Last van hevige menstruatiepijn en zwanger, iets dat vaker voorkomt. Je hoeft je dus niet direct druk te maken. Intense buikkrampen of buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de oorzaak onschuldig en verdwijnt het vanzelf. In andere gevallen is er meer aan de hand, een lichamelijk onderzoek of echo is dan soms nodig.
In het kort
- Hevige menstruatiepijn zwanger kan meerdere oorzaken hebben
- Veel voorkomende oorzaken zijn buikgriep, diarree, een allergie of darmproblemen
- Bandenpijn mag geen hevige buikkrampen veroorzaken
Lichte buikkrampen tijdens de zwangerschap
Al vroeg in de zwangerschap kunnen er lichte buikkrampen optreden. Dit ontstaat bijvoorbeeld tijdens de innesteling. De bevruchte eicel ‘vreet’ zich in de baarmoederwand. Veel vrouwen merken wat licht bloedverlies op. Er kan echter ook sprake zijn van innestelingspijn. Dit is een niet wetenschappelijk bewezen verschijnsel waarbij pijn tijdens de innesteling optreedt. Heb jij dit wel eens meegemaakt?
Door de stijging van zwangerschapshormonen wordt de darmwand zwakker en is er sprake van een vertraagde darmwerking. Dit geeft klachten als winderigheid, een opgeblazen gevoel of verstopping. Ook dit kan gepaard gaan met wat lichte buikpijn of buikkrampen. Volkomen onschuldig.
Hevige menstruatiepijn zwanger
Een hevige menstruatiepijn & zwanger van allemaal is niet normaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van de zwangerschapsduur. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van hevige menstruatiepijn tijdens de zwangerschap.
Wanneer het dreigt mis te gaan
Helaas gaat ongeveer 10% van de zwangerschappen verloren. Dit gebeurt vaak tussen de 4 en 10 weken zwangerschap. Wanneer het misgaat begint dit met wat licht bloedverlies (rood, roze of bruin). Dit bloedverlies wordt snel heviger. Er treden buikkrampen op. Dit kan omschreven worden als een hevige menstruatiepijn. Het bloedverlies en de buikpijn blijven net zo lang aanhouden totdat alles is afgestoten.
Dit proces is niet omkeerbaar. Wanneer het misgaat heeft dit altijd een reden. Soms is de innesteling niet goed verlopen, in andere gevallen is er sprake van een afwijking bij de foetus. Deze heeft dan geen overlevingskansen.
Soms gaat het meerdere malen achter elkaar mis. Dit kan te maken hebben met een afwijkende vorm van de baarmoeder, of een andere oorzaak hebben. Bij hevige buikkrampen helpen pijnstillers.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt bij 1 op de 100 zwangerschappen voor. De bevruchte eicel blijft ergens in de eileider hangen, vaak als gevolg van een vernauwing of verstopping. Ondertussen blijft de eicel zich delen en wordt een foetus.
In het begin geeft dit nog geen klachten. Wanneer de foetus groter wordt, drukte deze tegen de wanden van de eileider aan. Dit heeft een hevige menstruatiepijn tot gevolg.
Zonder ingrijpen blijft de foetus doorgroeien. Hierdoor kan de eileider uiteindelijk scheuren. Dit is van invloed op de vruchtbaarheid, maar kan ook andere gevolgen met zich meebrengen. Denk maar eens aan hevige inwendige bloedingen. Bij een heftige buikpijn, schouderpijn, snelle hartslag en duizeligheid is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts of ziekenhuis. Met behulp van medicatie of een operatie wordt de zwangerschap afgebroken of de eileider weggehaald.
In sommige gevallen breekt het lichaam de zwangerschap zelf af. Er is dan geen behandeling nodig. Wel krijgt de vrouw wekelijks een bloedonderzoek.
Hevige menstruatiepijn door buikgriep of darmproblemen
Een buikgriep wordt vaak veroorzaakt door een virus. Soms is een bacterie de veroorzaker. Over het algemeen ontstaan de volgende klachten:
- Misselijkheid
- Diarree
- Overgeven
- Buikpijn
De klachten kunnen zo erg zijn, dat het te vergelijken is met een hevige menstruatiepijn. Zwanger of niet, buikgriep is erg besmettelijk. Het is daarom belangrijk om de handen voor het eten en na toiletgebruik goed te wassen. Door buikgriep gaat er veel vocht verloren. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om veel te drinken (kleine beetjes). Ter voorkoming van uitdroging is er ORS. Dit vult het vochttekort en belangrijke mineralen aan.
Buikgriep gaat binnen 7 dagen vanzelf over. Bij tekenen van uitdroging (weinig plassen, sufheid) is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.
Lichte tot hevige buikpijn kan ook door darmproblemen veroorzaakt worden. Tijdens de zwangerschap gaat het vaak om een verstopping. Vezelrijk eten en voldoende drinken verhelpt en voorkomt verstoppingen. Laxerende voedingsmiddelen zijn pruimen, abrikozen, ontbijtkoek en yoghurt. Ook suikervrije kauwgom werkt laxerend.
Blindedarmontsteking (appendix)
Tussen de dunne en dikke darm bevindt zich de blindedarm. Hier zit een lang aanhangsel: de appendix. Bij een blindedarmontsteking is dit gedeelte ontstoken. Het is niet bekend waarom een blindedarmontsteking ontstaat.
Er ontstaat een plotselinge en hevige pijn. Een zwangere vrouw kan denken dat het hier om hevige menstruatiepijn gaat. De pijn wordt echter snel erger. Bijkomende symptomen zijn een algemeen ziek gevoel en misselijkheid. Ook ontstaat er diarree en overgeven. De pijnklachten verergeren bij beweging, bijvoorbeeld tijdens het autorijden.
Een blindedarmontsteking gaat niet vanzelf over. Zaak is om de blindedarm operatief weg te halen. Dit gebeurt middels een kijkoperatie. Het is belangrijk dat deze operatie zo snel mogelijk gebeurt, in ieder geval binnen een aantal uur. Gebeurt dit niet, dan kan de blindedarm scheuren. Hierbij komen ontlasting en bijbehorende bacteriën in de buikholte terecht. Dit heeft een ernstige buikvliesontsteking tot gevolg.
Hevige menstruatiepijn zwanger: andere oorzaken
Een hevige buikpijn tijdens de zwangerschap hoeft niet altijd met de zwangerschap zelf te maken hebben. Het kan ook het gevolg zijn van de ziekte van Crohn, een spastische darm of een maagzweer. Minder ernstige oorzaken zijn:
- Gasophoping
- Spanning en stress
- Teveel eten
- Vet eten
- Geïrriteerde maag
In bovenstaande gevallen is behandeling niet altijd nodig. Neem contact op met de huisarts wanneer de buikpijn verergert, vooral bij beweging. Bij bloed of slijm in de ontlasting is het belangrijk om dit na te laten kijken. Hevige buikkrampen in combinatie met bloedverlies is ook een reden tot verder onderzoek.
Tegen het einde van de zwangerschap kan er sprake zijn van hevige menstruatiepijn. Dit wordt veroorzaakt door oefenweeën, die over kunnen gaan in ontsluitingsweeën. Blijven de buikkrampen regelmatig terugkeren (om de paar minuten), dan is het belangrijk om de verloskundige te bellen. Bij een zwangerschapsduur korter dan 37 weken moet direct medische hulp worden ingeschakeld.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique