Gekneusde rib & zwanger/ zwangerschap

Een gekneusde rib tijdens de zwangerschap, vaak veroorzaakt door de baby. die kan soms aardig schoppen en trappen. Ook kan door veelvuldig hoesten een gekneusde rib ontstaan. Soms heb je pech en val je of kom je ongelukkig terecht, met ook gekneusde ribben als gevolg. Wanneer je zwanger bent is deze kneuzing vaak extra pijnlijk. Aan de hand van een aantal symptomen herken je of je last hebt van een gekneusde rib.

Oorzaak gekneusde rib: de baby schopt

Een gekneusde rib & zwanger zijn, een combinatie die best vaak voorkomt. Bij een eerste zwangerschap voel je de baby voor het eerst schoppen tussen de  16 en 20 weken zwangerschap. bij een volgende zwangerschap is dit vaak al eerder, ongeveer vanaf 14 weken. Tijdens de tweede helft van de zwangerschap is de baby zo groot dat deze pijnlijke trappen kan uitdelen.

Wanneer de baby in hoofdligging in de baarmoeder ligt, dus met het hoofd naar beneden, is het mogelijk dat de baby de onderste ribben van jou aanraakt wanneer hij of zij trapt. Soms gaat dit met zoveel kracht gepaard dat je ribben gekneusd raken. Auw! Eerst iets over de symptomen en behandeling, later vind je nog meer mogelijke oorzaken.

Symptomen gekneusde rib tijdens de zwangerschap

Wat merk je hiervan? Je voelt vooral pijn bij het bukken, hoesten, niezen of tillen. De verloskundige kan dit bevestigen, maar een kneuzing van de rib is niet te herkennen op een echo of röntgenfoto. Het heeft dan ook geen zin om dit verder te onderzoeken.

Behandeling van gekneusde ribben wanneer je zwanger bent

Wat te doen wanneer je met een gekneusde rib tijdens de zwangerschap rondloopt? De gekneusde rib geneest uit zichzelf. Door het schoppen van de baby kan de pijn wel een tijd aan blijven houden. Bovendien vertraagt veelvuldig schoppen de genezing. Gelukkig herstelt alles na de bevalling wel een stuk sneller. De meeste vrouwen hebben 6 tot 8 weken na de bevalling nergens meer last van.

Gekneusde rib door hoesten

Een gekneusde rib komt vaker tijdens de zwangerschap voor maar kan natuurlijk ook door hoesten ontstaan. Wanneer je veel hoest leg je aardig wat druk op het middenrif dat tegen de ribben aanduwt.

Bij een flinke verkoudheid of een longontsteking kan het voorkomen dat je zo hard of langdurig moet hoesten dat de ribben uiteindelijk gekneusd raken. Het gevolg is veel pijn die verergert wanneer je weer moet hoesten. Vaak ga je dan wat voorzichtiger hoesten en soms zelfs oppervlakkig ademhalen. Dit is gevaarlijk, want een oppervlakkige ademhaling kan voor een longontsteking zorgen of deze verergeren.

Behandeling bij een flinke verkoudheid en gekneusde ribben

Om te voorkomen dat je oppervlakkig gaat ademhalen kan de arts een pijnstiller voorschrijven. Hierdoor is het hoesten minder pijnlijk.

Daarnaast kan bij een flinke verkoudheid een middel worden voorgeschreven dat de hoestbuien verhelpt. Ga nooit zomaar zelf aan de pijnstilling wanneer je zwanger bent: niet iedere pijnstiller is even veilig in te nemen. Hoewel paracetamol een van de lichtste en veiligste pijnstillers is, kan ook deze niet onbeperkt ingenomen worden.

Symptomen van een gekneusde rib

Hoe weet je eigenlijk of je een gekneusde rib (zwanger of niet) hebt? Een gekneusde rib wordt vaak verward met een gebroken rib. Over het algemeen doet een kneuzing meer pijn van een botbreuk, mits er bij een botbreuk geen andere weefsels beschadigd zijn.

Bij een kneuzing worden verschillende weefsel hard tegen elkaar aangeduwd. Dit kunnen zijn huid, bot, spierweefsel, pezen, kraakbeen etc. Het weefsel raakt geïrriteerd en beschadigd en zal pijnklachten afgeven. Soms is er een blauwe plek op de huid te zien, vlak boven de kneuzing. Deze blauwe plek ontstaat vaak wanneer de kneuzing van buitenaf wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld door een val of een stoot tegen de ribben.

Een blauwe plek is en bloeduitstorting doordat bloedvaatjes beschadigd zijn en bloed laten weglekken. Een blauwe plek zal de eerste dagen groter en donkerder worden waarna het lichaam het weggelekte bloed opruimt. Hierdoor zal de kleur uiteindelijk veranderen naar groen en later naar geel.

Zo herken je een gekneusde rib nog meer

Een gekneusde rib doet minder pijn wanneer deze gekoeld wordt, een gebroken rib zal over het algemeen geen pijnvermindering geven bij koelen. Soms lopen zwangere vrouwen met een gebroken rib rond zonder dit op te merken, omdat deze minder pijn doet. Op zich maakt dit niks uit: ook een gebroken rib geneest uit zichzelf zonder behandeling.

Een schoppende baby zal zelden een gebroken rib bij de zwangere vrouw veroorzaken. Vaak is een gebroken rib het gevolg van een harde val, klap of stoot tegen de rib. Gebroken ribben komen dan ook vaak al voor bij verkeersongevallen en sportbeoefenaars. In beiden gevallen (gekneusd of gebroken) zal de arts vaak een pijnstilling voorschrijven. Soms is het dragen van een steunverband of korset handig, maar wanneer je zwanger bent is dit een minder goede behandeling.

Waarom doet een gekneusde rib zo pijn?

Het vervelende met een gekneusde rib en een baby in de buik is dat deze blijft schoppen, en vaak net tegen de gekneusde rib aan. Dit is zeer pijnlijk en vaak schiet je van de pijn omhoog. Er zijn geen manieren om dit te voorkomen. Tegen het einde van de zwangerschap daalt de baby wat in waardoor deze lager komt te liggen. Vaak is dit een verademing: de baby schopt nu minder hard en minder vaak tegen de ribben.

Tijdens de bevalling kun je last hebben van de gekneusde rib, probeer een houding te vinden waarbij je het minste last hebt. Na de bevalling merk je vaak wat meer pijn op, doordat je met persen de ribben meer hebt belast. Vraag aan de verloskundige of kraamhulp of het mogelijk is om pijnstillers in te nemen.

Geef je borstvoeding? Vraag dan altijd welke dosering je mag nemen.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique