Hoe lang duurt herstel van vitamine D tekort?

Heb of had je een tekort aan vitamine D? Grote kans dat je dit aanvult of dit gaat doen. Hoelang duurt herstel van vitamine D tekort? Dit is een beetje afhankelijk in hoeverre je een tekort had. Maar natuurlijk ook hoe snel je dit kunt aanvullen en vooral: hoe je dit doet.

Functie van vitamine D

Je lichaam heeft verschillende vitaminen en mineralen nodig, waaronder natuurlijk ook vitamine D. Wist je dat je lichaam zelf deze vitamine uit zonlicht aan kan maken? Daarnaast krijg je via de voeding ook nog vitamine D binnen.

Waarom is vitamine D voor je lichaam zo belangrijk? Deze vitamine zorgt ervoor dat het lichaam calcium uit de voeding kan opnemen. Calcium is weer nodig voor groei en behoud van je botten en tanden/kiezen.

Vitamine D heeft nog een belangrijke rol: het ondersteunt je immuunsysteem en de werking van de spieren. Daarom is het zo belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Dit merk je van een vitamine D tekort

De meeste mensen krijgen voldoende vitamine D binnen. Maar mensen met een getinte huid of mensen die weinig buitenkomen krijgen wel eens met een vitamine-D-tekort te maken. Dit geldt ook voor ouderen en zwangere vrouwen.

Wat merk je van een vitamine D tekort? Vaak treedt er (ernstige) vermoeidheid op. Je hebt weinig energie en voelt je lusteloos. Mogelijk krijg je ook last van spierpijn of gewricht pijn. Daarnaast hebben veel mensen met een vitamine D tekort last van bloedend tandvlees, hyperventilatie en krampen of spiertrillingen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een vitamine-D tekort:

Wanneer je veel te lang weinig vitamine D binnenkrijgt dan kunnen er hartproblemen ontstaan.

Hoe lang duurt het herstel van vitamine D tekort?

Wanneer je enkele dagen per maand weinig vitamine D binnenkrijgt wil dit niet direct zeggen dat je een vitamine D tekort hebt. Je kan namelijk de rest van de maand wel voldoende vitamine D binnenkrijgen. Je lichaam is goed in staat om dit met elkaar te compenseren.

Heb je een tekort dan kan de huisarts  dit onderzoeken middels een bloedtest. Vervolgens is het belangrijk om het tekort aan vitamine D aan te vullen.

Hoe lang duurt het herstel van vitamine D tekort? Dat is een beetje afhankelijk van de ernst van het tekort. Gemiddeld duurt het tussen de drie en zes maanden voordat het vitamine D tekort voldoende is aangevuld. In deze periode merk je dat de klachten langzaam minder worden en uiteindelijk verdwijnen.

Je vitamine D aanvullen

Bij een mild tekort aan vitamine D zal de huisarts adviseren om dit middels voeding aan te vullen. Vitamine D zitten namelijk in halvarine, margarine, bak- en braadproducten. Maar het zit ook in vette vis en in mindere mate in vlees en eieren.

Bij een matig vitamine D tekort kun je ook een voedingssupplement innemen. Hiermee vul je het tekort voldoende aan. Dit is vooral handig wanneer je weinig in de zon zit of wanneer je geen vette vis, halvarine of margarine eet. Je hebt vitamine D inclusief foliumzuur voor zwangere vrouwen, vitamine-D-olie voor baby’s en kinderen en vitamine D voor volwassenen.

Bekijk de vitamine D supplementen

Alleen bij een ernstig vitamine D tekort zal de huisarts speciale capsules voorschrijven. Deze neem je eens per maand in, of volgens voorschrift.

Vitamine D waardes: zo zit dat

De hoeveelheid vitamine D in je lichaam wordt aangegeven met een vitamine D waarde. Hieraan kan de huisarts zien of je voldoende of te weinig vitamine D hebt.

Een normale vitamine D waarde ligt tussen de 75 en 80 nmol/l. Bij een vitamine D waarde van 50 nmol/l zit je echt op de ondergrens. Wanneer je op dit niveau zit dan is het wel belangrijk om je vitamine D aan te blijven vullen.

Zit je op een vitamine D waarde lager dan 50? Dan heb je echt een vitamine D tekort. Wanneer de vitamine D waarde 45 is, dan is deze dus te laag maar niet schrikbarend laag. Bij een waarde van 35 of 37 ga je echt al de verkeerde richting op.  En een vitamine D waarde 18 of 25 is veel en veel te laag! Dit merk je aan gezondheidsklachten.

Vitamine D waarde te hoog

Bij een tekort aan deze vitamine duurt het herstel gelukkig niet al te lang. Maar wat wanneer de vitamine D waarde te hoog is? Wanneer dit boven de 80 nmol/l uitkomt dan is deze zeker te hoog. Wat merk je hiervan?

Bij een hoog vitamine D gehalte kan er schade aan hart, bloedvaten en nieren ontstaan. Voordat het zover is krijg je eerst klachten van slaperigheid (dit is geen vermoeidheid), een verminderde eetlust en misselijkheid. Een teveel aan vitamine D komt echter zeer weinig voor.

Hoe lang duurt het herstel van vitamine D dat veel te hoog is? Door minder vitamine D in te nemen en de zon tijdelijk te vermijden wordt het teveel snel door het lichaam afgebroken. Vaak is dit al binnen een tot drie maanden.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique