Een van de drie gehoorbeentjes in het oor: dit moet je weten

Op zoek naar de namen van een van de drie gehoorbeentjes in het oor? De  namen van de gehoorbeentjes zijn afgeleid van hun vorm (uiterlijk). De drie gehoorbeentjes werken samen. Wanneer een van de drie beschadigd is dan ontstaat er gehoorverlies. In het ergste geval kun je zelfs doof worden.

Namen gehoorbeentjes – dit zijn ze alle drie

Het gehoororgaan is erg complex (ingewikkeld). Het bestaat onder andere uit het trommelvlies en het slakkenhuis. Dan zijn er ook nog de drie gehoorbeentjes, dit zijn hele kleine botjes. Deze gehoorbeentjes zitten in het middenoor. Wist je trouwens dat de gehoorbeentjes je kleinste botjes in het lichaam zijn?

De namen van de gehoorbeentjes hebben te maken met de vorm die ze hebben. Dit zijn de drie namen:

Ze liggen ook in deze volgorde achter elkaar. Dus als eerste de hamer, dan het aambeeld en als laatste de stijgbeugel.

Functie van de gehoorbeentjes

Wanneer een van de drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd is dan heeft dit grote gevolgen voor het gehoor. Alle drie de gehoorbeentjes hebben namelijk een eigen functie.

Via het trommelvlies komen geluidstrillingen binnen, dat direct wordt doorgegeven aan de hamer. Het trommelvlies staat dan ook in verbinding met de hamer. Het aambeeld is weer verbonden met de hamer. De geluidstrillingen die het aambeeld van de hamer krijgt geeft deze door aan de stijgbeugel.

De stijgbeugel is dus de laatste van de drie gehoorbeentjes. Je kunt je afvragen waarom er drie gehoorbeentjes zijn. Dit is eenvoudig te verklaren: elk gehoorbeentjes zorgt voor versterking en geleiding van de trillingen. De stijgbeugel geeft als laatste van de drie de trillingen aan het slakkenhuis door. Deze zet de mechanische trillingen om in een elektrisch signaal, dat via de gehoorzenuw naar de hersenen loopt. Op dat moment neem je geluid waar (horen).

Een van de drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd

Helaas kan het voorkomen dat een van drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd is. Vaak leidt dit tot gehoorverlies of zelfs doofheid. Dit hoeft natuurlijk niet: sommige mensen merken helemaal niks van deze beschadiging.

Waardoor kan een van de drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd raken? Soms ontstaat dit door een chronische middenoorontsteking met cholestearoom tot gevolg. Hierbij trekt of groeit de huid van het trommelvlies naar het middenoor. Dit kan de gehoorbeentjes weer beschadigen en soms zelfs het binnenoor (slakkenhuis).

Door een flinke klap tegen het hoofd kunnen de gehoorbeentjes ook beschadigd raken. Dit kan echter ook ontstaan door het binnendringen van een voorwerp of door een explosie. Of door veel te harde muziek of geluiden.

Soms is er geen oorzaak te vinden wanneer een van de drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd is. Het kan namelijk ook aangeboren zijn.

De gevolgen van beschadigde gehoorbeentjes

Hoe ernstig is het wanneer een van de drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd is? Soms kan het gehoororgaan de beschadiging goed opvangen en merk je er weinig van. Maar er kan ook sprake zijn van een lichte gehoorschade tot zeer ernstige gehoorschade. In de meest erge gevallen is het oor in zijn geheel doof. Dit komt omdat de gehoorbeentjes niet meer met elkaar verbonden zijn of hun functie verloren zijn.

Herstel van gehoorbeentjes (hersteloperatie)

Is het mogelijk om middels een hersteloperatie de gehoorbeentjes weer te laten werken? In sommige gevallen wel. Herstel van de gehoorbeentjes middels een hersteloperatie noem je ook wel tympanoplastiek. Dit gebeurt vooral wanneer een van de drie gehoorbeentjes of misschien wel twee of alle drie beschadigd zijn of vergroeid zijn.

Een kapot gehoorbeentje kan vervangen worden door een donor gehoorbeentje of een kunststof prothese. Wanneer het aambeeld beschadigd is kan deze eruit worden gehaald en weer opnieuw gevormd worden.

De kans dat het gehoor beter wordt na een hersteloperatie ligt tussen de 50% en 70%. Omdat het resultaat niet direct na de operatie duidelijk is kan dit percentage zelfs nog hoger liggen. Wanneer de  hersteloperatie niet goed lukt dan is een tweede operatie mogelijk.

Een (tijdelijk) gehoorapparaat

Bij gehoorschade kan een gehoorapparaat een goede oplossing zijn. Het gehoorapparaat versterkt de geluiden waardoor geluidstrillingen minder verloren gaan. Een gehoorapparaat is soms tijdelijk maar soms ook blijvend. Heb je tijdelijk een gehoorapparaat nodig kies dan voor een goedkoop geprijsd universeel model, dit kost ergens tussen de € 50 en € 60.

Bekijk het eenvoudig gehoorapparaat

Heb je een blijvend gehoorapparaat nodig ga dan voor een professioneel model. Deze vangt geluiden goed op en geeft deze aan het middenoor door. Je bestelt het gehoorapparaat gewoon online waarbij je een keuze maken tussen de verschillende modellen. Vervolgens neemt een audicien contact op om het hoortoestel goed af te stellen. De zorgverzekeraar vergoedt in veel gevallen de aanschaf.

Naar de gehoorapparaten

Oefeningen om het gehoor te verbeteren

Wist je dat je middels oefeningen het gehoor kunt verbeteren? Geen perfecte oplossing wanneer een van de drie gehoorbeentjes in het oor beschadigd is maar je leert wel beter filteren. Luister bewust naar alle geluiden om je heen. Tijdens een gesprek hoor je ook veel achtergrondgeluiden. Het is goed om hier de aandacht eens bij te leggen.

Deze oefening zorgt ervoor dat je veel beter in staat bent om belangrijke en minder belangrijke geluiden op te vangen en te filteren. Dit verbetert het gehoor.

Voeding kan van invloed zijn op het gehoor. Bij een hoog cholesterol ontstaat er soms gehoorverlies. Daarom is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk of verdere gehoorschade te voorkomen. Draag altijd gehoorbeschermers wanneer je naar harde muziek of een café/concert bezoekt.

Bekijk de bestverkochte gehoorbeschermers

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique