Je hoort wel eens over dun tandvlees. De vraag is of dit bestaat en hoe ernstig dit is. In veel gevallen bedoelen mensen ongezond of terugtrekkend tandvlees. Van nature is tandvlees namelijk altijd al dun. Hierdoor raakt het ook heel makkelijk beschadigt. Laten we eens gaan kijken of dun tandvlees feit of fabel is en wat dit voor een gevolgen heeft.
Meer uitleg over het tandvlees
Het tandvlees wordt in de tandheelkundige vakterm ook wel gingiva genoemd. Je hebt het vaste en het vrije tandvlees. Het vaste tandvlees is verbonden met het onderliggend tandbeen, dit kun je niet bewegen. Het vrijliggend tandvlees ligt tegen de tandhalzen aan. Dit tandvlees is zacht en beweeglijk.
Het tandvlees geeft ondersteuning aan tanden en kiezen. Daarnaast beschermt dit de tandhalzen. Dit is belangrijk want tandhalzen bevatten geen glazuur en zijn hierdoor uiterst gevoelig.
Dun tandvlees
Sommige mensen zeggen dat ze dun tandvlees hebben. Het is belangrijk om te weten dat iedereen dun tandvlees heeft. Het gaat hier namelijk om een niet al te dik weefsel dat gevoelig is voor ontstekingen.
Met dun tandvlees wordt in veel gevallen terugtrekkend tandvlees bedoeld. Het is niet zo dat het tandvlees dan dunner wordt maar er verdwijnt een gedeelte. Hierdoor komen onderliggende tandhalzen bloot te liggen.
Tandvlees wordt dunner, anders?
Wordt je tandvlees dunner? Dan gaat het dus om terugtrekkend tandvlees. Dit heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken is een tandvleesontsteking. Het kan ook dat je het tandvlees zelf beschadigt waardoor zich dit gaat terugtrekken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en wat je er zelf tegen kunt doen.
Dun tandvlees met het ouder worden
Bijna alle ouderen hebben dunner wordend tandvlees. Dit zie je doordat tanden en kiezen langer worden. Helaas is hier niet veel tegen te doen en hoort het bij het ouder worden. Natuurlijk zijn er wel wat oplossingen voor, bijvoorbeeld een operatieve ingreep of het plaatsen van faces.
Een slechte mondhygiëne
Poets je wel twee keer per dag? De meeste mensen komen niet vaker dan eenmaal per dag hun gebit poetsen. Dit is te weinig, je zou echt twee keer per dag moeten poetsen. Daarnaast moet je dagelijks de ruimte tussen tanden en kiezen schoonmaken. Ook dit is iets wat veel mensen vergeten. Door een slechte mondhygiëne ontstaan er makkelijk ontstekingen.
Een tandvleesontsteking ontstaat door tandplak en aanwezige bacteriën. Deze bacteriën dringen onder het randje van het tandvlees. Hier veroorzaken ze een ontsteking waardoor het tandvlees zich wat terugtrekt. Op dit moment spreek je van gingivitis (tandvleesontsteking) maar er kan uiteindelijk ook parodontitis ontstaan.
Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking)
Wanneer de tandvleesontsteking lang aanwezig blijft zal deze zich steeds verder uitbreiden. Je spreekt dan van parodontitis, dit is echt ernstig. Parodontitis zorgt er namelijk voor dat het kaakbot wordt aangetast. Hierdoor verliezen tanden en kiezen hun stevigheid en komen los te staan. Uiteindelijk kunnen ze zelfs uitvallen.
Parodontitis is niet zomaar door de mondhygiëniste te behandelen. Doordat de ontsteking zo diep zit zal er in veel gevallen een flapoperatie nodig zijn. Hierbij wordt het tandvlees teruggeklapt waarna de ruimte hieronder wordt schoongemaakt.
Houd er rekening mee dat parodontitis altijd tot dun tandvlees (terugtrekkend) leidt. Dit herstelt niet uit zichzelf.
Te hard poetsen
Je hebt geleerd om goed te poetsen, maar dit is niet hetzelfde als hard poetsen. Wanneer je veel te hard met de tandenborstel op het tandvlees drukt dan raakt het beschadigd. Hierdoor ontstaat er dunner wordend tandvlees: het trekt zich terug.
Je lost dit op door gebruik te maken van een elektrische tandenborstel met druksensor. Wanneer je te hard poetst dan ontvang je een waarschuwingssignaal. Dit helpt om je tandvlees niet te beschadigen.
Bekijk elektrische tandenborstel met druksensor
Bedenk dat deze elektrische tandenborstel echt niet duurder is dan een normaal exemplaar. Het is daarom altijd goed om je handtandenborstel of oudere elektrische tandenborstel om te ruilen voor eentje met een druksensor.
Knarsen of klemmen
Helaas zijn er nogal wat mensen die in hun slaap met het gebit knarsen of klemmen. Dit zorgt niet alleen voor beschadiging van tanden en kiezen, ook kan het tandvlees zich terug aantrekken. Hoe weet je of je ‘s nachts knarst of klemt? Dit merk je doordat je overdag pijn aan een of meerdere tanden of kiezen hebt. Maar het kan ook dat je een onverklaarbare hoofdpijn hebt.
Een van de andere symptomen van knarsen of klemmen is slijtage van het gebit. Er breken stukjes af of je ziet bepaalde tanden of kiezen steeds dunner worden.
Dun tandvlees na een behandeling
Heb je een tandvleesontsteking of misschien wel parodontitis? Dan moet je dit zeker laten behandelen. Afhankelijk van de ernst gebeurt dit bij de mondhygiënist of bij de parodontoloog. Na een behandeling zou het tandvlees zich terugtrekken. Dit heeft als voordeel dat de pockets, dit is de ruimte tussen tandvlees aan de tand, kleiner wordt. Hiermee is de ontsteking verholpen. Nadeel is dat de tanden er langer uit gaan zien. Ook komt een gedeelte van de tandwortel bloot te leggen.
Ben je bang dat het tandvlees dunner wordt na een behandeling? Bedenk dat niet behandelen altijd voor meer problemen zorgt. Er ontstaan pijnklachten, bloedingen en uiteindelijk komen tanden en kiezen los te staan. Daarom is het dus belangrijk om altijd voor de juiste behandeling te gaan.
Dunner wordend tandvlees laten behandelen
Kun je ook nog iets aan dunner wordend tandvlees oftewel terugtrekkend tandvlees doen? Ja, wanneer dit ernstig is dan kan de tandarts of specialist dit opvullen. Hiervoor zijn twee methoden. De eerste methode is gebruik maken van donorweefsel. Dit wordt uit je eigen gehemelte gehaald, vervolgens wordt hier het ontbrekende tandvlees mee opgevuld.
Een andere methode is de pinhole behandeling. De specialist maakt een gaatje in het dunner worden tandvlees. Via dat gaatje wordt met een haakje het tandvlees naar onderen getrokken. Speciale eiwitten worden toegevoegd, deze moeten ervoor zorgen dat het tandvlees zich niet weer opnieuw terugtrekt.
Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. De behandeling met donorweefsel wordt al heel lang toegepast waardoor artsen hier veel ervaring mee hebben. Aan de andere kant is de herstelperiode lang. De pinhole behandeling is vrij nieuw waardoor deze niet overal wordt uitgevoerd. Aan de andere kant is de herstelperiode veel korter.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique