Gevoel alsof er iets in oog zit

Het lijkt wel alsof het een vuiltje is: gevoel alsof er iets in ‘t oog zit. Toch zie je niks zitten. Dat kan: misschien heb je wel last van irritatie van het oog of een bindvliesontsteking. Bekijk alle aandoeningen waarbij het gevoel van vuiltje in het oog ontstaat.

Alsof er zand in jouw oog zit

Het prikt, het brandt en je wilt het wegwrijven. Het lijkt alsof er zand in een of beiden ogen zit. Een heel vervelend gevoel, omdat je vaak blijft wrijven. Dit verergert klachten alleen maar. Is bovenstaand gevoel herkenbaar? Hieronder lees je 6 oorzaken en wat je hiertegen kunt doen.

Een wimperhaartje in je oog

Wimperhaartjes hebben net als gewone haren een bepaalde haargroeicyclus. Dit betekent dat ze ook wel eens uitvallen. Soms komt er een wimperhaartjes in je oog terecht. Dit geeft een irriterend gevoel en kan zelfs pijnlijk zijn.

Oplossing: draai met het oog, zodat het haartje in de ooghoek terechtkomt. Daar kun je het weghalen. Werkt dit niet? Probeer dan met water te spoelen. Gebruik eventueel een steriele zoutoplossing voor het oog. Gebruik een schoon wattenstaafje of schone vinger voor het verwijderen van het haartje.

Zandkorrel, splinter of vuiltje in een oog

Gevoel alsof er iets in je oog zit? Soms zit er écht een zandkorrel of vuiltje in oog. Dit kan ook om een splinter of insect gaan. Hoe dan ook: het irriteert en je voelt pijn in je oog. Mogelijk heb je ook last van een tranend oog en ziet deze er rood uit.

Oplossing: het vuiltje uit het oog halen. Vaak is het voldoende om het oog met lauw water te spoelen. Gebruik eventueel een schoon gaasje, wattenstaafje of schone vingers. Wrijf het vuiltje voorzichtig richting de ooghoek. Helpt dit niet? Trek het bovenste ooglid over het onderste ooglid. Hiermee veeg je het ooglid schoon.

Wees voorzichtig met een splinter in je oog: deze laat je beter door de huisarts verwijderen. Deze kan gelijk bekijken of er geen beschadiging is opgetreden.

Ingegroeide ooghaar

Misschien heb je wel last van een ingegroeid ooghaar. Hierbij groeit er een haar van het ooglid naar binnen toe. Het haartje veegt continu over de oogbol. Dit geeft een pijnlijk en irriterend gevoel. Soms heb je last van jeuk. Een ingegroeide ooghaar komt iets vaker bij oudere mensen voor.

Oplossing: een bezoek aan de huisarts. Deze zal met een pleister het ooglid naar buiten plakken. Dit moet enige dagen zo blijven zitten. Helpt dit niet, dan zal de huisarts oogharen verwijderen. Soms is een kleine operatie aan het ooglid noodzakelijk.

Bindvliesontsteking

Gevoel alsof er iets in ‘t oog zit kan ook een bindvliesontsteking zijn. Hierbij is het slijm of bindvlies aan de binnenkant van oogleden en de buitenkant van het ooglid ontstoken. Een bindvliesontsteking wordt door een virus of bacterie veroorzaakt.

Andere oorzaken zijn een vuiltje in het oog of een allergische reactie op bijvoorbeeld cosmetica of stuifmeel. Symptomen van een bindvliesontsteking zijn irritatie, roodheid en overgevoeligheid voor licht. Ook heb je continu het idee dat er een zandkorrel of iets anders in je oog zit.

Oplossing: blijf niet onnodig lang met een bindvliesontsteking (conjunctivitis) rondlopen. Een bacteriële bindvliesontsteking wordt met antibiotica behandeld. Dit gebeurt in de vorm van oogzalf, oogdruppels of gel. Bij een virale bindvliesontsteking verdwijnen de klachten na enkele dagen tot weken. Soms schrijft de huisarts ontstekingsremmende oogdruppels voor.

Koortsuitslag (herpes labialis)

Koortsuitslag is een vrij onschuldige infectie. Het belangrijkste kenmerk is huiduitslag rond de lippen. Bevindt deze uitslag zich op de lippen zelf, dan spreken we van een koortslip. De veroorzaker is het herpes simplex virus.

Soms ontstaat er door dit virus een oogontsteking. Hierbij zijn het bindvlies, het hoornvlies en de oogleden ontstoken. Verschijnselen zijn tranende ogen, blaasjes op de oogleden en roodheid. Je kunt minder goed tegen fel licht en gaat slechter zien. Ook heb je telkens het gevoel alsof er iets in oog zit.

Oplossing: een oogontsteking door het herpesvirus kan het hoornvlies beschadigen. Hierdoor ga je blijvend slechter zien. Behandeling is dan ook zeker aan te raden. Bij een ontsteking van het hoornvlies schrijft de huisarts een oogzalf voor. Deze zalf is maximaal 2 weken zo gebruiken. Daarnaast controleert de huisarts elke twee dagen het oog.

Hoornvliesbeschadiging

Het is hierboven al beschreven maar ik vermeld het toch nog even apart: een hoornvliesbeschadiging. Dit ontstaat namelijk niet alleen als gevolg van koortsuitslag, maar ook wanneer er een voorwerp in het oog komt. Daarnaast kan Uv-straling van zonlicht een hoornvliesbeschadiging veroorzaken.

Oplossing: ga met een hoornvliesbeschadiging altijd naar de huisarts! Deze schrijft een zalf voor. Daarnaast is het belangrijk om de ogen goed tegen (fel) zonlicht te beschermen. Meer hierover lees je hieronder.

Voorkomen dat vuiltje of voorwerp in het oog komt

Vooral in de zomer heb je vaker het gevoel alsof er iets in oog zit. Dit komt omdat je veel buiten bent. Een zuchtje wind blaast een zandkorrel in je oog. Al fietsend krijg je een insect in het oog. Er zijn veel situaties waarbij er een voorwerp in je oog terecht kan komen. Hoe voorkom je dit?

Werk je met apparaten waarbij veel stof of zand vrijkomt? Draag dan altijd een beschermende bril. Maak je een strandwandeling, dan biedt een zonnebril jou dubbele bescherming. Je ogen zijn goed beschermd tegen schadelijke uv-stralen en er komt niet zo snel een vuiltje in het oog.

Bekijk zonnebrillen (ook bekende merken als Ray-Ban)

Wist je dat kinderogen extra kwetsbaar zijn? Daarom is het net zo belangrijk om ook kinderogen goed tegen zonlicht te beschermen. Een kinder zonnebril past perfect op het wat smallere kinderhoofd. Daarnaast in deze in veel moderne kleuren verkrijgbaar.

Hier vind je alle kinderzonnebrillen

Nog een extra tip: kijk nooit recht in de zon. Dit is ontzettend slecht voor je ogen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique