Eierdieet: 5 kilo afvallen – de zin en onzin hiervan

Het eierdieet is razend populair. 5 kilo afvallen in 7 dagen. Of je volgt het eierendieet gedurende 3 dagen. Tijdens dit dieet houd jij je aan een vast schema. Is dit het zoveelste dieet dat blijvend gewichtsverlies belooft? Ontdek de zin en onzin van het eierdieet.

Dit is het eierdieet (Janneke)

Het eierendieet noem je ook wel Janneke’s eierdieet. De dame in kwestie zegt dat ze dit dieet sinds 1984 volgt en in 2003 het dieet op haar website heeft geplaatst. Volgens dit dieet zou je 5 kilo in 7 dagen (en week) afvallen.

Het eierdieet komt erop neer dat je in een week tijd vooral heel veel eieren eet, aangevuld met salade, magere kwark, groentesoep of fruit. Af en toe  mag je volgens het eierdieet bij het avondeten een stukje vlees of vis.

Overigens bestaan dit soort diëten natuurlijk al veel langer maar is het bekend geworden door ene Janneke. Vooral in 2020 krijgt het eierdieet ineens weer veel aandacht. Je zult zien dat het jaar daarop weer een ander dieet razend populair is.

Eierdieet 5 kilo afvallen: is dat mogelijk?

Wanneer je naar het eierdieet kijkt dan krijg je verspreid over de week vrij weinig calorieën binnen. Gemiddeld zit je op 1300-1400 kcal per dag. Kun je met het eierdieet 5 kilo afvallen? Ja, dat kan! Maar dat kan ook met elk ander dieet waarmee je 1300-1400 kilocalorieën per dag binnenkrijgt. Hier hoef je het eierdieet niet voor te volgen.

Ga je puur voor snel gewichtsverlies, dus 5 kilo in 1 week kwijtraken, dan is het eierdieet net zo zinvol of nutteloos als elk ander dieet.

Zo effectief is het dieet in vergelijking met andere diëten

Volg je het eierdieet dan is dit net zo effectief als het soepdieet, het brooddieet, sapdieet, fruitdieet en ga zo maar door. Al dit soort diëten laten je dagelijks niet meer dan 1400 kilocalorieën eten, soms slechts 1000 kilocalorieën per dag. Door een tekort aan energie te kweken val je af. Houd er echter rekening mee dat je in die eerste week voornamelijk vocht verliest.

Enig voordeel van het eierendieet is dat je door eieren (eiwitten) snel een vol gevoel hebt. Je zult hierdoor minder snel naar verkeerde voeding grijpen. Dat volle gevoel creëer je ook met het brooddieet of het sapsieet.

Dit gebeurt er na het eierdieet

Janneke’s eierdieet ziet er op het eerste oog aantrekkelijk uit. Je eet gelukkig niet elke dag eieren: in het weekend bevat het dieet een vruchtensalade, stukje vlees of groentesoep. Gelukkig maar want na vijf dagen komen de eieren je de neus uit.

Janneke is zo verstandig om te vermelden dat je het eierdieet slechts 1 week mag volgen. Dat is goed want dit soort diëten valt onder de crashdiëten. Je lichaam krijgt veel te weinig energie binnen. Wanneer je het eierdieet langer dan 7 dagen achter elkaar volgt dan doe je jouw lichaam tekort.

Maar goed, je hebt het eierdieet gedurende 5 dagen of 7 dagen gevolgd, en nu? Wanneer je weer je normale eetpatroon volgt dan vliegen de kilo’s er weer aan. Dat is wat er na het eierdieet gebeurt.

Diëten doe je voor een heel leven

Wil je blijvend afvallen dan is er veel meer nodig dan een eierdieet. Natuurlijk is het leuk om in een week tijd tot 5 kg af te vallen, handig wanneer je in je trouwjurk of dat zomers jurkje moet. Helaas zijn dit soort diëten niet blijvend. De meeste mensen gaan na het eierendieet toch weer eten zoals ze voorheen deden. Waardoor de kilo’s er snel weer aanzetten.

Diëten doe je voor een heel leven. Dit betekent dat je de rest van je leven bezig bent met voeding en beweging. Je hoeft jezelf echt niet te kwellen maar het is wel belangrijk om goed op je voedingsgewoontes te laten.

Vermijd suikerhoudende producten, gebak, chips en andere snacks. Ga voor gezonde voeding. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks minimaal een half uur te bewegen, het liefst nog meer. Wie zich op deze manier aanpast is veel beter bezig dan het volgen van het eierdieet.

Zijn zoveel eieren wel gezond?

Bij het eierdieet eet je in een week tijd ontzettend veel eieren. Wanneer je alles snel bij elkaar optelt dan kom je gemakkelijk op 18-22 eieren uit. Heb je ooit zoveel eieren in een week tijd gegeten? Misschien met Pasen, maar dan nog is dit ontzettend veel.

De vraag is of zoveel eieren op korte tijd wel gezond zijn. Vroeger werd gedacht dat eieren je cholesterol (teveel) verhogen. Inmiddels is duidelijk dat dit echt wel meevalt. Alleen voor mensen met diabetes of een hoog cholesterolgehalte is het aan te raden om niet al te veel eieren te eten. Deze risicogroepen eten maximaal drie eieren per week.

Uit een studie blijkt dat tot een dozijn eieren per week eten (dit zijn 12 stuks) geen nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft. Toch wordt het niet aangeraden om te vaak een eierdieet te volgen, mede omdat je hiermee te weinig andere voedzame stoffen binnenkrijgt.

Het eierdieet schema (niet van Janneke)

Je hoeft je niet aan het eierdieet van Janneke te houden: er zijn nog veel meer van dit soort diëten. Ga maar eens op zoek naar een eierdieet schema, op het internet kom je hier heel veel over tegen. Wil je dit dieet volgen dan is het zeker aan te raden om eens advies aan een diëtist te vragen. Deze weet alles over gezonde voeding, afvallen en op gewicht blijven.

Wanneer je een willekeurig eierdieet schema volgt dan is de kans namelijk heel groot dat je daarna weer in gewicht aankomt. Heb je flink overgewicht, val dan alleen onder goede begeleiding af. Dan weet je vrijwel zeker dat het afvallen ook blijvend is.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique