Herbruikbare zwangerschapstest

Een herbruikbare zwangerschapstest is praktisch en bespaart op de kosten. Het is wel belangrijk om te weten wat deze test inhoudt. Hoe vaak kun je deze gebruiken en wat is de betrouwbaarheid? In dit artikel meer uitleg over herbruikbare zwangerschapstesten.

Zo werkt een zwangerschapstest

Voordat je meer leest over de herbruikbare zwangerschapstest, leg ik je eerst uit hoe een test normaal werkt. Zwangerschapstesten zijn voorzien van een teststrip met antistoffen. Deze antistoffen richten zich op het zwangerschapshormoon HCG. Komen de antistoffen in aanraking met HCG, dan verkleurt de teststaaf. In dit geval is er sprake van een zwangerschap.

Over het HCG hormoon

Ook de herbruikbare zwangerschapstest reageert op het HCG hormoon. Dit is een zwangerschapshormoon dat direct na de innesteling wordt aangemaakt. HCG (humaan choriongonadotrofine) stuurt een signaal naar de eileiders. Hiermee wordt productie van nieuwe eicellen stopgezet.

Ook het geel lichaam blijft behouden, waardoor het baarmoederslijmvlies intact blijft. Er treedt geen menstruatie meer op. Belangrijk om een zwangerschap in stand te houden.

Zwangerschapstesten detecteren een HCG waarde vanaf 25 mIU/ml. Een vroege zwangerschapstest spoort HCG waarden vanaf 10 mIU/ml op. Hierdoor kunnen dit soort teksten al veel eerder gedaan worden.

Bekijk de vroege zwangerschapstest

Herbruikbare zwangerschapstest van Tobenobe

Is er een herbruikbare zwangerschapstest die je meerdere malen kunt gebruiken? Een zwangerschapstest, ongeacht het merk, kun je slechts één keer gebruiken. Dit komt omdat de antistoffen in het teststaafje na eerste gebruik geactiveerd zijn.

Wie een zwangerschapstest voor de tweede keer gebruikt zal merken dat de test niet meer reageert. In een aantal gevallen ontstaat er wel een reactie, bijvoorbeeld wanneer er bij de eerste keer te weinig urine is gebruikt.

Het merk Tobenobe kwam eerder met de herbruikbare zwangerschapstest. Hiermee kun je tot wel 5 keer testen.

Niet echt een herbruikbare zwangerschapstest

Opgelet: het gaat hier helemaal niet om een herbruikbare zwangerschapstest. De digitale reader bestaat uit een reader (lezer) en 5 losse testen. Het is de bedoeling om een test in de digitale reader te steken en te testen.

In principe gaat het dus om 5 losse teststrips, verbonden aan een digitale lezer. Dit digitale apparaat leest als het ware het resultaat af en geeft dit in digitale vorm weer. Geen herbruikbare test maar gewoon een handige verkooptruc.

Niet meer verkrijgbaar

De gebruiker denkt een enkele test meerdere keren te kunnen gebruiken. In werkelijkheid koopt de consument 5 losse testen die gekoppeld moeten worden aan een aflezer. Iets dat je natuurlijk ook zelf kunt aflezen: daar heb je geen reader voor nodig. De reden is onduidelijk, maar de Tobenobe digitale herbruikbare zwangerschapstest is niet meer verkrijgbaar.

Welke test kun je meerdere malen gebruiken?

Geen enkele test is meerdere malen te gebruiken. Het is ook niet aan te raden om dit te doen. Na een tweede keer testen met dezelfde zwangerschapstest is het resultaat onbetrouwbaar. Het is misschien leuk om te doen, maar je mag niet uitgaan van het eindresultaat.

Herbruikbare zwangerschapstest in de toekomst

Komt er in de nabije toekomst een herbruikbare zwangerschap? Dit is niet te voorspellen. Het is ook niet duidelijk of hier wel behoefte aan is. De huidige zwangerschapstesten zijn zeer voordelig geprijsd. Een zwangerschapstest kost vanaf €1,02 per stuk. Dit zijn geen schrikbarend hoge prijzen.

Een vrouw hoeft maandelijks maar één keer te testen: vanaf de NOD. Dit zou betekenen dat ze tussen de €1 en €2 per maand kwijt is. Juist vanwege deze lage prijzen lijkt het onwaarschijnlijk dat er ooit een herbruikbare zwangerschapstest op de markt komt. Mocht dit toch het geval zijn, dan houden we je uiteraard op de hoogte.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique