Je bent net van de ene griep of verkoudheid af en je hebt de andere alweer te pakken. Ontdek alles over griep 2021. Is er sprake van een griepepidemie en wat zijn de belangrijkste symptomen of verschijnselen? Ontvang tips over uitzieken en behandeling, maar ook wanneer je contact moet opnemen met de huisarts.
Griepverschijnselen – symptomen
Hoe herken je een griep? Het is allereerst belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen een griep en verkoudheid. Een gewone verkoudheid wordt door het verkoudheidsvirus (vaak het rhinovirus) veroorzaakt. Griep wordt veroorzaakt door influenza A en B virussen. De symptomen komen gedeeltelijk overheen. Toch is er wel degelijk een verschil. Bij een verkoudheid ben je vaak in staat om je normale werkzaamheden of bezigheden uit te voeren. Dit zijn de griep verschijnselen:
- Droge hoest
- Loopneus of snotneus
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Pijnlijke of stijve gewrichten
- Spierpijn
- Pijn aan de ogen
- Koude rillingen
- Snel vermoeid
- Koorts
- Verminderde eetlust
Heerst er griep 2021? Dan steken mensen elkaar snel aan. Bij een griepepidemie hebben meer dan 51 mensen op de 100.000 inwoners griepachtige verschijnselen. Deze klachten komen meerdere weken achter elkaar voor, waarbij de patiënten elkaar afwisselen. Een griepepidemie komt vaker in de wintermaanden voor, meestal ergens tussen november en mei.
Het coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt valt niet onder een griepvirus, hoewel de symptomen grotendeels overeen komen.
Griep 2021 en de stand van zaken
Benieuwd naar de stand van zaken met betrekking tot de griep 2021? Kijk dan op de website van het RIVM (rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hier vind je exacte cijfers over griep in 2021.
Behandeling bij griep 2021
Griep 2021 verschilt natuurlijk niet van griep uit andere jaren, tenzij het om een apart soort griep gaat. Dit was ooit het geval met de Mexicaanse griep, die veel heviger verliep dan normale griep.
Heb je griep 2021 te pakken? Het is dan belangrijk om goed uit te zieken. Dit betekent voldoende rust nemen. Probeer ook voldoende te drinken, ook wanneer je hier geen zin in hebt. Door regelmatig te drinken vul je vochtverlies door zweten aan.
Koorts is heel vervelend. Hierdoor voel jij je niet fit ook nog eens ellendig. Toch heeft koorts een nuttige functie. Door verhoging van de lichaamstemperatuur kan het afweersysteem beter werken. Ook kunnen bepaalde virussen en bacteriën niet goed tegen een verhoogde lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat ze sneller verdwijnen.
Mocht je last hebben van (hoge) koorts en wil je dit verlagen? Paracetamol werkt koortsverlagend. Er is zowel kinderparacetamol als paracetamol voor volwassenen verkrijgbaar. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gebruik niet meer paracetamol dan aanbevolen of dan nodig is.
Mag je paracetamol tijdens de zwangerschap gebruiken? Ja, dit middel is redelijk veilig te gebruiken. Bovendien is het tijdens de zwangerschap goed om koorts te verlagen. Langdurige of hoge koorts geeft namelijk meer risico op een vroegtijdige geboorte. Neem voor gebruik altijd even contact op met de verloskundige of huisarts.
Mag je met griep 2021 sporten?
Sport je graag of ben je fanatiek sporter? Tijdens een griep of verkoudheid wil je de training niet afbreken. Mag je eigenlijk wel sporten wanneer je griep hebt?
Ga nooit sporten wanneer je een griep onder de leden hebt. Door griep en koorts verhoogt je hartslag. Ga je dan ook nog eens sporten, dan belast je het hart te zwaar. Daarnaast heeft sporten bij griep totaal geen zin. Het effect van de training is minimaal. Bovendien krijgt het afweersysteem het te zwaar. Hierdoor ben je vatbaarder voor andere infectieziekten.
Met een verkoudheid zonder koorts mag je wel sporten. Het is alleen vervelend dat je loopneus tijdens het sporten nog sneller leegloopt. Neem dan ook zeker een zakdoekje mee. Om herbesmetting te voorkomen gooi je het gebruikte zakdoekje daarna weg.Heb je griep gehad en voel jij je weer beter? Dan kun je de training herstarten. Bouw dit voldoende op: je verzwakte lichaam moet eerst herstellen.
Griep 2021 bij baby’s en ouderen
Het immuunsysteem bij baby’s werkt nog niet optimaal. Hierdoor krijgen jonge kinderen vaker te maken met griep. Wat moet je doen wanneer baby de griep te pakken heeft? Let allereerst op de symptomen, gaat het wel om griep? Hieronder herken je een baby of kind met griep:
- Veel hoesten en een snotneus
- Koude rillingen of koorts
- Slecht willen eten of drinken
- Huilen, hangerig veel slapen
Baby heeft weinig aandacht voor de wereld om zich heen. Hij vertoont vooral hangerig gedrag en heeft mogelijk rode wangen. Baby’s met griep hebben vaak ook last van hoofdpijn en keelpijn.
Griep bij de baby is vervelend maar niet ernstig. Kleed je baby niet te warm aan en zet de verwarming ook niet te hoog. Dit zorgt ervoor dat het kind de overtollige warmte goed kwijt kan. Voorkom verdere besmetting door je eigen handen en die van de baby regelmatig te wassen.
Afhankelijk van de leeftijd mag je paracetamol geven. Kies dan altijd voor kinderparacetamol, deze heeft een aangepaste dosering.
Geef de dosering die op de verpakking staat. Let hierbij goed op de leeftijd van het kind in combinatie met de maximale dosering per 24 uur. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Hierdoor voelt baby zich al snel wat beter. Het effect houdt enkele uren aan. Paracetamol verkort de totale griep niet, maar helpt wel om de ergste klachten te verminderen.
Griep bij ouderen met een verzwakt immuunsysteem kan gevaarlijk zijn. Het is daarom altijd belangrijk om een oudere met griepverschijnselen goed in de gaten te houden. Rust en voldoende drinken is belangrijk. Bij aanhoudende of hoge koorts is het beter om contact op te nemen met een huisarts.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique