Foliumzuur vergeten: is dit erg (zwangerschap)?

Je wil zwanger worden of bent zwanger. Het is dan verstandig om foliumzuur te slikken. Dit doe je dagelijks. Foliumzuur vergeten, is dit slecht of heeft dit nare gevolgen? In dit artikel lees je alles over vitamine b11, waar het goed voor is en waarom je het dagelijks inneemt.

Foliumzuur of vitamine b11

Foliumzuur wordt ook wel vitamine b11 genoemd. Het behoort samen met 7 anderen tot de B-vitamines. Deze vitamines zijn erg belangrijk en de stofwisseling. Ze zorgen voor verbranding van vetten, eiwitten en koolhydraten. Vitamine b11 of foliumzuur heeft zijn eigen specifieke werking.

Het ondersteunt de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is belangrijk bij de groei van het lichaam vooral voor het ongeboren kind is foliumzuur erg belangrijk.

Tekort aan foliumzuur

Oeps, foliumzuur vergeten! Wat is het effect op het lichaam wanneer je een tekort aan foliumzuur hebt? Bij een foliumzuurtekort krijg je last van vermoeidheid en bloedarmoede. De darmen kunnen belangrijke voedingsstoffen niet goed opnemen. Hierdoor raakt je immuunsysteem verzwakt en ben je gevoeliger voor infecties. In het ergste geval kun je hier ziek van worden.

Wil je zwanger worden of ben je al zwanger en heb je een foliumzuurtekort? Het ongeboren kind loopt meer risico op een open ruggetje, hazenlip of gespleten gehemelte. Daarom is het belangrijk dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt.

Aanbevolen hoeveelheid vitamine b11

Hoeveel foliumzuur heb je nodig? Volwassen personen hebben een dagelijkse hoeveelheid van 300 microgram nodig. Wist je dat één op de drie vrouwen te maken heeft met een foliumzuurtekort? Wil je zwanger worden, dan is het belangrijk om dagelijks 400 microgram foliumzuur in te nemen.

Hier begin je 4 weken voor de geplande zwangerschap mee. Het is belangrijk om dit vol te houden tot 10 weken zwangerschap. Daarna is het niet meer nodig om extra foliumzuur in te nemen: het ruggenmerg en zenuwstelsel van de baby is al aangelegd.

Extra foliumzuur vind je in speciale voedingssupplementen. Hierin zit exact de juiste hoeveelheid.

Bekijk foliumzuur

Je hebt de keuze uit verschillende merken. Davitamon en Vitakruid zijn de best verkochte merken. Deze hebben een krachtige dosering, speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen. Overige merken zijn net zo goed, maar minder populair.

Foliumzuur vergeten, de gevolgen

Het is de bedoeling dat je dagelijks 1 tot 2 tabletten inneemt (tenzij anders aangegeven). Ben je foliumzuur vergeten? Je hoeft niet in paniek te raken. Foliumzuur vergeten is niet direct een ramp, mits je dit niet te vaak vergeet. Je hoeft dit ook niet in te halen. Het is zelfs belangrijk om niet te veel foliumzuur in te nemen. Een hoge inname van foliumzuur in tabletvorm bemoeilijkt het opsporen van een vitamine B12 tekort. Krijg je te veel foliumzuur via de voeding binnen? Dit is geen probleem.

Je bent al enkele weken zwanger en foliumzuur vergeten

Bij een ongeplande zwangerschap ben je helemaal niet bezig met het innemen van vitamine b11. Sommige vrouwen zijn al enkele weken zwanger en foliumzuur vergeten. Kan dit kwaad? In veel gevallen niet. Er zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap helemaal geen foliumzuur innemen.

Je moet er echter rekening mee houden dat dit het risico op aangeboren afwijkingen verhoogt. Het is dus niet zo dat je daadwerkelijk een baby met open ruggetje of hazenlip krijgt, maar wel meer risico loopt.

Foliumzuur vergeten hoeft dus niet direct een probleem te zijn. Toch wordt aangeraden om hieraan te denken. Bij een eerste bezoek aan de verloskundige zal deze hier vaak naar vragen. Ben je al enige weken zwanger en foliumzuur vergeten? Begin hier dan alsnog mee. Houd dit vol tot 10 weken zwangerschap.

Welke vitaminen bij zwanger worden?

Tijdens de zwangerschap draait het niet alleen om vitamine b11. Alle vitamines zijn belangrijk bij het zwanger worden en een zwangerschap. Let vooral op de inname van foliumzuur en vitamine D. Er zijn namelijk heel wat vrouwen die te maken krijgen met een vitamine D tekort.

Waar is vitamine D goed voor? Deze vitamine zorgt voor opname van calcium uit de voeding. Dit is belangrijk voor de opbouw van stevige botten. Je kunt je voorstellen dat het embryo/ baby veel behoefte heeft aan calcium. Daarom zorg je voor extra inname van vitamine D.

Vergeet calcium niet

Maar dat is niet alles: je hebt ook voldoende calcium nodig. Dit vind je in zuivelproducten zoals melk en kaas, maar ook in (groene) bladgroenten. Verder bevatten brood, noten en aardappelen calcium. Let erop dat hier veel minder calcium in zit dan in zuivelproducten.

Krijg je weinig calcium via de voeding binnen? Je hebt 1000 milligram calcium per dag nodig. Lukt het niet om dit via de voeding binnen te krijgen, stapt dan over op calciumsuppletie of calciumtabletten

Naar calciumtabletten (mét vitamine D)

Multivitamine tabletten voor zwangere vrouwen bevatten ook calcium, maar niet voldoende. Vul dit aan met calcium uit de voeding of kies voor calciumtabletten met een hogere dosering.

Verder is natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende eiwitten, magnesium, zink en omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Goed voor jezelf en het ongeboren kind.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique