergevorderd stadium van dementie. De patiënt gaat spontaan minder eten en drinken. Dit wil echter niet zeggen dat de patiënt ook op korte termijn komt te overleven. Niet eten en drinken bij  ouderen kan ervoor zorgen dat deze steeds verder achteruit gaan. In een periode van weken, maanden of jaren komt de patiënt te overlijden.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique