Echo in oor, dit kun je ertegen doen

Je hebt een echo in je oor. Dit is echt heel vervelend! Je hoort niet alleen een echo maar het kan ook dat geluiden doffer of blikkerig klinken. In een aantal gevallen treedt er ook gehoorverlies op. Het probleem is dat een echo in oor niet zomaar verdwijnt. Daarom is het belangrijk om naar de oorzaken en mogelijke behandeling te kijken.

Oorzaak van een echo in het oor

Een echo in je oor gaat vaak gepaard met plotseling gehoorverlies. Soms wordt er gesproken van plotselinge doofheid maar dit komt veel minder vaak voor. Plotseling gehoorverlies/doofheid komt jaarlijks bij 1 op te 12.500 mensen voor. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van plotseling gehoorverlies:

  • drukverandering zoals bij vliegen of duiken
  • een ernstige infectie
  • verstoorde afweerreactie
  • hoofdletsel

Een echo in het oor komt ook vaak bij een (ernstige) neusverkoudheid voor. Ook andere virusinfecties kunnen de veroorzaker zijn. Daarnaast komt een echo in het oor vaker voor bij verstopping, bijvoorbeeld door vocht of oorsmeer. Soms wordt er geen oorzaak gevonden. Dit maakt een behandeling niet altijd even makkelijk.

Symptomen: dit merk je ervan

Wat merk je van een echo in het oor? Allereerst is er sprake van een echo, soms met een blikkerig geluid. Je hoort mensen en omgevingsgeluiden dubbel. Dit is natuurlijk ontzettend irritant, hierdoor kun je gesprekken moeilijk volgen.

Bijkomende symptomen zijn een neusverkoudheid, oorpijn, vol gevoel in het hoofd, oorsuizen of een merkbare druk in de oren.

Soms is het gehoor (ernstig) verminderd. Het kan ook dat er draaiduizeligheid of een licht gevoel in het hoofd ontstaat.

Echo in het oor behandelen

Ondanks dat een echo in het oor heel vervelend is zal dit in de meeste gevallen spontaan verdwijnen. Behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak. Bij een verkoudheid of infectie kan de huisarts een neusspray voorschrijven. Er zijn verschillende soorten neusspray’s. Een aantal hiervan maken het neusslijmvlies dunner. Dit is in eerste instantie goed maar op de lange duur van het slijmvlies blijvend dun worden. Daarom mag het middel niet te lang worden gebruikt.

Stomen kan helpen om de luchtwegen en hiermee ook de buis van Eustachius open te krijgen. Ga met het hoofd boven een kom heet water hangen en leg een handdoek over het hoofd. Het is aan te raden om enkele druppels eucalyptus olie aan het warme water toe te voegen. De eucalyptus olie van Jacob Hooy is een aanrader.

Bekijk Jacob Hooy eucalyptus olie

Bij aanwezigheid van vocht achter het trommelvlies is het een kwestie van afwachten of dit verdwijnt. Eventueel kan de KNO-arts een buisje plaatsen. Een oorsmeerprop kan de huisarts eenvoudig verwijderen.

In veel gevallen herstelt het oor en verdwijnt de echo binnen enkele dagen met een maximum van twee weken.

Kans op onherstelbare schade

Helaas herstelt het oor niet altijd vanzelf. Bij ernstig gehoorverlies is de kans groter dat dit blijvend is. Hierbij geldt: hoe groter het gehoorverlies hoe kleiner de kans op volledig herstel. Dit geldt ook wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden.

Hoe zit het wanneer je langer dan twee weken een echo in het oor hebt? Wordt het veroorzaakt door een virusinfectie of een ernstige verkoudheid dan kan dit nog verdwijnen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de natuur een handje helpt. Dit betekent regelmatig stomen (stoombad) en je afweer verhogen. De arts kan eventueel medicijnen voorschrijven.

Echo in het oor keert terug

Ben je net van die vervelende echo in je oor af, komen de klachten later weer terug! Heb je vaker last van verkoudheid dan is dit een normaal verschijnsel. Maar het kan ook dat je te maken hebt met gehoorschade door te harde geluiden. Is dit het geval draag dan altijd oordoppen of gehoorbeschermers. Dit is aan te raden wanneer je met apparaten werkt die veel lawaai maken. Maar ook wanneer je een concert of een café met harde muziek bezoekt.

Bekijk gehoorbeschermers/oordoppen

Ervaar je naast een echo in het oor ook een continu aanwezige piep of suizen in het oor? Dit noem je tinitus. Het ontstaat door een (lichte) gehoorbeschadiging. Het oor kan bepaalde hoge tonen niet meer opvangen en compenseert dit middels het produceren van een piep in dezelfde toonhoogte. Helaas is hier vrij weinig tegen te doen, hoewel spontaan herstel soms wel voorkomt.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique