Druivensuiker, hoe gezond is dat? Het is niet iets dat binnen je dagelijkse dieet past. Maar druivensuiker kan je wel helpen bij het leveren van prestaties. Bijvoorbeeld tijdens een tentamen, sport of wanneer je op rijexamen moet. Kijk maar eens wat druivensuiker met je lichaam doet.
Dit is druivensuiker
Je zou denken dat druivensuiker van druiven gemaakt is. Klopt dit eigenlijk wel? Druivensuiker staat ook wel bekend als dextrose. Het gaat hier om een enkelvoudig koolhydraat. In de volksmond kennen we druivensuiker ook als glucose. Dit is een belangrijke energiebron van lichaamscellen, met name de hersenen zijn hier afhankelijk van.
Hier gebruik je dextrose voor
Druivensuiker wordt vooral gebruikt voor het bereiken van betere prestaties. Deze enkelvoudige koolhydraat verhoogt namelijk het energieniveau in de hersenen maar ook in de spieren. Voordeel van druivensuiker is dat dit snel door het lichaam geabsorbeerd wordt. Dit gaat veel sneller dan met andere soorten koolhydraten.
Dextrose is dus ideaal om een koolhydraattekort snel aan te vullen. Hiermee verhoog je het energieniveau. In de volgende situaties gebruik je druivensuiker:
- Als voedingssupplement voor sporters
- Voor of tijdens een (vermoeiend) tentamen of examen
- Bij een vermoeidheid of een verminderde concentratie
Dankzij druivensuiker komt er meer energie beschikbaar en vergroot je het uithoudingsvermogen.
Is druivensuiker gezond?
In beperkte mate is druivensuiker gezond. Het is namelijk vrij van verzadigde vetten en transvetzuren. Dit heeft twee voordelen: het verhoogt je cholesterol niet en zorgt voor een betere opname in het lichaam. Dextrose bevat dan ook absoluut geen cholesterol.
Nog een voordeel: druivensuiker bevat geen natrium (zouten). Hierdoor gaat je lichaam geen vocht vasthouden en krijg je ook geen hoge bloeddruk of een opgeblazen uiterlijk.
Druivensuiker als zoetstof
Wist je dat druivensuiker heel vaak als zoetstof wordt gebruikt? Het is namelijk in poedervorm verkrijgbaar. De druivensuiker in poedervorm wordt bereid uit maiszetmeel, aardappel of suikerbiet. Het bevat geen toegevoegde stoffen. Per 100 g bevat dit poeder 92 g koolhydraten (waarvan 92 g suikers).
Waarom druivensuiker niet gezond is
In sommige situaties is druivensuiker niet gezond. Je ziet namelijk regelmatig mensen met druivensuiker in tabletvorm rondlopen. Het is heel verleidelijk om af en toe een tabletje te nemen. Sommige mensen raken er zelfs verslaafd aan.
Druivensuiker levert directe energie maar is ook calorierijk. Per 100 g levert het 368 KCAL/ 1564 kJ aan energie. Dit komt overeen met de energiewaarde van chocolade of chips. Wie veel druivensuiker nuttigt komt ook sneller in gewicht aan.
Is druivensuiker gezond voor mensen met diabetes?
Bij inname van veel druivensuiker zal de bloedsuikerspiegel in korte tijd snel stijgen. Voor mensen met diabetes is dit gevaarlijk. Er kan hyperglycemie met ernstige gevolgen optreden. Let dus op met overmatig gebruik van dit product.
Bij een (aankomende) hypo nemen diabetespatiënten wel vaker een tabletje druivensuiker of gemiddeld 14 g druivensuikerpoeder. Dit is om de hypo te bestrijden.
Mensen die veel suiker eten hebben ook een hogere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het is daarom niet verstandig om zoveel suiker te nuttigen.
Waarom je verslaafd raakt aan suiker
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je niet direct verslaafd kunt raken aan suiker. Toch zijn er voldoende mensen die suikerhoudende producten blijven snoepen. Het is ook heel moeilijk om van deze gewoonte af te komen. Waarom is dit eigenlijk?
Suiker stimuleert het beloningscentrum in de hersenen. Door het eten van suiker krijg je een tevreden gevoel. Hersenen vinden dit prettig en willen dit telkens opnieuw ervaren. Dat is precies de reden waarom je steeds weer de mist ingaat.
Wil je stoppen met suiker, neem dan zeker geen druivensuiker. Hiermee los je het probleem namelijk niet op. De echte oplossing: helemaal geen suiker meer nemen waarvan ook geen suiker vervangende producten, deze houding je lichaam voor de gek.
Druivensuiker als smaakmaker
Veel mensen weten het niet maar druivensuiker wordt ook als smaakmaker aan bepaalde producten toegevoegd. Zo is van rookvlees bekend dat hier druivensuiker inzit.
Ook voor ouderen
Vanaf de leeftijd van 40 jaar neemt de spiermassa en hiermee de kracht snel af. Zestigplussers merken dit doordat ze niet alleen minder spierkracht maar ook minder energie hebben. Bovendien gaat het geheugen langzaam achteruit. Druivensuiker geeft tijdelijk extra energie aan spieren en hersenen. Niet voor niets nemen veel ouderen regelmatig een tabletje druivensuiker.
Diabetes komt vaker bij ouderen voor. Het is daarom opletten of er geen sprake is van (beginnende) suikerziekte. Een glucosemeter laat de bloedsuikerspiegel zien.
Mag je dextrose aan dieren geven?
Soms wordt er druivensuiker aan hond, kat, konijn, paard of andere dieren gegeven. Is dit wel zo verstandig? Wanneer je druivensuiker aan een dier geeft dan meng je dit vaak door het drinkwater. Geef hier echter niet te veel van: het is bedoeld voor wat extra energie. Voornamelijk wanneer het dier prestaties moeten leveren, bijvoorbeeld een sportpaard.
Druivensuiker geeft ook extra energie tijdens de koude winterdagen. Dit is dan ook alleen geschikt voor dieren die buiten leven. Bovendien voorkomt druivensuiker dat het water van het dier bevriest. Voeg dit dan ook alleen in de wintermaanden aan het water toe. In andere gevallen heeft het geen zin om druivensuiker aan je dier te geven. Wees voorzichtig met een overdosering: dit kan vervelende gezondheidsklachten met zich meebrengen.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique