Hoe moet je koorts meten? Dit doe je met een thermometer, maar hier zijn veel verschillende soorten in. Koorts meten gebeurt dus niet altijd op dezelfde manier. In dit blog antwoord op de vraag hoe koorts meten en wanneer je dit doet.
Kwikthermometer of digitale koortsthermometer
In het verleden was de kwikthermometer de meest gebruikte methode om koorts op te meten. Tegenwoordig is deze vervangen door de digitale koortsthermometer. Deze thermometer is veilig in gebruik en meet binnen enkele seconden de lichaamstemperatuur.
Je hebt een thermometer voor gebruik onder de oksel, de tong of in de anus maar ook de oorthermometer. Deze laatste is meer geschikt voor kinderen maar minder nauwkeurig.
Het is daarom beter om voor de normale digitale thermometer te kiezen, die ook nog eens een stuk goedkoper is.
Hoe koorts meten?
Je spreekt van koorts wanneer de lichaamstemperatuur boven 38 °C uitkomt. Tussen 37,5 °C en 38 °C spreek je van verhoging. Hoe koorts meten? Hier zijn drie methoden voor: koorts meten via de anus, de mond of onder de oksel. Koorts meten via de anus wordt als meest betrouwbaar gezien, daarom is het belangrijk om de thermometer goed schoon te maken.
Gebruik vaseline om de thermometer wat makkelijker in de anus te schuiven. Zorg dat het meetgedeelte helemaal in het lichaam zit, anders wordt de temperatuur niet goed opgemeten. Het meetgedeelte is herkenbaar aan het metalen omhulsel. De rest kan buiten het lichaam blijven. De thermometer is klaar wanneer deze knippert of een geluidssignaal geeft.
Hoe koorts meten via de mond?
Wil je de koorts via de mond meten, gebruiken dan een thermometer die je niet voor rectaal meten gebruikt. Kwestie van hygiëne. Leg de thermometer in de mond onder de tong. De thermometer moet diep in de mond liggen om goed te kunnen meten. Tijdens de meting is het belangrijk om de mond dicht te houden. Adem hierbij door de neus in en uit.
Hoewel de uitslag redelijk betrouwbaar is, raden velen deze meting af. Roken maar ook het nuttigen van warme of koude dranken/gerechten vlak voor de meting kunnen de uitslag beïnvloeden.
Koorts meten onder de oksel
Er wordt ook vaak gekozen voor de temperatuur meten onder de oksel. Dit is erg snel en gemakkelijk uit te voeren. Voordat je meet moet de oksel goed droog zijn (geen zweet). Na enkele seconden is de uitslag binnen. Houd er rekening mee dat deze methode niet heel erg betrouwbaar is. In veel gevallen zal de uitslag lager zijn dan de daadwerkelijke lichaamstemperatuur.
Afwijkingen corrigeren
Hoe koorts meten en de afwijking corrigeren? Meet je onder de oksel of in de mond dan ontstaat er een kleine afwijking. Het is belangrijk dat je deze afwijking corrigeert. Bij de temperatuur meten onder de oksel moet je 0,5° bij de uitslag optellen. Voor een meting in de mond is dit 0,3°.
Verschil tussen koorts meten bij kind of volwassene
Zit er nog verschil tussen koorts meten bij een kind of bij volwassenen? Nee, de methode blijft hetzelfde. Wel wordt bij kinderen vaker gebruik gemaakt van een oorthermometer. Toch moet je er rekening mee houden dat een oorthermometer vaker afwijkingen laat zien, tenzij je voor een zeer goed model kiest.
Bij kinderen en baby’s kun je de lichaamstemperatuur het beste in de anus meten. Onder de tong of onder de oksel is minder betrouwbaar. Over het algemeen hebben baby’s en kleine kinderen minder moeite met rectaal meten. Gebruik wel vaseline om het allemaal wat makkelijker te maken.
Wanneer koorts meten?
Je hoeft niet altijd de lichaamstemperatuur op te meten. Alleen bij griep of bij een verhoging van de lichaamstemperatuur is het verstandig om dit op te meten. Wanneer koorts meten? Over het algemeen gebeurt dit twee keer per dag. In de ochtend en in de avond zijn de beste perioden voor. Het is niet nodig om meerdere malen achter elkaar de lichaamstemperatuur op te nemen.
Ben je net wakker en nog niet uit bed, dan ligt de lichaamstemperatuur altijd wat lager. De lichaamstemperatuur neemt toe bij lichamelijke activiteit, vooral bij sporten. Het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique