De tropische ziekte harara komt vooral in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten voor. Er is niet veel bekend over deze infectieziekte. Wie naar een van deze gebieden reist moet zich goed beschermen tegen insectenbeten. Dit is namelijk de veroorzaker van harara.
Tropische infectieziekten
Ondanks het bestaan van deze tropische ziekte, staat er op internet niet veel over beschreven. Het RIVM (rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft hier ooit iets over vermeld, maar de informatie staat niet langer op hun website. Daarom geven we in dit artikel korte informatie over harara.
Oorzaak: zandvliegjes of andere insecten
De harara oorzaak ligt bij zandvliegjes. Hoe ziet het zandvliegje eruit? Het gaat hier om een onderfamilie van bloedetende vliegen. Dit wil zeggen dat het zandvlieg leeft van (menselijk) bloed. Het is een klein vliegje, vaak licht van kleur. Na het zuigen van bloed kleurt het achterlijf rood.
Zandvliegen komen in tropische gebieden voor. Het zijn vaak verspreiders van verschillende infectieziekten waaronder harara en leishmaniasis (berglepra).
Symptomen harara
Deze tropische ziekte heeft een aantal kenmerken. Dit zijn de harara symptomen:
- Galbult achtige vlekken
- Jeuk
- Soms blaasjes
Deze vlekken en blaasjes ontstaan op de onbedekte huid. Hier is de patiënt dan gebeten door een of meerdere besmette zandvliegjes.
Behandeling en herstel harara
Zonder behandeling verdwijnen de symptomen binnen enkele weken na besmetting. Er is geen sprake van besmettingsgevaar voor anderen, tenzij deze personen ook door besmette zandvliegjes worden gebeten.
Bij jeuk is het raadzaam om jeukstillende middelen te gebruiken. Er is onder andere anti-jeuk gel of Azaron verkrijgbaar. Dit laatste verlicht pijn en jeuk door insectenbeten. Helaas voorkomt dit niet de harara symptomen zoals vlekken.
Bij ernstige klachten kan de arts een corticosteroïden injectie toedienen. Dit is een ontstekingsremmend middel dat helpt van de klachten te verminderen.
Voorkomen van tropische ziekten
Bij reizen naar tropische gebieden is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen ziekten die overgebracht worden door insecten. DEET is een product dat geschikt is voor de onbedekte huid. Het biedt tot 10 uur bescherming tegen huismuggen en andere insecten.
DEET is verkrijgbaar in een 40% of 50% variant. De sterkere variant is effectiever tegen verschillende insecten. Het is belangrijk om te weten dat dit product minder lang werkt bij tropische muggen en insecten. Hierdoor moet dit product vaker worden toegepast.
Verder is het raadzaam om op een veilige manier de nacht door te brengen. Dit betekent een klamboe bij de slaapplaats, maar ook het gebruik van geïmpregneerde kleding. Dit beschermt niet alleen tegen harara maar ook tegen malaria, gele koorts, ziekte van Lyme en andere (tropische) ziekten. Dit is niet alleen belangrijk voor vakantiegangers, maar zeker ook voor beroepsgroepen die regelmatig naar tropische gebieden reizen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique