Diepe druk stimulatie: het effect

Met diepe druk stimulatie ontstaat er een gevoel van geborgenheid en veiligheid. De stevige druk heeft een groot effect op de prikkelverwerking, het humeur en het slaappatroon. Het gevolg: een tevreden en fijn gevoel, meer rust en een goede slaap. Ontdek alles over een diepe druk stimulatie oftewel deep pressure stimulation.

Sensorische integratie therapie

Diepe druk stimulatie valt onder de sensorische integratie therapie. Vaak gebeurt deze therapie door middel van een knuffelmachine of een knijpmachine. Tegenwoordig zijn verzwaringdekens hier erg populair in. Het voordeel van een verzwaringsdeken is dat iedereen diepe druk stimulatie toe kan passen: gewoon thuis en in bed.

Voor wie is diepe druk stimulatie geschikt?

Niet iedereen heeft baat bij diepe druk stimulatie (deep pressure stimulation). Het wordt vooral toegepast bij mensen met autisme, psychische klachten, ADHD, depressie en angststoornissen.

Diepe druk stimulatie kan ook helpen bij patiënten die lijden aan dementie en Parkinson, Korsakov, fibromyalgie, artrose en het helpt zelfs bij slaapproblemen.

Zo werkt diepe druk stimulatie

De werking van diepe druk aanraking stimulatie is eigenlijk eenvoudig: het stimuleert de aanmaak van bepaalde hormonen. Dit zijn de hormonen dopamine en serotonine. Deze hormonen werken zeer goed wanneer iemand last heeft van sterke sensorische prikkels of moeite heeft met prikkelverwerking in de hersenen.

Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het komt vrij tijdens activiteiten waarbij je beloond wordt zoals sporten, eten en verliefd zijn. Dopamine zorgt ervoor dat je gelukkig voelt. Daarom zijn we zo verslaafd aan deze stof.

Diepe druk stimulatie zorgt ook voor de aanmaak van serotonine. Dit hormoon wordt vlak voor het slapen gaan aangemaakt en zorgt ervoor dat je goed slaap valt. Maar het is ook een hormoon dat gelukkig maakt.

Verzwaringsdeken en deep pressure stimulation

Voor veel mensen is het moeilijk om DPS (deep pressure stimulation) therapie te volgen: hiervoor moet je naar een specialist. Terwijl we die diepe druk knuffel allemaal wel kunnen gebruiken. Vooral voor mensen met ADHD, autisme, psychische klachten of vormen van reuma is dit ontzettend belangrijk.

Om deze groep mensen toch te helpen is er de verzwaringsdeken. Deze werkt bijna hetzelfde als een professionele machine waarbij er dagelijks profijt wordt gehaald uit deze vorm van therapie.

Een verzwaringsdeken lijkt nog het meest op een normale deken en wordt dan ook tijdens de slaap gebruikt. Het grote verschil is dat een verzwaringsdeken een stuk zwaarder is dan een normaal dekbed of een normale deken. Dankzij een aantal bijzondere eigenschappen wordt de druk van de deken gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Die stevige en gelijkmatige druk is nu net datgene de aanmaak van dopamine en serotonine stimuleert.

Wanneer geen verzwaringsdeken gebruiken?

In sommige gevallen is het beter om geen gebruik te maken van diepe druk stimulatie in de vorm van een verzwaringsdeken. Bij lichamelijke klachten en dan met name pijnklachten kan de druk van de deken te heftig zijn. Denk hierbij aan artrose, artritis, overgevoelige zenuwen of andere klachten. In deze gevallen kan een zware deken de pijnklachten alleen maar verergeren.

Toch is diepe druk stimulatie ook voor deze groep patiënten ideaal: het zorgt namelijk voor een betere slaap. Wie toch gebruik wil maken van een verzwaringsdeken moet eens denken aan een dekenboog. Deze boog plaats je boven het pijnlijke lichaamsgedeelte of het gewricht. Dankzij de boog raakt de deken het lichaamsdeel niet aan, terwijl de rest van het lichaam wel wordt ‘vastgehouden’ door de deken.

Een verzwaringsdeken is ook niet geschikt voor zeer jonge kinderen/baby’s. Voor baby’s is er een betere optie: inbakeren. Dit heeft een soortgelijk effect als de diepe druk aanraking stimulatie.

Bekijk hier het complete aanbod verzwaringsdekens.

Diepe druk stimulatie toepassen: verzwaringsdeken uitkiezen

Hoe weet je nu welke verzwaringsdeken geschikt is? Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit. Er is namelijk veel aanbod waarbij de kwaliteit van sommige producten te wensen overlaat.

Een verzwaringsdeken moet goed worden aangepast op het lichaamsgewicht. Dan pas heeft diepe druk stimulatie ook het grootste effect. Een goede vuistregel is dat een verzwaringsdeken 10% van het lichaamsgewicht bedraagt. Een kind van 40 kg zou dus een verzwaringsdeken van 4 kg moeten hebben. Een volwassene met een lichaamsgewicht van 80 kg komt dan op een verzwaringsdeken van 8 kg uit.

De beste verzwaringsdekens

Ben je al bekend met diepe druk stimulatie en hoe dit effect heeft op de prikkelverwerking in de hersenen? Bij bepaalde lichamelijke of fysische klachten, autisme, ADHD of andere problemen is het zeker zinvol om diepe druk stimulatie/ deep pressure stimulation zelf uit te proberen. Hieronder vind je enkele kwalitatief goede verzwaringsdekens.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique