Tijdens de zwangerschap ziet je haar er vol en glanzend uit. Je bent hier best trots op. Vier tot vijf maanden na de bevalling begint de ellende: haaruitval. Je hoeft niet in paniek raken, dit is een normaal verschijnsel. In dit artikel lees je alles over haaruitval na zwangerschap en wat je hiertegen kunt doen.
De normale haargroeicyclus
Om te ontdekken waar haaruitval na zwangerschap vandaan komt, moet je eerst wat inzicht in de normale haargroeicyclus krijgen. Een haar heeft een haargroeicyclus van 2 tot 7 jaar. Heb je een haargroeicyclus van ongeveer 2 jaar, dan wordt je haar van nature nooit langer dan schouderlengte.
Andere vrouwen zijn gezegend met ontzettend lang haar. Helaas, je kunt je haargroeicyclus niet verlengen. Wel verkorten, maar later meer hierover.
Over de groeifase van het haar
De groeifase van een haar duurt 2 tot 6 jaar. Tijdens deze periode wordt de haar steeds langer. Uiteindelijk breekt de rustfase aan. Haar groeit niet meer en komt langzaam losser in het haarzakje te zitten.
Na een tot drie maanden breekt de uitvalfase aan. Het haarzakje inclusief haar wordt uit de haarfollikel geduwd. Uiteindelijk groeit hier weer een nieuwe haar uit.
Je verliest 80 – 100 haren per dag. Tijdens het wassen kun je wel tot 200 haren verliezen. Je zult merken dat je de dagen daarna juist weer minder haar verliest.
Mooi en glanzend haar tijdens de zwangerschap
Je haargroeicyclus is niet alleen genetisch bepaald maar wordt ook beïnvloed door hormonen, voeding en je levensstijl. Is het je al eens opgevallen dat je tijdens de zwangerschap mooi en glanzend haar hebt? Dit heeft alles te maken met zwangerschapshormonen.
Het hormoon oestrogeen zorgt er namelijk voor dat de meeste haren in de groeicyclus blijven hangen. Hierdoor valt het haar niet uit en krijgt het een voller uiterlijk. Over de haardos verschijnt een mooie glans. Wees hier maar trots op, want het is van korte duur.
Naar Anti-haaruitval supplementen
Haaruitval na zwangerschap
Na de bevalling daalt het hormoonniveau snel. Dit vindt vooral in de eerste dagen na de bevalling plaats. Door daling van hormonen krijg je te maken met stemmingswisselingen of huilbuien, ook wel de bekende kraamtranen genoemd. Sommige pas bevallen vrouwen kunnen zelfs in een depressie raken.
De daling van oestrogeen gaat door totdat dit een normaal niveau heeft bereikt. Door oestrogeenvermindering komen de haren in hun normale groeicyclus terecht. Dit betekent dat het haar dat hier al aan toe was, in de rustfase belandt.
Je kunt je voorstellen dat je haren 9 maanden lang niet in de rustfase zijn aangekomen. Dit gebeurt na de zwangerschap alsnog. Het is dan ook best logisch dat er veel haren tegelijkertijd de rustfase ingaan.
Enkele weken tot maanden na de rustfase begint het haar uit te vallen. Dit is wat je ziet: extreme haaruitval na zwangerschap. Je verliest meer dan 100 haren per dag, wat kan oplopen tot een dagelijkse verlies van 500 hoofdharen.
Overal ligt haar
Haaruitval na zwangerschap zie je vooral terug in het doucheputje en de haarborstel of kam. Ook je trui of shirt zit waarschijnlijk onder het haar. Daarnaast kom je regelmatig wat op het hoofdkussen tegen.
Kale plekken op je hoofd
Vooral op het voorhoofd en de slapen kunnen dunne of kale plekken ontstaan. Dit zijn ook wel de bekende mama inhammen. Het ziet echt niet mooi uit. Troost: je bent niet de enige. Veel pas bevallen vrouwen hebben hier last van.
Wanneer groeit het haar weer aan?
Wanneer een haar uitvalt duurt het enkele maanden voordat er weer een nieuwe haar gevormd wordt. Heb je dunner wordend haar of kale plekken?
Houd er rekening mee dat het 6 tot 9 maanden duurt voordat hier weer nieuwe haren groeien. Je loopt dus best een tijdje met je half kale koppie rond. Ondertussen kun je dit maskeren met make-up, of je scheiding anders leggen.
Tip: met een haarband verberg je de kale plekken en kun je het haar toch op een hele leuke manier dragen.
Voedingsmiddelen die helpen bij de haargroei
Soms daalt het oestrogeenniveau te snel of teveel. Dit is bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang het geval. Een oestrogeen disbalans kan ook ontstaan door een laag vetpercentage of langdurige stress.
Heb je het idee dat je minder oestrogeen aanmaakt, dan kun je dit met bepaalde voedingsmiddelen aanvullen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen. Deze hebben dezelfde oestrogeen achtige uitwerking in het lichaam als echte oestrogeen. Je vindt fyto-oestrogeen in de volgende voedingsmiddelen:
- Peulvruchten
- Cafeïne (koffie, thee, cola)
- Noten en pinda’s
- Sojaproducten
- Kikkererwten, doperwten en linzen
- Kiemgroenten
- Volkoren granen
Wetenschappers aan de universiteit van Jena (Duitsland) hebben in 2004 ontdekt dat cafeïne kaalheid kan voorkomen. Haarwortels zijn namelijk gevoelig voor DHT (dihydrotestosteron). Als gevolg hiervan verschrompelen de haarfollikels en wordt het haar steeds dunner, zodat er niets meer overblijft.
Cafeïne zou deze gevoeligheid tegengaan. Om dit te bereiken moet je 60 tot 80 koppen koffie per dag drinken. Doe dit niet! Teveel cafeïne veroorzaakt slapeloosheid hoofdpijn, prikkelbaarheid en hartkloppingen. Bovendien krijg je te maken met problemen aan het hart, maag en darmen.
Er zijn wel producten met cafeïne tegen haaruitval verkrijgbaar. Je kunt het altijd eens proberen.
Bekijk cafeïne tegen haaruitval
Cafeïne houdende shampoo
In plaats van het drinken van heel veel koppen koffie, kun je ook cafeïne houdende shampoo proberen. Ervaringsdeskundigen beweren dat deze shampoo niet werkt, simpelweg omdat de werkzame stoffen de haarzakjes niet bereiken.
Toch ontvangt cafeïne houdende shampoo zeer goede beoordelingen. Gebruikers ervaren dat na enkele weken de haaruitval vermindert. Door nieuwe haargroei ziet het haar er ook een stuk voller uit. Er zijn slechts enkele gebruikers die hier minder goede ervaringen mee hebben, het merendeel is enthousiast.
Voor een optimaal effect en om te kijken of het werkt, raden we aan om de shampoo minimaal 2 maanden lang te gebruiken. Mocht je echte last krijgen van een jeukende hoofdhuid of droog haar, stop dan het gebruik van deze shampoo. Dit geldt overigens voor alle cosmetische producten.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique