Veel mensen met artrose gebruiken het voedingssupplement glucosamine. Helpt glucosamine tegen artrose en waarom zou je dit wel of niet in moeten nemen? De meningen over dit voedingssupplement zijn aardig verdeeld. Dit zie je ook terug in de ervaringen van gebruikers.
Dit moet je over artrose weten
Voordat je glucosamine inneemt moet je natuurlijk wel weten waarom je dit gebruikt. Daarom eerst iets over artrose. Vaak wordt gedacht dat dit slijtage is, maar dit klopt slechts gedeeltelijk. Bij artrose verandert het kraakbeen in het gewricht. Het wordt dunner, brokkelig en soms verdwijnt het helemaal. Hierdoor kan het gewricht zijn werk niet goed meer doen.
Oorzaken van artrose zijn vaak flinke overbelasting van het gewricht, overgewicht, soms erfelijkheid of een afwijkende stand van de benen. Net zo vaak wordt er helemaal geen oorzaak gevonden.
Over glucosamine
Helpt glucosamine tegen artrose? Glucosamine is een lichaamseigen stof die in verschillende weefsels in je lichaam voorkomt. Het is voornamelijk een bouwstof van kraakbeen.
Glucosamine is een aminosuiker dat niet in de natuur voorkomt. Het zit wel een kraakbeen dus dieren die op botten bouwen krijgen op deze manier glucosamine binnen. Het lichaam maakt glucosamine zelf aan, dit gebeurt in kraakbeencellen.
Wanneer je glucosamine als voedingssupplement koopt dan gaat het hier om een stof die vanuit het externe skelet van schaaldieren is gehaald. Voor mensen met een schaaldierenanallergie is er ook glucosamine op plantaardige basis verkrijgbaar.
Helpt glucosamine tegen artrose?
Het is allereerst belangrijk om te bekijken hoe glucosamine werkt. In kraakbeencellen wordt glucosamine aangemaakt waarnaar het lange ketens vormt (glycosamineglycanen). Deze strengen zorgen ervoor dat het kraakbeen zijn stevigheid en flexibiliteit behoudt. Hierdoor dan kraakbeen schokken goed opvangen.
Bij artrose neemt de lengte van deze strengen af. Hierdoor komt er meer water in het kraakbeen waardoor het beduidend zachter wordt. De schokdempende functie gaat hiermee verloren waardoor het kraakbeen beschadigd. Uiteindelijk lekt er glycosamineglycanen weg waardoor het kraakbeen steeds meer in kwaliteit achteruit gaat.
Helpt glucosamine tegen artrose? Je zou denken van wel. Toch kun je niet zomaar glucosamine innemen en denken dat dit bij het kraakbeen terechtkomt. Het kraakbeen bevat namelijk geen zenuwen of bloedvaten en krijgt hierdoor niet op de normale weg zijn voeding. Alleen door indrukking van het gewricht ontstaat er een sponswerking waardoor voedingsstoffen bij het kraakbeen terechtkomen.
Combinatie van glucosamine en beweging
Om ervoor te zorgen dat glucosamine ook daadwerkelijk bij het kraakbeen van het gewricht aankomt is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Hierbij moet het gewricht belast worden, maar wel op een goede manier. Dit betekent wandelen of fietsen waarbij het gewricht actief gebruikt wordt. Hierdoor ontstaat er druk op het gewricht en kunnen voedingsstoffen het kraakbeen ingezogen worden.
Glucosamine werkt dus alleen wanneer dit ook echt bij het gewrichtskraakbeen terecht kan komen. Iemand die glucosamine inneemt maar nooit beweegt al net zo goed stoppen met glucosamine.
De zin of onzin van glucosamine
Er is veel onderzoek gedaan naar glucosamine en of dit ook echt bij artrose helpt. Het ene onderzoek naar positieve effecten zien wel het ander onderzoek aantoont dat het helemaal niet helpt.
Over één ding zijn alle onderzoekers het wel eens: glucosamine kan bij beginnende artrose helpen om pijnklachten te verminderen. Daarnaast zorgt het voor een betere beweeglijkheid van het gewricht.
Er is ook gekeken naar de dosering en het soort glucosamine. Het blijkt dat glucosaminesulfaat voor 90% door de darmen wordt opgenomen. Glucosaminehydrochloride of andere vormen van glucosamine hebben minder effect.
Waarom herstelt gewrichtskraakbeen zo slecht?
Bijna alles in ons lichaam herstelt redelijk goed tot snel. Denk maar eens aan spieren, botten, pezen, de huid of andere organen. Hoe kan het dan dat gewrichtskraakbeen niet tot nauwelijks herstelt?
Dit komt omdat gewrichtskraakbeen niet rechtstreeks doorbloed wordt. Hierdoor mist het belangrijke voedingsstoffen. Door druk op het kraakbeen komen er wel voedingsstoffen binnen, maar dit is onvoldoende voor een goed herstel.
Overigens is duidelijk dat hoe lager je gewricht zit, hoe beter het herstelt. Zo blijkt dat er in de enkel redelijk nieuwe kraakbeencellen zitten terwijl in de heup veelal oude kraakbeencellen zitten. De uiteinden van een lichaam herstellen dus beter dan het middengedeelte. Het kraakbeen van de knie en de heup doet er gemiddeld 200 jaar over voordat het zich vernieuwd heeft. Dit duurt veel te lang om artrose te laten genezen. Bij artrose breekt het kraakbeen dus sneller af dan dat het zich op kan bouwen.
Moet ik dan wel glucosamine innemen?
Je hebt gezien dat het gewrichtskraakbeen in de knie of de heup (maar ook de rug of nek) heel langzaam herstelt. Het is dus niet gezegd dat het helemaal niet herstelt maar het gaat gewoon ontzettend langzaam. Helpt glucosamine tegen artrose dan wel? Ja, het ondersteunt het herstel. Maar omdat het herstel zo langzaam gaat zal glucosamine artrose niet kunnen genezen. Helaas maar waar.
Mogelijk kan glucosamine het proces van artrose wel iets vertragen. Maar ook hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Tot die tijd is het aan te raden om voor een goed glucosamine supplement te kiezen.
Bekijk alle glucosamine supplementen
Er wordt gezegd dat je binnen drie maanden effect zou moeten merken. Is dit niet het geval dan kun je met glucosamine stoppen. Toch zijn er mensen die niet direct effect merken en het al minimaal twee jaar slikken. Op de lange duur zou het namelijk wel een effect kunnen hebben.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique