Gedrag na vreemdgaan: gaat jouw partner vreemd?

Het gedrag na vreemdgaan kan heel wat verraden. Pleeg jij overspel of is het juist de partner die dit doet? Bij vermoeden op overspel is het wel zo handig om zekerheid te krijgen. Een vreemdgaan naar laat altijd sporen na, vaak onbewust maar soms ook bewust. Ontdek het gedrag na vreemdgaan en of er echt iets aan de hand is.

Cijfers over vreemdgaan

Vaak wordt gedacht dat mannen vaker vreemdgaan maar vrouwen doen dit net zo vaak. Vrouwen zijn wel beter in het verbergen van hun overspel. Mannen zijn hier wat onhandiger in.

Hoe vaak gaan we vreemd? Exacte cijfers zijn niet bekend, niet iedereen wil overspel toegeven. Vaak wordt het toch als een vorm van zwakte gezien. Maar uit de onderzoeken die wel zijn uitgevoerd blijkt dat ruim 25% van de Nederlanders vreemdgaat. Wereldwijd zou dit op ongeveer 22% uitkomen.

Gedrag na vreemdgaan

Iemand die vreemdgaat kan dit niet oneindig lang verborgen houden. Vroeg of laat komt het toch uit. Soms door het eigen gedrag na vreemdgaan maar soms ook doordat diegene betrapt wordt. Of het uiteindelijk toch zelf vertelt.

Benieuwd naar het gedrag na overspel? Bekijk hieronder 6 signalen die op overspel kunnen duiden.

Plots veel aandacht voor het uiterlijk

Een nieuw kapsel, geheel nieuwe outfit of mooie lingerie. Maar ook gezichtsverzorging, een bezoek aan de pedicure en opmaken. Allemaal gedrag na vreemdgaan. Dit soort gedrag zie je vooral bij vrouwen die vreemdgaan, simpelweg omdat vrouwen minder vaak voor een eenmalig slippertje gaan maar herhaling zoeken.

Een man met een verborgen relatie (vreemdgaan) zal ook meer aandacht aan zijn uiterlijk besteden. Was dit voorheen niet het geval? Dan is de kans aanwezig dat hij overspel pleegt.

Direct douchen bij thuiskomst

Wanneer de vreemdganger uitgebreid heeft geknuffeld (of gevrijd) met de minnaar of minnares dan wordt deze geur mee naar huis genomen. Het is dan ook niet vreemd dat de vreemdgaande partner direct bij thuiskomst gaat douchen. Vaak nog voordat de eigen partner een kus of knuffel krijgt.

Cadeautjes voor de partner

Nog een typisch gedrag na vreemdgaan: cadeautjes meenemen voor de partner. Dit komt omdat overspel min of meer schuldgevoelens opwekt. Is de partner normaal niet zo romantisch en neemt hij nu vaker bloemen mee? Koopt je vrouw nooit cadeautjes en komt ze nu met het nieuwste gereedschap aan? Hier mag je best even wat vraagtekens bij zetten.

Waarom koopt een vreemdganger cadeautjes voor de eigen partner? Om ervoor te zorgen dat deze zich gelukkig voelt en hierdoor geen wantrouwen heeft.

De smartphone bewaken

Iemand die vreemdgaat heeft contact met de minnaar of minnares. In veel gevallen gebeurt dit via WhatsApp, sms, social media of de e-mail. Wanneer je partner vreemdgaat zal hij of zij angstvallig de smartphone bewaken. Je mag er absoluut niet aankomen en de smartphone gaat overal mee naartoe. Er komen soms berichten binnen die hij of zij afgeschermd van jou leest. Je kunt dus niet meelezen.

Vaak zal de vreemdganger de berichten zo snel mogelijk verwijderen. Mocht je de smartphone in handen krijgen dan kom je vaak weinig tegen. Maar er komt ooit een moment dat je wel iets tegenkomt.

Gedrag na vreemdgaan: niet van vragen houden

Je stelt een simpele vraag: “waar was je vanavond?” Je partner reageert alsof hij door een wesp is gestoken. Hij of zij wordt nerveus, stottert of kan niet direct antwoord geven. Maar het kan ook dat de partner geïrriteerd op dit soort vragen reageert.

Misschien ben je gewoon een ontzettende zeurkous en vraag je dit vrijwel elke dag. Maar wanneer dit niet je standaardvragen zijn en je krijgt een dergelijke nerveuze reactie, dan is er misschien meer aan de hand.

Alle verhalen spreken elkaar tegen

Ben je oplettend genoeg dan zul je al snel merken dat alle verhalen elkaar tegenspreken. Iemand die liegt onthoudt niet wat hij of zij eerder gezegd heeft. Vraag bijvoorbeeld waar hij of zij op vrijdagavond is geweest. Herhaal die vraag twee dagen later. De kans is groot dat je dan een heel ander antwoord krijgt.

Zelf detective spelen

Het gedrag na vreemdgaan is voor velen wel duidelijk. Blijf je twijfelen dan kun je het natuurlijk rechtstreeks vragen. De kans is echter klein dat je ook eerlijk antwoord krijgt.

Tegenwoordig kun je heel goed zelf detective spelen. Het kost je amper wat en je verzamelt bewijsmateriaal. Zo kun je gebruik maken van een verborgen camera. Praktisch wanneer je het vermoeden hebt dat je partner de minnaar of minnares thuis uitnodigt. Gemiddeld betaal je tussen de € 35 en € 80 voor een verborgen camera.

Bekijk verborgen camera’s

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een spy voice recorder. Dit is een zeer klein apparaatje waarmee je gesprekken opneemt, zonder dat dit anderen opvalt. Een spy voice recorder kost tussen de € 20 en € 35.

Naar spy voice recorder

Moet je bij een vreemdganger weggaan?

Voor anderen is het makkelijk praten: verlaat je vreemdgaande partner. Toch hoeft dit niet altijd. Bespreek het probleem en probeer te achterhalen waarom dit gebeurt. Het is in ieder geval heel belangrijk dat je het geen tweede keer laat gebeuren. Na een tweede keer is de kans op herhaling namelijk veel groter.

Relatietherapie kan eventueel helpen. Dit is een beetje afhankelijk van de onderliggende problemen. Soms zitten jullie zo in bepaalde gewoontes vast dat jullie er niet uitkomen. Met relatietherapie ontstaat er weer een nieuwe opening in jullie relatie.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique