Gevallen op stuitje: de gevolgen en wat je moet doen

Je bent gevallen op je stuitje. Vaak hoor je dat je hier blind van kan worden. Of dit waar is of niet dat lees je in ieder geval in dit artikel. Maar gevallen op stuitje betekent vooral veel pijn. Soms ontstaat er een scheefstand of breuk en is behandeling nodig.

Dit is je stuitje

Weet je al wat je stuitje is? Dit wordt ook wel het staartbeen genoemd en is het laatste gedeelte van de wervelkolom. Het stuitje is een zeer gevoelig botstukje. Wanneer je valt op het stuitje dan kan de schok via de wervelkolom aan het hoofd worden doorgegeven.

De functie van het stuitje is al heel lang geleden verloren gegaan. Heel vroeger moest het stuitje oftewel het staartbeen de staart ondersteunen. Aangezien de moderne mens geen staart heeft is er dus ook geen functie van het stuitje meer.

Gevallen op stuitje

Wanneer je bent gevallen op het stuitje dan doet dit vooral heel veel pijn. Je voelt de pijn direct boven de bilspleet maar kan naar de rug doortrekken. Het vervelende is dat deze pijn niet zomaar weg gaat. Het stuitje kan namelijk kneuzen of breken. In sommige gevallen kan er ook een infectie aan het staartbeen ontstaan.

Hoe kun je vallen op het stuitje? Wanneer je op je achterwerk of de billen valt dan kun je hier het stuitje mee raken.

Kun je blind worden wanneer je op het stuitje valt?

Veel mensen die op het stuitje vallen vragen zich af of ze hier blind van kunnen worden. Het klopt dat dit verhaal vaak wordt verteld, maar klopt dit ook? In theorie is dit mogelijk. Wanneer je heel hard op het stuitje valt dan kan de schok via de wervelkolom bij het hoofd terechtkomen. De schok kan hier zenuwen beschadigen.

In zeldzame gevallen kun je dus blind worden wanneer je heel hard op het stuitje valt. Maar doofheid is ook een van de mogelijke gevolgen.

Pijn aan het stuitje bij een val

Staartbeenpijn oftewel pijn aan het stuitje ontstaat vaak door een valpartij. Hierdoor is het lastig om (langdurig) te zitten. Waarschijnlijk is het stuitje gekneusd, iets dat regelmatig voorkomt. Mogelijk zie je een bloeduitstorting ter hoogte van het stuitje. Pijn na een val kan ook ontstaan doordat het stuitje is gebroken.

Behandeling wanneer het stuitje gekneusd is

Ben je gevallen op het stuitje en doet het veel pijn? Waarschijnlijk is dit gekneusd. Hoewel de pijn ernstig is hoef je hier niets tegen te doen. De kneuzing geneest vanzelf, dit duurt doorgaans enkele weken. Tegen de pijn kun je pijnstillers nemen. Paracetamol is een goede en redelijk veilige pijnstiller. Met paracetamol is het belangrijk dat je hier een spiegel van opbouwt. Dit betekent 2-4 keer per dag paracetamol innemen, het liefst op vaste tijdstippen.

Naar de best verkochte pijnstillers

Ibuprofen is wat sterker maar werkt ook ontstekingsremmend. Dit is vooral praktisch wanneer er een mogelijke infectie optreedt. Ibuprofen kun je niet onbeperkt nemen, vooral niet wanneer je ouder dan 70 jaar bent. Neem in dit geval een maagbeschermer in. Met ibuprofen hoef je geen spiegel op te bouwen: het werkt direct.

Behandeling bij een gebroken stuitje

Bij een botbreuk vindt er vaak een behandeling plaats. Zo wordt het aangedane lichaamsdeel in het gips gezet, waardoor de botbreuk mooi kan genezen. Het probleem met een gebroken stuitje is dat je dit niet in het gips kunt zetten. Een breuk geneest vanzelf. Het is echter wel belangrijk om er rekening mee te houden dat dit vele maanden kan duren.

Wanneer het stuitje niet goed geneest dan is er een operatie nodig. Hierbij worden staartbeenwervels verwijderd. Omdat je deze staartbeenwervels niet nodig hebt vormt dit verder geen problemen.

Stuitpijn en scheefstand

Wanneer je gevallen bent op het stuitje kan dit een scheefstand veroorzaken. Opvallend is dat een scheefstand weer tot chronische stuitpijn leidt. Die val op het stuitje in het verleden kan in de toekomst voor veel problemen zorgen.

Bekkenfysiotherapie is een goede en eenvoudige behandeling. Het bestrijdt de pijn effectief: vaak na twee behandelingen zakt de pijn weg. In veel gevallen wordt fysiotherapie vanuit de zorgverzekering vergoed.

Gevallen op stuitje, wat te doen?

Kan iedereen overkomen: gevallen of het stuitje. Wanneer je hier geen pijn aan hebt dan hoef je niks te doen. Bij milde pijnklachten helpt een paracetamol, vaak trekt de pijn binnen enkele dagen weg. Het probleem is vaak dat pijn aan het stuitje terugkomt omdat je het stuitje veel belast. Je zit op een stoel, fietst, draait je om in bed: allemaal dingen waarbij er druk op het stuitje komt.

Een ontstekingsremmer/pijnstiller zoals ibuprofen verlicht de pijn. Verder is het handig om tijdelijk een speciaal kussen met een gat erin aan te schaffen. Hiermee ontlast je tijdens het zitten het stuitje. Vooral aan te raden voor mensen met een zittend beroep of wanneer je weinig staat of loopt.

Bekijk het speciale donut zitkussen

Mocht de pijn niet wegtrekken dan kan de arts een ontstekingsremmend middel in het stuitje injecteren. Neem hiervoor contact met de huisarts op. Fe kunt eventueel ook contact met de fysiotherapeut opnemen en kijken wat deze voor jou kan betekenen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique