Gebruik je regelmatig glucosamine? Er lijkt een verband te zijn tussen glucosamine en bloeddruk. Ook schijnt glucosamine een invloed te hebben op het cholesterol en het afvallen. Nu is het natuurlijk de vraag of je met een hoge bloeddruk glucosamine in mag nemen.
De rol van glucosamine
Veel patiënten met artrose of artritis gebruiken het of hebben er wel eens van gehoord: glucosamine. Het is een stof die in het lichaam en met name in kraakbeencellen wordt aangemaakt. Het zorgt voor een goede schokabsorberende werking van het kraakbeen.
Bij artrose wordt kraakbeen afgebroken. Dit proces is onomkeerbaar: het kraakbeen wordt steeds slechter van kwaliteit. Hierdoor ontstaan er problemen met de werking van het gewricht. Het voelt stijf aan en er is sprake van pijnklachten.
De inname van glucosamine kan deze klachten verminderen. Helaas kan glucosamine artrose niet genezen, het heeft dus voornamelijk een ondersteunend effect.
Glucosamine en bloeddruk, hoe zit het met deze twee?
In Denemarken zijn in 2003 en 2004 onderzoeken gedaan naar glucosamine en het effect op de bloeddruk en het cholesterol gehalte. Hierbij werden 140.000 mensen onderzocht die glucosamine kregen voorgeschreven. Van die 140.000 mensen waren er zes die een verhoogd cholesterol gehalte lieten zien.
Er was echter geen effect op de bloeddruk op te merken. Hieruit blijkt dat glucosamine de bloeddruk niet beïnvloedt. Waarom is dit onderzoek dan toch uitgevoerd? Omdat er enige tijd werd gedacht dat glucosamine de bloeddruk of het cholesterol gehalte kon verhogen. Gelukkig blijkt uit de onderzoeken dat dit niet het geval is (bloeddruk) of wel meevalt (cholesterol).
Glucosamine bij een hoge bloeddruk innemen
Bepaalde glucosamine preparaten hebben een gunstig of effect op de bloeddruk maar ook op het cholesterol. Uit een onderzoek van de hoge gezondheidsraad blijkt zelfs dat deze preparaten de opname van vetten af kunnen remmen. Dit effect wordt alleen bereikt wanneer iemand meer dan 125 g vet per dag inneemt.
Mag je glucosamine bij een hoge bloeddruk innemen? Er is nog geen onderzoek dat aantoont dat glucosamine slecht is voor de bloeddruk. Maar voor mensen met een hoge bloeddruk blijft het toch even opletten. Veel patiënten met een te hoge bloeddruk slikken namelijk bloeddrukverlagende medicatie. Niet alle medicatie kan samen met glucosamine. Daarom is het aan te raden om voor gebruik van glucosamine dit eerst met de behandelende arts te overleggen.
Ervaringen met glucosamine
Werkt glucosamine nou echt bij artrose, gewrichtsproblemen of spierpijn? Op sommige websites zie je ervaringen van gebruikers voorbijkomen. Opvallend is dat glucosamine het vaakst bij artrose en daarna bij gewrichtspijn, algemene pijn, rugklachten of spierpijn wordt gebruikt.
Bekijk glucosamine supplementen
De ervaringen met glucosamine zijn erg uiteenlopend. Wanneer je op websites van aanbieders kijkt dan staan er veelal alleen positieve ervaringen. De negatieve ervaringen worden hier toch uitgefilterd. Dit geeft helaas een vertekend beeld.
Op websites met ervaringen van medicatie zie je wel meer gebruikerservaringen. Maar ook hier blijkt dat de werking heel wisselend is. Er zijn mensen die glucosamine gedurende 30 jaar gebruiken en er echt baat bij hebben. Maar er zijn ook mensen die door het gebruik van glucosamine juist meer pijnklachten krijgen. Of dit ook echt door glucosamine komt of door het verloop van de ziekte is niet te zeggen.
Wat te doen bij een hoge bloeddruk?
Heb je last van een hoge bloeddruk dan blijft dit vaak lange tijd onopgemerkt. Dit is vervelend want een langdurige hoge bloeddruk heeft nare gevolgen. Het vergroot namelijk het risico op hartziekten of vaatziekten.
De oorzaak van een hoge bloeddruk is divers. Vaak treedt dit op oudere leeftijd op. Mensen met overgewicht, rokers, mensen die vet eten of weinig bewegen hebben meer kans op een hogere bloeddruk (hypertensie). Opvallend is wel dat veel mensen met artrose ook een hoge bloeddruk hebben.
Heb je last van een hoge bloeddruk dan is het belangrijk om hiertegen in actie te komen. Ten eerste minder zout eten en voldoende bewegen. Soms zijn bloeddrukverlagende medicijnen nodig. Wanneer je medicatie krijgt voorgeschreven betekent dit niet dat je dit de rest van je leven in moet blijven nemen. Sommige medicatie is tijdelijk totdat de bloeddruk weer acceptabel is.
Meet regelmatig je eigen bloeddruk op, dan weet je hoe gezond je bent. Want een gezond lichaam zorgt ook dat je minder last hebt van artrose.
Slotconclusie glucosamine + hoge bloeddruk
Je hebt kunnen zien wat glucosamine is en wat het in het lichaam doet. Je weet ook hoe het met een hoge bloeddruk zit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat glucosamine geen nadelig effect op de bloeddruk heeft. Heb je een hoge bloeddruk en wil je glucosamine innemen, vraag dan eerst je arts om advies.
Bij artrose is het trouwens heel belangrijk dat je regelmatig en voldoende beweegt. Zo houd je de gewrichten sterk en soepel. Bovendien zorgt beweging ervoor dat het kraakbeen voorzien wordt van belangrijke voedingsstoffen. Goede beweging is wandelen, fietsen of zwemmen. Vermijd belastende of zware sporten maar ook contactsporten. Deze kunnen het gewricht namelijk versneld beschadigen.
Bron: ziekenhuis.nl met betrekking tot het onderzoek uit Denemarken
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique