Zwanger of zwanger worden! Veel vrouwen kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en willen weten wat het geslacht van de baby is. Maar er zijn ook vrouwen die zelf het geslacht bepalen nog voordat ze zwanger zijn. Met allerlei ‘huismiddeltjes’, zoals het aanhouden van de sokken bij de man, bepaalde stadjes etc. Maar wat echt helpt, is te bepalen wanneer de eisprong is. Ben je al zwanger? Dan kun je middels een echo of een ander onderzoek het geslacht zien. Maar er zijn nog andere (leuke) methoden. Denk bijvoorbeeld aan een ring, draad en naald of zout.
Chromosomen en het geslacht
Het geslacht van de baby wordt door chromosomen bepaald. Ons erfelijk materiaal wordt als DNA gedragen. Een chromosoom is een onderdeel van het DNA. Chromosomen komen in paren voor. De mens heeft 23 paar chromosomen oftewel 46 chromosomen.
Vóór de bevruchting bestaat een eicel uit het geslachtschromosoom X en de zaadcel uit het geslachtschromosoom Y of X. Na de bevruchting hebben we twee geslachtschromosomen. Dit kan de volgende combinatie zijn: XX of XY. Dit komt doordat de eicel altijd alleen maar het X-chromosoom heeft. De man bepaalt in feite dus het geslacht van de baby bij de bevruchting.
Meisje of jongen?
De zaadcel is bepalend voor het geslacht. Wanneer een zaadcel met het X-chromosoom de eicel binnendringt, krijg je de combinatie XX. De eicel zal zich dan ontwikkelen tot een meisje. Wanneer een zaadcel met het Y-chromosoom samensmelt met de eicel, krijg je de combinatie XY. Het geslacht zal dan een jongetje zijn.
Geslacht bepalen: welke zaadcellen zijn sneller?
Kun je het geslacht bepalen aan de hand van de zaadcellen? De Y-zaadcellen zijn sneller. Wanneer ze de baarmoeder binnenkomen, zwemmen ze beduidend sneller dan de X-zaadcellen. De jongetjes lijken het dus te winnen.
Maar: de X-zaadcellen leven langer en zijn beter bestand tegen de zuurtegraad in de vagina. Dus wanneer er gemeenschap is geweest ruim vóór de eisprong, dan zijn er tijdens de eisprong bijna alleen nog maar X-zaadcellen over. De meisjes houden het dus langer vol.
Dit kun je ermee
Met bovenstaande informatie wordt het interessant om zelf het geslacht van je baby te bepalen. Tegenwoordig kennen we vele methoden om de eisprong te bepalen. De temperatuurmethode geeft een maandelijks inzicht, maar vaak kun je pas achteraf vaststellen wanneer de eisprong heeft plaats gevonden. Eventueel in combinatie met de cervixmethode.
Ovulatietesten zijn een redelijke betrouwbare methode om de eisprong vast te stellen. Eigenlijk is een ovulatietest de meest betrouwbare methode om de eisprong vast te stellen.
Wil je graag een jongetje? Dan is het beter om pas ten tijde van de eisprong gemeenschap te hebben. De kans op een jongetje wordt hiermee vergroot. Maar wie liever een meisje wil, kan beter ruim voor de eisprong gemeenschap hebben. En met ruim bedoel ik: 2 tot 3 dagen van tevoren. De mannelijke zaadcelen zijn dan tijdens de eisprong vrijwel allemaal ten gronde gegaan.
Geslacht bepalen tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan de verloskundige of de arts het geslacht van de baby bepalen. Met de moderne technieken is dit al vaak vroeg in de zwangerschap. Dit gebeurt middels een echografie. Bij een echografie of echoscopie (echo) wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hoge frequentie en zijn voor mensen niet hoorbaar. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet in beeld, dat op een beeldscherm te zien is. Hoewel een echo onschadelijk is voor de baby, wordt het gebruik ervan wel zoveel mogelijk beperkt.
Geslachtsbepaling middels een echo kan vanaf ongeveer 13 weken. Dit is een hele vooruitgang, want in het begin van de 21e eeuw (rond het jaar 2000) kon dit pas vanaf 20 weken. Met 13 weken kan het geslacht dus bepaald worden, maar beter is om nog te wachten tot minimaal 15 weken. Dan is het pas écht goed te zien.
Een vruchtwaterpunctie en geslacht baby bepalen
Een andere manier om het geslacht te bepalen is door middel van een vruchtwaterpunctie. Dit is een onderzoek dat bedoeld is om afwijkingen aan de baby op te sporen. Via een naald wordt er wat vruchtwater afgenomen. Hiermee wordt bekeken of er afwijkingen zijn zoals het syndroom van down, open ruggetje of een andere afwijking.
Ook kan het geslacht met een vruchtwaterpunctie bepaald worden. Er zit een risico aan de punctie vast: er is een verhoogde kans op een miskraam. Om die reden moet een vruchtwaterpunctie dan ook alleen afgenomen worden wanneer er een groot vermoeden op een afwijking bij de baby is. Het mag nooit worden uitgevoerd om alleen maar het geslacht te bepalen. Een vruchtwaterpunctie wordt vanaf 16 weken zwangerschap uitgevoerd.
De vlokkentest
Ook een vlokkentest bepaalt het geslacht van de baby. Deze test is bedoeld om afwijkingen aan de baby op te sporen. Bij een vlokkentest worden wat vlokken (weefsel) uit de placenta weggehaald. Dit wordt onderzocht. Chromosomale afwijkingen zijn hiermee op te sporen. Toch komt het voor dat er niks gevonden wordt, maar het kind later toch met een afwijking geboren wordt. Ook bij een vlokkentest is het risico op een miskraam verhoogd.
Andere huismiddeltjes om geslacht baby te bepalen
Er zijn vele manieren die je thuis gebruikt om het geslacht te bepalen. Denk hierbij aan de bekende ringmethode. De trouwring hang je aan een ketting of touwtje en houd je boven de zwangere buik. Overigens wordt er ook wel een haar van de vader of de moeder geadviseerd om de ring aan te hangen. Draait de ring rondjes, dan is de baby een meisje. Beweegt hij heen en weer, dan is het een jongetje.
Een vergelijkbare methode is die met draad en naald. Wrijf de naald een aantal malen langs de zijkant van de hand en houd de naald boven de hand, vasthoudend aan de draad. Bij een cirkelbeweging krijg je een meisje, bij een heen-en-weer beweging een jongen.
Dan is er nog de zouttest, die kun je doen vanaf de eerste maand van de zwangerschap. Leg in een glas een bodempje zout en giet daar (ochtend)urine overheen. Het glas moet ongeveer voor de helft gevuld worden met urine. Wanneer de urine niet verkleurt en langwerpige sliertjes vormt, is de baby een meisje. Wanneer de urine troebel wordt en aan het oppervlak een laagje vormt, dan is de baby een jongetje.
Het dragen van de buik
Als laatste de verhalen over hoe de buik gedragen wordt, hoe je als zwangere een sleutel opraapt, hoe je huid eruitziet, wat je het liefst eet, waar je over droomt etc. Het zijn allemaal leuke manieren om het geslacht te voorspellen, en in de helft van alle gevallen komen ze ook uit.
De kans dat een van deze testen het geslacht namelijk goed voorspeld is 50 procent: ja of nee. Omdat het dus redelijk vaak voorkomt dat het geslacht goed wordt voorspeld, hechten sommige mensen veel waarde aan deze testen. Nuttige testjes? Niet betrouwbaar, maar wel leuk om te doen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique