Hoe kan ik me beter concentreren?

Heb je ook vaak last van een verminderde concentratie? Wat als je snel bent afgeleid kom je niet aan werk, studie of andere bezigheden toe. Hoe kan ik me beter concentreren? Hier zijn verschillende trucjes voor, maar ook wat hulpmiddelen. Bekijk de beste tips om je beter te concentreren.

Meer uitleg over de concentratie

Wat is dat eigenlijk, de concentratie? Met concentratie wordt bedoeld hoe goed je je op iets kunt focussen. Met een goede concentratie of focus ben je in staat om klusjes of taken in een keer af te maken. Hoe slechter je concentratie ook moeilijker het is om een taak of klus uit te voeren.

Met een verminderde concentratie stop je halverwege of misschien al direct in het begin. Hoe vaak je het ook probeert, het lukt maar niet om verder te gaan en de klus af te maken. Soms hoort een verminderde concentratie bij een bepaalde aandoening of ziekte. In andere gevallen is het een kwestie van even goed oefenen.

Hoe kan ik me beter concentreren?

Niets zo vervelend als een verminderde concentratie. Of erger nog: je hebt helemaal geen focus meer. Hoe kan ik me beter concentreren? Je ontvangt 10 belangrijke tips.

Tip 1: geen beeld en geluid

Voor veel mensen werkt beeld of geluid erg afleidend. Denk maar eens aan een televisie die aanstaat of een radio die vrij hard muziek afspeelt. Maar ook mensen die continu heen en weer lopen of met elkaar praten kan erg afleiden.

Probeer de omgeving zo rustig mogelijk te houden. Dit betekent de televisie aan andere niet noodzakelijke beeldschermen uit. Verder geen radio aan of in ieder geval geen harde muziek.

Sommigen kunnen zich beter focussen door een hoofdtelefoon op te zetten. Je kunt zachte en rustige muziek afspelen of je neemt een hoofdtelefoon die je afsluit van de geluiden om je heen. Kies in ieder geval voor een over-ear hoofdtelefoon met noise cancelling, daar heb je het meest aan. Dit is een hoofdtelefoon die omgevingsgeluiden dempt.

Bekijk over-ear met noise-cancelling

Tip 2: maak een takenlijst

Het werkt echt niet bevorderend voor je concentratie wanneer je verschillende taken door elkaar doet. Maak vooraf een takenlijst. Zo weet je per dag of per week wat je allemaal moet doen. Werk de taken een voor een af en streep deze door. Zo kun je direct door naar de volgende taak.

Tip 3: maak je hoofd leeg

Hoe kan ik me beter concentreren wanneer ik continu aan andere dingen moet denken? Voordat je niets begint maak eerst je hoofd leeg. Spreek uit of schrijf op wat je allemaal in gedachten hebt. Maak eventueel een wandeling, ook zo komen gedachten los.

Tip 4: breng structuur aan in je leven

Mensen met een verminderde concentratie hebben vaak een ongestructureerd leven. Werk, hobby, privéleven en vrienden: alles loopt door elkaar heen. Breng duidelijke structuur aan. Dit betekent op vaste tijden opstaan, werken, eten, televisie kijken en slapen. Maar ook op vaste dagen naar sport of vrienden.

Structuur aanbrengen kan best wel eens lastig zijn. Want wat doe je met onverwachte afspraken? Wanneer je voldoende structuur in je leven hebt zul je merken dat je afspraken veel beter in kunt plannen.

Tip 5: je hoeft niet te multitasken

Vrouwen kunnen multitasken. Tenminste, dat is wat er vaak gezegd wordt. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen helemaal niet kunnen multitasken. Vrouwen zijn wel beter in het verbergen van problemen waar ze tegenaan lopen waardoor het lijkt alsof ze zeer goed kunnen multitasken.

Of je nu man of vrouw bent: je hoeft niet te multitasken. Dit kost je teveel energie en de concentratie neemt af. Werk taken daarom allemaal netjes af voordat je aan een nieuwe taak begint.

Tip 6: een frisse en groene werkomgeving

Wist je dat je werkomgeving ook van invloed is op je concentratie? Het is belangrijk dat je werkplek voldoende verlicht is. Bij voorkeur met daglicht en misschien nog wel een streepje zonlicht. Want hierdoor voel jij je veel prettiger dan bij kunstlicht.

Haal ook eens wat groene planten in huis (of op kantoor). Het blijkt dat werknemers veel productiever zijn wanneer er veel daglicht binnenkomt en er groene planten staan. Je hoeft niet direct naar het tuincentrum te rennen want groene planten bestel je tegenwoordig gewoon online. Deze worden bij je thuisbezorgd, makkelijker kan niet.

Bekijk de kamerplanten

Tip 7: laat je niet afleiden door social media

Tegenwoordig heeft iedereen een social media kan. Denk maar eens aan Instagram, Twitter, Facebook of Pinterest. Het is zo verleidelijk om tussendoor je tijdlijn of berichten checken! Laat je hier echter niet door afleiden. Schakel je smartphone uit of zet deze op stil. Heb je de smartphone toch nodig, schakel dan de meldingen van social media (tijdelijk) uit.

Natuurlijk mag je tussendoor wel op social media kijken. Doe dit echter alleen tijdens de pauze of na werktijd. Hiermee leg jij jezelf beperkingen op en heb je een betere concentratie. Het werkt echt, probeer het maar eens!

Hoe kan ik me beter concentreren met voedingssupplementen?

Lukt het ondanks bovenstaande tips nog steeds niet om je beter concentreren? Kijk dan eens of het met voedingssupplementen lukt. Dit noem je ook wel de zogenaamde concentratie pillen. Dit soort pillen wordt veel door studenten of mensen met een drukke baan gebruikt.

Naar de concentratiepillen

Houd er rekening mee dat dit soort voedingssupplementen wel werkt maar natuurlijk een tijdelijke oplossing is. Ondertussen werk je aan een betere concentratie.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique