Kom je de laatste tijd veel haren in het doucheputje of de haarborstel tegen? Grote kans dat je last hebt van overmatig haaruitval. Een vitamine D tekort kan zomaar de boosdoener zijn. Veel vrouwen hebben een tekort zonder dit zelf in de gaten te hebben. Ontdekt of jouw vitamine d-niveau wel voldoende is en hoe je dit aanvult.
Het nut van vitamine D
Ons lichaam heeft voldoende vitamines nodig om gezond te blijven. Vitamine D is vooral nodig om calcium in het lichaam op te nemen. De belangrijkste bron van deze vitamine is zonlicht. Wanneer het zonnetje op jouw huid schijnt, kan de huid zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast vind je het ook in vette vis, eieren en vlees. De voedingsmiddelenindustrie voegt het ook nog eens aan halvarine en margarine toe.
Vitamine D tekort symptomen
Veel mensen kampen met een tekort aan vitamine D. Dit zijn onder andere mensen met een getinte huidskleur, jonge kinderen en ouderen. Ook zwangere vrouwen en mensen die te weinig buiten komen kunnen te maken krijgen met een tekort. Vaak heb je dit zelf niet direct in de gaten. Toch kun je het gemakkelijk herkennen. Dit zijn de vitamine D tekort symptomen:
- Engelse ziekte bij jonge kinderen
- Botontkalking of osteoporose
- Spierzwakte
- Trillingen van de spieren
- Pijn in de gewrichten
- Chronisch tekort aan energie
- Lusteloosheid
- Bloedend tandvlees
- Angstaanvallen
- Vaak ziek
Sommigen brengen een verband tussen vitamine D tekort en slecht zien. Dit klopt niet helemaal. Vitamine gaat veroudering van de ogen tegen. Het kan het zicht zelfs verbeteren. Een tekort leidt niet specifiek tot een verslechterd zicht.
Haaruitval vitamine D tekort: feit of fabel?
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij verschillende groeiprocessen in het lichaam. Het is ook van invloed op de groeifase van je haar. Bij een tekort aan vitamine D zal de haarstructuur en haarlengte negatief beïnvloed worden. Het gevolg is slap en dun haar. Je zult merken dat nieuwe haartjes dunner zijn en eerder afbreken.
Hoe zit het met haaruitval? Vitamine D tekort kan leiden tot een verslechterde groeifase van het haar. Hierdoor zal het sneller loslaten.
Er is onderzoek gedaan naar het verband tussen vitamine D gebrek en alopecia areata. Dit is een ziekte die zich kenmerkt door pleksgewijze kaalheid. Lage vitamine D gehaltes zijn een risicofactor voor het ontstaan van deze ziekte.
Normale vitamine D gehalte
Wat is eigenlijk een normaal vitamine D gehalte? Er wordt vaak beweerd dat een vitamine D gehalte van 50 – 80 nmol/l voldoende is. Dit is echte aan de lage kant. Een vitamine D gehalte van 80 – 100 is het meest optimaal. Veel vrouwen komen hier niet eens aan. Hieronder vind je een overzicht van alle vitamine D waarden:
- 0 – 12: zeer ernstig tekort
- 12 – 27: ernstig tekort
- 27 – 50: tekort
- 50 – 80 : acceptabel
- 80 – 100: optimaal
- 100 – 250: verhoogd
- 250 – 325: te hoog
- >325: vergiftiging
Veel vrouwen kampen met een vitamine D gebrek. Toch kun je ook een verhoogd vitamine D gehalte hebben. In ernstige gevallen ontstaat er zelfs een vergiftiging: dit heeft botontkalking en een verhoogde kans op een hartinfarct tot gevolg.
Hoe herken je een laag vitamine D gehalte? Dit merk je door een verlaagde weerstand en wat vaker ziek zijn. Mogelijk heb je pijn aan de gewrichten of ervaar je botpijn. Je kunt je ook erg moe of lusteloos voelen. Heb je deze klachten in combinatie met zeer dun of breekbaar haar of haaruitval? Laat dan eens je bloed prikken. De huisarts kan bekijken wat je vitamine D waarde is.
Vitamine D tekort aanvullen
Is gebleken dat jij te maken hebt met een tekort aan vitamine D? Bijvoorbeeld door bovenstaande klachten in combinatie met haaruitval? Vitamine D kun je zelf aanvullen. Dit doe je met speciale tabletten. Deze zijn verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Ook bestel je ze heel eenvoudig online.
Let erop dat je nooit meer inneemt dan de aanbevolen dosering. Vind je toch dat je meer vitamine D nodig hebt, overleg dan eerst met de huisarts.
Bij ernstig vitamine D gebrek schrijft de huisarts vitamine D ampullen of druppels. Speciale ampullen bevatten een hoge dosering vitamine D. Deze neem je vaak eenmaal per maand in.
Medici hanteren verschillende behandelmethoden. Het beste zou een dagelijkse orale dosis zijn, bijvoorbeeld in de vorm van vitamine D tabletten. Deze dosering is afhankelijk van de vitamine D waarde en ziet er als volgt uit:
- 20 – 40: 55 mcg
- 40 – 60: 45 mcg
- 60 – 80: 29 mcg
Deze dosis moet je aan blijven houden totdat de normale waarde van 80 – 100 is bereikt.
Hoe lang duurt het voordat haaruitval stopt?
Haaruitval vitamine D tekort stopt niet van de een op de andere dag. Het duurt 4 tot 12 maanden voordat de normale haargroeicyclus weer bereikt is. Dit merk je doordat haren weer dikker worden en niet meer zo snel uitvallen.
Wees ondertussen zuinig met je haar. Gebruik milde verzorgingsproducten. Het is beter om je haar niet te stijlen met behulp van een warme föhn of stijltang. Hier wordt je haar alleen maar dunner van en breekt nog sneller af. Kijk ook uit met het gebruik van haarlak, haargel en andere haarproducten. Deze kunnen je haar uitdrogen. Zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D, maar kan je haar ook enorm uitdrogen of verbleken. Een hoedje/ petje lost dit probleem op.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique