Fruitvliegjes vangen doe je zo

Fruitvliegjes vangen is niet zo eenvoudig. Normaal gesproken zou je gebruik maken van een UV-vliegenlamp of een vliegen plakstrip. Fruitvliegjes laten zich op deze manieren soms vangen. Je zult het zeker eens op een andere manier moeten proberen. Dat komt goed uit want ik laat je zien hoe je fruitvliegjes vangt.

Iedereen heeft last van fruitvliegjes

Het is echt waar: (bijna) iedereen heeft last van fruitvliegjes. Je hoeft maar een stuk fruit op tafel te leggen en kleine vliegjes komen er al op af. Ook wanneer je wijnglazen of bierglazen met een restje drank laat staan heb je binnen no-time een hoop fruitvliegjes in huis.

Heel vervelend want wanneer ze er eenmaal zijn kom je er ook niet snel vanaf. Natuurlijk kun je de fruitmand leegruimen en de afwas doen maar dan nog kan je regelmatig fruitvliegjes tegen.

Fruitvliegjes vangen? Weet waar je aan begint!

Vooral in de zomermaanden en met een fruitmand op tafel heb je al snel het hele huis vol fruitvliegen. Niet zo fris want de volwassen vliegjes leggen eitjes op of in de buurt van het fruit. Voordat je het weet krijg je deze eitjes of misschien wel de larven binnen.

Fruitvliegjes vangen begint met het herkennen van deze kleine vliegjes. Er zijn ruim 30 verschillende soorten fruitvliegen die over de hele wereld verspreid voorkomen. De bekendste is de bananenvlieg, deze wordt veel voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Het fruitvliegje zoals je deze in Nederland tegenkomt zijn vaak geel, roodbruin of gewoon bruin van kleur. Zwarte fruitvliegjes zie je minder vaak.

Deze kleine vliegjes worden niet groter dan 6 mm. Sommige soorten blijven met 1 millimeter ontzettend klein.

Dit heb je nodig

Wil je fruitvliegjes vangen dan heb je in ieder geval een lokstof nodig. Fruitvliegjes komen op de geur van gistend of rottend fruit af. Dit betekent een sterke fruitlucht. Vaak kun je dit nabootsen met appelsap of appelazijn. Maar ook gewone azijn trekt fruitvliegjes aan. Daarnaast is er speciale lokstof verkrijgbaar.

Een restje wijn doet het overigens ook goed. Kies in dit geval bij voorkeur voor een fruitige wijn, dit werkt veel beter.

Fruitvliegjes vangen met een val

Wil je niet al te veel moeite doen gebruik dan een echte fruitvliegjes val. Deze is kant-en-klaar en wordt compleet met lokstof geleverd. Het enige wat je hoeft te doen is de lokstof in de val en deze klaarzetten. Je zult merken dat er al snel heel wat fruitvliegjes op de geur afkomen en in de val worden gelokt. Fruitvliegjes vangen was nog nooit zo makkelijk geweest.

Gemiddeld betaal je tussen de € 7 en € 12 voor deze val. Afhankelijk van de aanbieder krijg je een of twee vallen inclusief lokstof. Wanneer de lokstof op is hoef je overigens geen nieuwe aanvulling te kopen: maak gewoon gebruik van appelazijn, appelsap, een beetje wijn of iets anders dat fruitvliegjes aantrekt.

Bekijk fruitvliegjes val

Aan de slag met azijn en afwasmiddel

Geen zin om een kant en klare val te kopen? Dan kun je natuurlijk ook zelf een fruitvliegjes val maken. Hier heb je een kommetje, huishoudfolie, azijn en afwasmiddel voor nodig.

Vul een kommetje met water en azijn. Voeg hier enkele druppeltjes afwasmiddel aan toe. Span wat huishoudfolie over het kommetje en prik hier enkele gaatjes en. Dit voorkomt dat gevangen fruitvliegjes weer uit de val verdwijnen. Wanneer fruitvliegjes worden gelokt en in aanraking komen met het water zakken ze direct naar de bodem. Dit komt omdat het afwasmiddel de oppervlaktespanning van het water weghaalt.

De werking van een insectenlamp

Eerst had je de UV-vliegenlamp maar tegenwoordig is er ook de UV-insectenlamp. Deze werkt iets anders en is ook nog eens compacter. Dankzij het moderne design kun je de insectenlamp ook gewoon op tafel zetten.

De insectenlamp trekt fruitvliegjes maar ook andere insecten middels Uv-licht aan. Vervolgens werkt de insectenlamp met een sterk zuigmechanisme. Hierdoor worden de insecten als het ware naar binnen gezogen en verdwijnen in een opvangbak. Tegen de tijd dat je de opvangbak leegmaakt zijn alle insecten dood.

Bekijk insectenlamp

Fruitvliegjes vangen met een vliegenlamp

Verwar het bovenstaande niet met een normale vliegenlamp. Dit is een apparaat met UV-lampen en een rooster dat onder spanning staat. Fruitvliegjes en andere insecten worden door het Uv-licht aangetrokken en komen met het onder stroom staande rooster in aanraking. Je hoort geknetter en het insect is gedood. Deze valt in een speciale opvangbak.

Een vliegenlamp kom je voornamelijk in de horeca of bij terrassen tegen. Voor in de woonkamer is het misschien een minder praktische oplossing maar wel ideaal voor de overkapping of veranda.

Naar vliegenlamp

Fruitvliegjes val maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een fruitvliegjes val maken. Hier heb je in ieder geval een diep kommetje of schaaltje en huishoudfolie voor nodig. Als lokstof gebruik je azijn, appelsap, vruchtensap of een stukje fruit.

Leg onderin het schaaltje de lokstof en span wat huishoudfolie over het schaaltje heen. Prik gaatjes in de folie zodat fruitvliegjes wel naar binnen kunnen. Door de kleine gaatjes kunnen ze hun weg naar buiten niet meer terugvinden. Je zult merken dat deze zelfgemaakte fruitvliegjes val toch wat kleine vliegjes aantrekt.

Voorkom dat je last krijgt van fruitvliegjes en huis

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom moet je in de zomermaanden geen fruit open en bloot bewaren. Dek het goed af of bewaar fruit en groente in de koelkast. Laat ook geen lege wijnflessen of wijnglazen staan maar spoel dit direct om. Ditzelfde geldt natuurlijk voor bier.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique