Geel vlekje op de huid: de oorzaak

Je ontdekt een geel vlekje op de huid. Dit kun je ook wel een geel plekje noemen. De vraag is waardoor het ontstaat en of dit ernstig is. Een geruststelling: in veel gevallen is het niet ernstig en verdwijnt het geel vlekje vanzelf. Maar wat wanneer de huid niet herstelt?

Zo ziet een geel vlekje op de huid eruit

Een geel vlekje kan zeer klein zijn, minder dan 0,5 cm maar ook een groot gebied beslaan. Denk hierbij aan een vlek of plek groter dan 2 cm doorsnede.

OMRON X3 Comfort Bloeddrukmeter

Klinisch Gevalideerd

Over het algemeen komen gele vlekken op de huid vaak aan de ledematen voor (armen en benen). Het wordt ook wel op de romp of in het gezicht gezien.

Naast een geel vlekje op de huid kan er ook een lichte tot ernstige zwelling ontstaan. Soms is er een beschadigde huid zichtbaar of een ruwe plek.

Oorzaken geel plekje op de huid

Waardoor ontstaat een geel plekje of een vlekje op de huid? In veel gevallen is het onschuldig, denk maar eens aan een (lichte) verwonding of beschadiging. Het vlekje verdwijnt na enkele dagen. De oorzaak kan echter ook wat ernstiger zijn. Daarom vind je hieronder de meest voorkomende oorzaken.

Beschadiging van de huid (blauwe plek)

De meest voorkomende oorzaak van een gele vlek op de huid is een beschadiging. Bij stoten of vallen raken bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Dit veroorzaakt een bloeduitstorting, dat zichtbaar is als een dieppaarse tot blauwe kleur.

Naarmate de beschadiging herstelt verkleurt de plek van paars naar blauw, groen en vervolgens geel. Misschien is de beschadiging je niet eerder opgevallen en zie je plots een gele plek. Wanneer je hierop duwt kan dit gevoelig zijn maar dit hoeft niet!

Necrobiosis Lipoidica

Dit is een onschuldige huidaandoening die meestal op de onderbenen voorkomt. Het komt drie keer vaker bij vrouwen dan bij mannen voor en met name bij mensen met diabetes. De oorzaak ligt in een voortdurende ontsteking in de huid. In het begin zijn er kleine vlekjes zichtbaar die langzaam groter worden.

Deze vlekken zijn bruingeel tot roodbruin van kleur. Naast vlekken op de huid ervaar je ook een dunner wordende huid. Necrobiosis Lipoidica geneest niet maar met ontstekingsremmende zalven zijn de symptomen goed te onderdrukken. Ook elastische kousen kunnen helpen.

Carotenoderma en gele verkleuring

Bij deze aandoening ziet de huid erg geelbruin tot oranje uit. De verkleuring is voornamelijk aan de handpalmen, voetzolen maar soms ook het voorhoofd en de neus zichtbaar. Carotenoderma ontstaat door een teveel van betacaroteen in het bloed. Wanneer je veel wortels of gekleurde groenten eet dan kan de huid gaan verkleuren. De aandoening is onschuldig. Door verandering van het eetpatroon verdwijnt de verkleuring van de huid.

Ouderdomsplekken

Een geel vlekje op de huid kan ook een ouderdomsvlek zijn. Hierbij ontstaan er gele tot bruingele vlekken. Dit zie je vooral op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Denk hierbij aan het gezicht, de handen, armen en onderbenen. Deze vlekken zijn goed begrensd maar kunnen wel onregelmatig van vorm zijn. In sommige gevallen schilfert een ouderdomsvlek.

Hoewel volkomen onschuldig kunnen ouderdomsvlekken wel storend zijn. Het is echter niet aan te raden om veelvuldig dit soort vlekken te laten verwijderen. Ouderdomsvlekken crème vervaagt de gele tot geelbruine vlekjes op de huid.

Bekijk ouderdomsvlekken crème

Een hoog cholesterol

Soms wijzen gele vlekjes op de huid op een hoog cholesterolniveau. Deze vlekken zijn dan vooral rond de ogen, neus en mond zichtbaar. Een hoog cholesterol kan hart -en vaatziekten veroorzaken. Het is daarom belangrijk om goed op de voeding te letten en eventueel een diëtist in te schakelen. De huisarts kan ook medicatie voorschrijven.

Wie langdurig last heeft van een hoog cholesterol kan dit zelf testen middels een thuistest.

Naar thuistest cholesterol

Huidkanker of een melanoom

Heel soms ontstaat een geel vlekje op de huid door huidkanker/melanoom. Vaker nog gaat het om een moedervlek die van kleur of vorm verandert, een korstje of zweertje op een moedervlek of een ruwe schilferende plek. Deze schilferende witte plek wordt omgeven door een lichtroze huidafwijking. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van huidkanker:

  • afwijkende moedervlek
  • jeuk aan een moedervlek
  • bloedende moedervlek
  • langzaam groeiende gladde of glazige knobbeltjes
  • bleekroze huidafwijking met een wit en schilferende centrum

Bij vermoeden op huidkanker is het belangrijk om direct een arts te bezoeken.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique