Het komt regelmatig voor dat iemand is gevallen op het asfalt. Kinderen, wielrenners, wandelaars: het is zo gebeurd. Asfalt voelt als schuurpapier en veroorzaakt flinke schaafwonden. Wanneer je bent gevallen op het asfalt krijg je mogelijk te maken straatvuil. Dit kan voor ernstige infecties zorgen.
Zo voelt asfalt aan wanneer je erop valt
Asfalt is hard en ruw van structuur. Wanneer je hier vanuit stilstand op valt dan doet het veroorzaakt dit vooral blauwe plekken. Soms staat er een kneuzing of botbreuk. Maar fietsend of op de motor maak je meer snelheid. Wanneer je dan op het asfalt valt dan stuurt het ruwe asfalt langs de huid.
Als gevolg hiervan ontstaat er een oppervlakkige beschadiging van de huid, ook wel schaafwond genoemd. Een schaafwond is pijnlijker dan een snijwond. Dit komt omdat er bij een schaafwond meer zenuwuiteinden beschadigd raken. In ernstige gevallen kan het ruwe asfalt een gedeelte van de huid wegschuren. Ook dit is uiteraard zeer pijnlijk.
Gevallen op het asfalt: de gevolgen
Bij een valpartij op het asfalt is er niets aan de hand wanneer je hier alleen een blauwe plek aan overhoudt. Het probleem is dat er vaak toch een beschadiging van de huid ontstaat. In veel gevallen zal dit een schaafwond zijn. Maar er kan ook een voorwerp zoals een takje, een steentje of een stukje glas de huid binnendringen. In dit geval ontstaat er ook een snijwond of een (grote) beschadiging.
Asfalt bevat veel straatvuil met virussen en bacteriën. Het zijn de bacteriën in het straatvuil die ernstige gevolgen met zich mee kunnen brengen. Het veroorzaakt infecties of tetanus.
Dit is een tetanus
Tetanus is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de tetanusbacterie Clostridium tetani. Deze bacterie kom je voornamelijk in straatvuil tegen maar kan zich ook in de mond van honden of katten nestelen. Een besmetting met de tetanusbacterie ontstaat voornamelijk wanneer je gevallen bent op het asfalt.
De bacterie maakt en het lichaam gifstoffen aan. Deze gifstoffen veroorzaken ernstige spierkrampen die soms tot de dood kunnen leiden. Bekende symptomen zijn ademhalingsproblemen en slikklachten. Maar er kunnen ook hartproblemen ontstaan. Vaak ontstaan de eerste verschijnselen 3-21 dagen nadat je bent gevallen op het asfalt. Soms ontstaan de eerste symptomen pas na enkele weken of maanden. Tetanus kan dus een sluipende ziekte zijn.
Gevallen op asfalt: vaccinatie tegen tetanus
Je hebt gezien hoe gevaarlijk een val op het asfalt kan zijn. Daarom is het belangrijk om te bekijken of je ooit ingeënt bent tegen tetanus maar ook hoe lang dit geleden is. Want een tetanusinfectie werkt niet onbeperkt. Wanneer je bent gevallen op het asfalt dan is het goed om langs de huisarts of spoedeisende hulp te gaan.
Hier wordt bekeken of (opnieuw) vaccineren tegen tetanus noodzakelijk is. Een inenting tegen tetanus veroorzaakt vooral stijfheid van de spieren maar is wel de beste oplossing om tetanus te voorkomen. Overigens neemt die stijfheid na 1-3 dagen weer af.
Het ontsmetten van de wond
Ben je gevallen op het asfalt en heb je een of meerdere schaafwonden? Een schaafwond kan ontstoken raken. Maar ook zonder ontsteking is het belangrijk om de schaafwond direct te ontsmetten. Hiermee voorkom je een infectie.
Een schaafwond maak je met water en zeep schoon. Hierbij is het belangrijk om gebruik te maken van Dettol of Betadine. Is er geen water voorhanden gebruik dan een steriel gaasje en een ontsmettingsmiddel. Ontsmet niet alleen de wond maar ook de directe omgeving van de wond.
Zorg er niet zoveel voor dat je altijd betadine of dettol in huis hebt, hiermee voorkom je een hoop problemen. Na het ontsmetten van de schaafwonddekje deze met een pleister, garage of verband af. Een en ander is afhankelijk van de grootte van de wond.
Voorzorgsmaatregelen bij het ontsmetten van schaafwonden
Voordat je een schaafwond ontsmet is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Was en ons met de handen altijd goed voordat je de wond behandeld. Zorg ook dat je met droge handen werkt. Raak steriele producten niet zomaar met de handen aan maar pakt ze aan de punt of een rand vast.
Werk bij voorkeur in een schone omgeving, zeker niet ergens waar veel stof aanwezig is. Moet je op straat behandelen leg dan een schone doek onder het lichaamsdeel. Hiermee voorkom je dat er opnieuw straatvuil in de wond terechtkomt.
Wat nog meer doen wanneer ik ben gevallen op het asfalt?
Bij een valpartij op het asfalt ontstaan er niet alleen schaafwonden. Soms is er sprake van een kneuzing of zelfs een botbreuk. Doet een lichaamsdeel veel pijn of is het moeilijk om het lichaamsdeel te gebruiken of bewegen, laat het dan nakijken.
Een kneuzing geneest vanzelf. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen verlichten de pijn. Alleen bij ernstige pijn zal de arts zwaardere pijnstillers voorschrijven.
Een botbreuk moet soms behandeld worden. Zo kan het lichaamsdeel in het gips worden gezet waardoor de botbreuk sneller en mooier geneest. Maar sommige lichaamsdelen kun je niet in het gips zetten, bijvoorbeeld wanneer je gevallen bent op het stuitje. In dit geval duurt genezing enkele maanden. Ondertussen is het wel raadzaam om pijnstillers te gebruiken.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique