Dieet: 5 tot 10 kilo afvallen in 1-3 weken

Snel afvallen en 5 tot 10 kilo kwijtraken in 1 tot 3 weken. Is dat mogelijk? Ja hoor, dat kan! Maar of je er blij mee moet zijn, is een tweede. Door deze snelle diëten, ook wel ziekenhuisdieet of crashdieet genoemd, val je in een korte tijd veel af. Het lichaam gaat ook spieren afbreken en zal spaarzaam met energie leren omgaan. Hierdoor worden kilocalorieën veel snelle opgeslagen in de vorm van vet.

Wat is een dieet?

Je hoort het zo vaak, vrouwen (maar ook mannen) op dieet. Er zijn veel verschillende soorten diëten. Een dieet moet ervoor zorgen dat je in lichaamsgewicht afvalt. Dit wordt gedaan door op de voeding te letten: gezonde voeding, uitgebalanceerd en zeker niet meer kilocalorieën dan strikt noodzakelijk is.

Redenen voor het volgen van een dieet zijn overgewicht of het niet lekker in de vel zitten. Dit kan ontstaan zijn door een ongezonde levensstijl, ziekte of medicijngebruik. Zwangere vrouwen of pas bevallen vrouwen willen ook vaak op hun dieet letten. Door de zwangerschap kan je veel in gewicht aankomen. Soms tot wel 30 kilo of meer!

Mag je op dieet als je zwanger bent?

Dit gedeelte is voor zwangere vrouwen. Mag je op dieet als je zwanger bent? Niemand verbiedt je om op dieet te gaan maar ongezond kan het zeker wel zijn! Het ligt er ook aan wat je gewicht was voordat je zwanger werd. Had je overgewicht? Dan komt je BMI zeker boven de 25 uit. In dat geval is het verstandig om niet meer dan 9 kilo gedurende de zwangerschap aan te komen. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je na de bevalling niet krijgt te maken met een groter overgewicht.

Heb je geen overgewicht of ben je zelfs wat te licht? Dan moet je minimaal 9 kilo aankomen in de zwangerschap, maar nog beter is om de 12 kilo te halen. In sommige gevallen is het zelfs goed om 15 kilo aan te komen. Een te laag gewicht maar ook slechte voeding kan voor een lager geboortegewicht bij de baby zorgen. Dit kan weer een vroeggeboorte als gevolg hebben. Te vroeg geboren baby’s kunnen allerlei kwaaltjes hebben. Reden om dit zeker te voorkomen!

Een dieet waarbij je 5 tot 10 kg afvalt

Je wordt doodgegooid met verschillende soorten diëten waarbij je 5 tot 10 kilo afvalt. Eigenlijk zou je niet in dit zo diëten moeten geloven. Hoe snel en hoeveel je afvalt is namelijk van verschillende factoren afhankelijk:

  • Leeftijd
  • Gewicht
  • Lengte
  • Geslacht
  • Activiteit

Iemand van 50 kg zal niet zomaar 10 kg kwijtraken. Terwijl iemand van 100 kg veel sneller en beter afvalt. Heb je een gezond gewicht, dus een BMI tussen de 18,5 en 25, dan is afvallen niet altijd verstandig. Een te laag gewicht zorgt namelijk voor een verstoring van de hormoonhuishouding. Bovendien werkt het immuunsysteem minder goed en word je sneller ziek. Ook worden de spieren eerder afgebroken, wat tot krachtverlies kan leiden.

Voordat je begint met afvallen moet je eerst weten hoe je dit wil realiseren. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende diëten.

Bekijk de beste maaltijdvervangers

Verschillende soorten diëten

Een dieet waarmee je 5 tot 10 kilo afvalt, dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi. Wel moet je weten welke dieetvorm je kiest.

Er zijn verschillende manieren om met een speciaal dieet af te vallen. Bekende diëten zijn het Sonja Bakker dieet, het ziekenhuisdieet, brooddieet, puntendieet, Atikinsdieet, dr. Frankdieet etc. Sommigen zien door de bomen het bos niet meer, zoveel keus is er!

Niet ieder dieet is voor jou geschikt. Het hangt er enerzijds vanaf hoeveel je af wilt vallen, anderzijds wat je motivatie is en hoe sterk deze is. Doorzettingsvermogen geldt voor ieder dieet. Diëten doe je ook niet zomaar even, het is een levenslange aanpassing van je huidige levensstijl.

Snel 5 kilo afvallen in 1 week, is dat mogelijk?

Een veel besproken dieet is het crashdieet ‘5 kilo in 1 week’. Is dit mogelijk? Ja, dat kan zeker! Je valt voornamelijk af door verlies aan vocht, maar ook wordt de vetvoorraad aangesproken. Dit dieet is een streng dieet met voldoende eiwitten, maar mag je niet langer dan 1 week volhouden.

Het is het typische crashdieet dat voor een jojo-effect zorgt wanneer je dit te lang doorzet. Hoe kan dat? Een crashdieet bestaat uit voornamelijk eiwitten met weinig koolhydraten en vetten. Hierdoor krijgt het lichaam weinig koolhydraten binnen, dit zijn stoffen die worden omgezet in glucose. Als reactie hierop zal het lichaam de vetvoorraad aanspreken. Wie dit dieet echter te lang blijft volhouden zal merken dat het lichaam uiteindelijk spieren gaat afbreken om toch snelle glucose te kunnen krijgen.

Dit eet je tijdens het ‘5 kilo in 1 week’ dieet

Het welbekende 5 kilo in 1 week dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten. Die krijg je binnen door het eten van veel eieren. Is het logisch? Er zijn mensen die bang zijn om veel eieren binnen te krijgen. Vroeger werd gedacht dat eieren het cholesterolgehalte verhogen. Uit onderzoek blijkt dat dit inmiddels een achterhaald idee is. Het zijn voornamelijk de slechte (trans)vetten die het ‘slechte’ cholesterol aardig kunnen verhogen.

Als tussendoortje wordt in dit dieet aangeraden om bijvoorbeeld komkommer of tomaat te nemen. Via, mager vlees, yoghurt, eieren, sla, tomaat, komkommer, zuurkool, rabarber, spinazie, het mag allemaal. Zolang er maar geen zoete producten, granen, boter of andere vette of koolhydraatrijke dingen gegeten worden. Of tenminste met mate.

Gemiddeld eet je gedurende 1 week dagelijks tussen de 500 en 700 kilocalorieën. Dit is echt heel weinig. Je mag dit dieet dan ook nooit langer dan een week volgen.

10 kilo in 3 weken, is dat beter?

Nog een soortgelijk crashdieet: 10 kilo in 3 weken afvallen. Of je ook daadwerkelijk zoveel afvalt hangt van je eigen gewicht af. Heb je overgewicht, dan val je sneller af dan iemand met een gezond gewicht.

Dit dieet verschilt met het voorgaande vanwege het feit dat je hier dagelijks tussen de 700 en 1.000 kilocalorieën per dag inneemt. Ook wordt er ets meer aan koolhydraten gegeten dan bij het 5 kilo dieet. Beschuit of brood, eieren, tomaat, sla, komkommer, yoghurt, kwark, mager vlees en paprika zijn voorbeelden die je dit dieet gegeten nuttigt. Dit dieet volg je maximaal drie weken.

Gezond of niet?

5 kilo afvallen in 1 week of 10 kilo afvallen in 3 weken, is dat gezond? Nee, deze diëten noem je ook wel een ziekenhuisdieet of crashdieet. Dit heeft een aantal nadelige gevolgen op je lichaam. Wanneer je te snel afvalt en weinig voeding binnenkrijgt dan gaat je lichaam zuiniger met energie om. Het breekt spieren af om glucose vrij te maken.

Daarnaast leert het lichaam op zuiniger met voedingsstoffen om te gaan. De kans is groot dat er sneller vet wordt opgeslagen. Ben je klaar met de dieet en eentje weer zoals voorheen? Dan merk je dat je juist extra snel aankomt. Dit noem je ook wel het jojo-effect. Overigens komt dit jojo-effect niet bij iedereen voor.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique