Hoe lang kan je zonder eten?

Een 82-jarige fakir beweert dat hij 70 jaar lang niets gegeten of gedronken heeft. Hoe lang kan je zonder eten en is dit echt mogelijk? Normaal gesproken droog je na drie dagen zondag vocht ernstig uit. Je kunt iets langer zonder eten maar 70 jaar, dat gaat niemand volhouden.

Inedia: zonder voedsel leven

Er is een term vanuit het hindoeïsme voor: inedia. Dit is het menselijk vermogen om zonder voedsel door het leven te gaan. Hierbij voedt men zich met de levenskracht uit het hindoeïsme of zonlicht.

In 2010 werd de toen 82-jarige fakir Prahlad Jani onderzocht. Hij beweerde al 70 jaar lang niet gegeten of gedronken te hebben. Tijdens twee onderzoeken, een in 2003 en een en 2010, at of dronk hij maximaal 10 dagen lang niets. Wel verloor hij gewicht. Hierdoor wordt getwijfeld aan het verhaal van de fakir.

Een aantal mensen die dit dieet ook probeerden te volgen overleden hieraan. Dit onderstreept dat niemand gedurende 70 jaar zonder voedsel kan leven. Hoe lang kan je zonder eten wanneer je dit dieet volgt? Waarschijnlijk heeft de fakir in deze periode net voldoende gegeten om in leven te blijven.

Hoe lang kan je zonder eten?

De vraag is hoe lang je echt zonder eten kan. Op zich vrij lang. Het lichaam heeft vooral behoefte aan vocht. Zonder vocht drogen de meeste mensen na drie dagen flink uit. Hierop volgt sterfte. Bij een niet al te hoge buitentemperatuur kun je het ook tot 100 uur zonder drinken uithouden.

Zonder eten houd je het veel langer vol. Wanneer je niks eet maar wel drinkt dan kun je tussen de 40 dagen en 75 dagen zonder eten in leven blijven. Maar wanneer je ook helemaal niets drinkt dan ligt het maximum op 100 uur.

WeightWorld Resveratrol

Helpt lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade

Dit gebeurt er wanneer je niet eet

Hoe lang kan je zonder eten? Er is een groot verschil tussen heel weinig eten of helemaal niets eten. Wanneer je  helemaal niets eet dan geeft het lichaam het na maximaal 75 dagen op. Maar wanneer je heel weinig eet dan houdt het lichaam het toch langer vol. Afhankelijk van de hoeveelheid van wat je eet zal dit ergens tussen de 80 dagen en 200 dagen liggen.

Sommige mensen volgen een crashdieet, ook hierbij eet je zeer weinig. Toch krijg je dan net voldoende binnen om het lichaam draaiende te houden. Een crashdieet kun je dan ook makkelijk een jaar of langer volhouden. Wel gebeurt er ondertussen van alles in het lichaam.

Wat gebeurt er wanneer je niet eet? Je metabolisme raakt hiervan in de war. De schildklier gaat een stuk langzamer werken waardoor het lichaam ook minder energie verbrandt. Het lichaam doet er alles aan om zoveel mogelijk energie te besparen. Hierdoor wordt je suf of futloos. Maar er gebeurt nog veel meer wanneer je niet eet.

Het afbreken van spieren en organen

Wanneer je niet heet of veel te weinig eet dan gaan de spieren eiwitten afbreken. Deze eiwitten zijn nodig om het  lichaam te voorzien van energie. Met het afbreken van eiwitten gaat ook spiermassa verloren. Dit zie je bij mensen die nauwelijks tot niet eten: ze verliezen spiermassa en hiermee ook spierkracht. Tegelijkertijd spreekt het lichaam ook de vetvoorraad aan. Het gaat hier om buikvet, heupvet aan alle andere lichaamsgedeeltes waar zich veel vet bevindt.

Wanneer de spieren tot het maximum zijn afgebroken gaat het lichaam de energie elders zoeken. Hierbij richt het lichaam zich op de minst belangrijke organen. Deze worden langzaam afgebroken. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat de organen ook minder goed gaan functioneren.

Als allerlaatste zijn de vitale organen aan de beurt: onder andere het hart. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat het hart er uiteindelijk mee stopt.

Versterven door niet heten

Ernstig zieke of zeer oude mensen zullen steeds minder eten en uiteindelijk stoppen met eten. Hierna volgt het drinken: ook dit wordt steeds minder waarna het uiteindelijk stopt. Dit heet ook wel versterven. Sommigen kiezen bewust voor deze manier van sterven. Hiermee willen ze het levenseinde versnellen.

Of iemand op deze manier wil versterven is een eigen keuze. Een arts kan en mag dit niet tegenhouden.

Niet eten door stress, spanning of verdriet

Van naturen geeft het lichaam bij te weinig energie een hongersignaal af. Hierdoor ga je op zoek naar voedsel. Door stress, spanning of verdriet geeft het lichaam deze signalen (tijdelijk) niet door. Hierdoor heb je geen hongergevoel en kun je niet eten. Het is vaak heel lastig om toch wat binnen te krijgen.

Niet eten ontstaat soms ook door depressie of verliefdheid. Hoe komt het eigenlijk dat je niet kunt eten door stress of spanning? Dit komt omdat de maag onder spanning staat en het verteringsproces zeer langzaam verloopt. De maag blijft langer vol waardoor het hongergevoel uitblijft. In sommige gevallen ontstaat er misselijkheid en zelfs braken wanneer je toch iets eet. Daarnaast ben je psychisch zo van slag dat je totaal niet met eten bezig bent.

De oplossing? Stress, spanning of verdriet aanpakken. Dit heeft namelijk niet alleen een negatieve invloed op je eetlust maar ook op je hele leven. Gelukkig zijn er speciale middelen die de eetlust opwekken of stimuleren.

Bekijk de eetlust opwekkers

Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om de directe oorzaak aan te pakken. Soms is hier hulp van buitenaf bij nodig.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique