Fluoride, ook wel afgekort tot fluor, is een mineraal dat gebruikt wordt in tandpasta en vroeger in water. Het dient ter versterking van het tandglazuur. Jarenlang was men ervan overtuigd dat fluoride gezond was. Steeds vaker komen claims naar buiten dat fluoride giftig is. De effecten van fluoride uiten zich na jarenlang gebruik. Is fluor echt gifitg?
Wat is fluor en fluoride?
Fluor, de afkorting van fluoride, is een natuurlijk mineraal. In tandpasta en mondwater zit natriumfluoride of sodiumfluoride.
Fluoride zelf is een giftig zout en bestaat uit fluoride-ionen. Fluoride reageert met een mineraal in de tanden en kiezen, waardoor er een gefluorideerd zout wordt gevormd. Dit zout is minder oplosbaar en zal daardoor tandplak meer tegenhouden. Het glazuur wordt door fluoride harder en minder zuurbestendig.
In de industrie wordt natriumfluoride of sodiumfluoride om die reden aan tandpasta en mondwater toegevoegd. Ook de welbekende hapjes voor kinderen bij de tandarts bevatten fluoride.
Fluoride in drinkwater
Tot 2008 werd fluoride in Nederland en België toegevoegd aan het drinkwater. Na verscheidene discussies is men hier sinds 2008 volledig van afgestapt. Eerder al waren er enkele drinkwaterbedrijven die geen fluoride meer aan het drinkwater toevoegden. In andere landen wordt nog steeds kleine hoeveelheden fluoride aan het drinkwater toegevoegd. Dit wordt fluoridering genoemd.
Effecten van fluoride
Fluoride maakt de tanden harder en sterker. Cariës heeft minder kans doordat het tandglazuur meer zuurbestendig is. In Amerika werd fluor voor het eerst gebruikt rond 1930. Men ontdekte dat fluoride goed voor de tanden was, doordat mensen die water met fluoride dronken sterkere tanden hadden. Sinds die tijd werd fluoride ingezet als strijd tegen cariës.
Tegelijkertijd werd er ook ontdekt dat mensen die uit waterbronnen dronken met veel fluoride, verkleurde tanden kregen. Bovendien werden mensen ziek door fluoride. Dit was vooral te merken bij mensen die via de industrie in aanraking kwamen met fluoride.
Fluoride is giftig: waar of niet waar?
Hieronder volgen een hoop beweringen over fluor oftewel fluoride. Let op: het gaat hier om beweringen die overal op het internet te vinden zijn. Dit zijn dus niet mijn persoonlijke beweringen! Zie onderaan het artikel de bronnen.
1. Fluor en hoofdpijn, nierproblemen en botafwijkingen
Een te hoge dosering fluoride veroorzaakt hoofdpijn, buikpijn, oogpijn en huidpijn. Bovendien ontstaat er een algemeen gevoel van ziek zijn. Bij mensen met nierproblemen veroorzaakt dialysewater met fluoride botafwijkingen.
2. Een lager IQ en neurologische problemen
Fluoride is tevens verantwoordelijk voor een lager IQ en veroorzaakt neurologische problemen. Gebruikers van fluoride worden over het algemeen wat minder kritischer en gewilliger.
3. Fluoride en zwangerschap
Fluoride kan bij de zwangere vrouw de ongeboren vrucht bereiken via de placenta. Daar kan fluoride schade aanbrengen aan de hersenen die nog in ontwikkeling zijn. Ook de hersenen van kinderen worden makkelijker aangetast.
4. Van buikpijn tot hartstilstand
Mensen die veel fluoride in één keer binnen krijgen zullen zich misselijk voelen en buikpijn krijgen. Er kan kramp ontstaan, stuiptrekkingen, ademhalingsproblemen en zelfs een hartstilstand. De dodelijke dosering bedraagt 5 mg fluoride per kilo lichaamsgewicht.
Een kind van 1 jaar zou hiervoor 1.5 tube tandpasta door moeten slikken. Bij kleine hoeveelheden is het zinvol om het kind een glas melk te laten drinken. Bij grotere hoeveelheden is het verstandig om direct een arts te waarschuwen.
Fluoride richt vooral schade aan op de lange duur. Hoewel er weinig mensen echt aan gestorven zijn, ontstaan er soms klachten van lichamelijke en geestelijke aard. Ook zou fluoride een grote rol spelen bij het ontstaan van dementie bij ouderen.
5. Vlekken op de tanden
Fluorose is het ontstaan van lelijke vlekken op de tanden. Dit is het gevolg van een teveel aan fluoride. Echter bestaat er geen veilige dosering voor een dagelijks inname aan fluoride. Kindertandpasta bevat minder fluoride en zou bij een volwassene minder kans op vlekken op de tanden geven.
Is fluor giftig?
Fluoride wordt in hoge concentratie ingezet als insecticide en rattengif. Nu de vraag: is fluoride giftig? Ja, in hoge dosis wel. Het gaat dan om de pure vorm fluor. De fluoride in tandpasta heeft een lage concentratie en is (bij niet inslikken) niet schadelijk. Natuurlijk ga je geen hele tube tandpasta eten.
Wel of geen fluoride?
Het is af te raden om kinderen fluoride-tabletjes te geven: in kindertandpasta zit reeds voldoende fluoride. Ook drinkwater met toegevoegd fluoride kan beter vermeden worden. In Engelstalige landen wordt nog veelvuldig fluoride aan het drinkwater toegevoegd. Beter is om dit drinkwater te mijden.
Fluoride verstevigt het tandglazuur en maakt het minder doordringbaar voor tandplak. Hoewel dit positieve eigenschappen zijn, weegt dit niet op tegen de nadelige gevolgen van jarenlang gebruik van fluoride. Vooral nierpatiënten moeten water met fluoride vermijden, maar ook ouderen en mensen met gezondheidsproblemen of geestelijke problemen gebruiken liever geen fluoride.
Wanneer je liever zo weinig mogelijk fluoride gebruikt
Fluor giftig (of niet), je vertrouwt het niet. Wie het niet vertrouwt: als veilige dosering kan fluoride-tandpasta eenmaal per week worden gebruikt. De rest van de week poets je met een tandpasta zonder fluoride. De grotere merken tandpasta’s komen steeds vaker met tandpasta op de markt die geen fluoride bevat.
Bekijk tandpasta zonder fluoride
Op de achterkant van de tube moet altijd vermeld staan of er fluoride in verwerkt is. In Amerika staat er op iedere tube wat de gevaren zijn van fluoride. In de westerse landen wordt dit achterwege gelaten.
- Bronnen: https://leefbewust.nu/fluoride-in-tandpasta-gif/
- https://www.epa.gov/sites/production/files/2015-12/documents/primary-aluminium-technical-support-document.pdf
- https://www.apotheek.nl/medicijnen/natriumfluoride
- https://www.huffpost.com/entry/fluoride_b_2479833?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9uaWV1d3NjaGVja2Vycy5ubC9uaWV1d3NjaGVja2Vycy9ob2UtZ2V2YWFybGlqay1pcy1mbHVvcmlkZXRhbmRwYXN0YS8&guce_referrer_sig=AQAAAL6vv6QnEPXDFMPiJqftrmAG_m-jlgN78GMbZOEYKhrozwhvGWsthbpH6n2qyHIVWc27cbHuhp2nvLlwVZXtilouRE-9iY3gpoIByn-0KgP48LRTVY26n-Z3pExA9O9MZE-4HxtjpjZGJ6_wuHDfBt4nUAOWWWSGUB9pSnMlqRga
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique