Eisprong of ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaar?

Vind het lastig om de eisprong te herkennen? Begrijpelijk, zwanger worden is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Door inzicht te krijgen in de menstruele cyclus en de eisprong of ovulatie weet je ook wanneer je vruchtbaar bent. Tijdens de eisprong ben je namelijk erg vruchtbaar. Er zijn verschillende methoden om te ontdekken of je een eisprong hebt. Een oude techniek is de temperatuurmethode die nog steeds werkt. Maar het kan ook op andere manieren. Wees daarom alles over de eisprong of ovulatie herkennen.

Wat is de eisprong?

De eisprong noem je ook wel de ovulatie. Dit is een belangrijk onderdeel van de menstruele cyclus. Deze cyclus herhaalt zich bij de vrouw gemiddeld iedere 28 dagen, met een marge van 21 tot 35 dagen. Bij sommige vrouwen duurt de cyclus veel langer.

De menstruele cyclus begint met de eerste dag van de menstruatie. Deze bloeding duurt gemiddeld 4 tot 7 dagen. Rond de 14e dag van de cyclus vindt de eisprong of ovulatie plaats: een rijpe eicel komt los van de eierstok en zal zich richting de baarmoeder bewegen. Zodra de eisprong een feit is, kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Na een eventuele bevruchting is er sprake van een zwangerschap.

Waarom je de eisprong wil herkennen

Wil je zwanger worden, dan is het ook wel handig om te weten wanneer de eisprong plaatsvindt. Dit maakt het zwanger worden er net iets makkelijker op. In sommige situaties is zwanger worden een kwestie van plannen. Al helemaal wanneer jullie er samen een druk leven op nahouden.

Wanneer je meer inzicht in de menstruele cyclus hebt dan weet je ook wanneer je de eisprong krijgt. Dat is belangrijk, want rondom de eisprong is de kans op een zwangerschap het grootst. Natuurlijk moet je deze wel gestopt zijn met anticonceptie. Belangrijk om te weten: na het stoppen met de anticonceptiepil kan het tot een jaar duren voordat de menstruele cyclus weer een normaal ritme heeft aangenomen.

Hieronder enkele methoden waarmee je de eisprong kunt herkennen.

Vruchtbaar slijm herkennen

Gedurende de cyclus verlies je slijm. Dit is een volkomen normaal verschijnsel. Wanneer je dit iedere dag bekijkt, zie je dat het slijm gedurende de cyclus verandert van hoeveelheid en structuur.  Wanneer de eisprong nadert wordt er meer slijm geproduceerd. Gemiddeld begint dit rond de 3 tot 4 dagen vóór de eisprong. De grotere hoeveelheid slijm houdt aan tot 1 á 2 dagen na de eisprong. Daarna is duidelijk te merken dat er weer minder slijm wordt afgegeven.

De grotere hoeveelheid slijm is belangrijk: het helpt de zaadcelen hun weg naar boven te vinden. Ook verandert de structuur van het slijm. Was het eerder taai en korrelig, rond de eisprong is dit slijm elastisch en rekbaar. Het wordt vaak vergeleken met rauw eiwit.

Door dagelijks het slijm te controleren komt er meer inzicht in de eigen cyclus. Rek wat slijm tussen duim en wijsvinger op. Wanneer je dit vies vindt kan dit ook tussen twee stukjes wc-papier. Vruchtbaar slijm is elastisch en wat wit van kleur. Je kan er draden mee trekken die soms wel tien centimeter lang kunnen zijn. Niet-vruchtbaar slijm ziet er korrelig uit, is weinig aanwezig en je kunt er geen draden van trekken.  Heb je vruchtbaar en rekbaar slijm? Dan zit je in je vruchtbare periode.

Eisprong voelen

Sommige vrouwen voelen de eisprong duidelijk als een stekende pijn rechts of links onderin de buik. Het kan hier om een steek gaan, maar je kunt ook last hebben van buikpijn op gedurende de dag. In een aantal gevallen is er zelfs sprake van hoofdpijn. Dit wordt door verandering in de hormonen veroorzaakt.

Op het moment dat je de eisprong voelt is soms te laat om nog zwanger te worden. Toch kan het wel hoor! De meeste kansen liggen wanneer jullie 2 tot 0 dagen voor de eisprong gemeenschap hebben. Eicel blijft gedurende 12 tot 24 uur in leven.

Baarmoedermond staat open

Tijdens de vruchtbare periode staat de baarmoedermond iets open. Dit is alleen inwendig te voelen, dit doe je met een vinger. Het verschil merk je alleen op wanneer je dit vaker hebt gedaan. Dan pas weet je hoe een gesloten en open baarmoedermond eruit voelt.

Een ovulatietest doen

De makkelijkste manier om een eisprong te herkennen is middels een ovulatietest. Deze meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in de urine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het rijpen van de eicel. Een stijging van dit hormoon zorgt ervoor dat een eicel rijpt en snel zal springen (de eisprong).

Bekijk ovulatietest

Wanneer de test positief aangeeft en dus een stijging van LH waarneemt, zal de eisprong na 24 tot 36 uur plaatsvinden. Overigens geven deze testen ook een positief resultaat bij een zwangerschap.

De temperatuurmethode

Eisprong herkennen? Probeer dan eens de temperatuurmethode. Hierbij meet je dagelijks te lichaamstemperatuur. Dit doe je in de ochtenduren tussen het wakker worden en opstaan. Belangrijk is dat je dit altijd doet voordat je uit bed komt. Dus niet eerst nog even snel plassen. Ook het dagelijks tijdstip van temperaturen moet vrijwel gelijk zijn. Werk je in ploegendiensten, dan is de temperatuurmethode minder geschikt.

Maar hoe werkt dit dan? Wanneer de eisprong plaats heeft gevonden stijgt de lichaamstemperatuur een halve graad. Deze blijft verhoogd tot aan de menstruatie, om dan weer te dalen. Een stijging van de lichaamstemperatuur betekent dus dat de eisprong al heeft plaats gevonden. Handig? Ja en nee. Op het moment van meten ben je dus al te laat om zwanger te worden, maar je krijgt hierdoor wel een duidelijk inzicht in je maandelijkse cyclus. Zo weet je precies of en wanneer de eisprong iedere maand plaatsvindt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique