Coronavirus zwangerschap: is dit virus gevaarlijk wanneer je zwanger bent? Dit virus is eind 2019 in de Chinese regio Wuhan ontstaan en heeft zich van hieruit snel verspreid. Het is logisch dat zwangere vrouwen zich zorgen maken. Bekijk welke invloed het corona virus op een zwangerschap heeft.
Groep van coronavirussen
Ten eerste moet je weten dat er meerdere coronavirussen zijn. De meeste van deze virussen veroorzaken niet meer dan een (zware) verkoudheid. Er zijn echter zeven varianten die wel een ernstige ziekte bij de mens veroorzaken. Dit zijn onder andere SARS en MERS. Het nieuwste coronavirus staat ook wel bekend onder de naam 2019-nCoV of Wuhan-virus.
Het gaat om een virus dat in december 2019 is ontstaan. Op 30 januari 2020 heeft de WHO de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid uitgeroepen.
Symptomen coronavirus
Het coronavirus & zwangerschap, wat zijn hier de symptomen van? Een zwangere vrouw die besmet raakt zal dezelfde symptomen als ieder ander vertonen. De volgende symptomen komen voor:
- hoesten
- neusverkoudheid
- keelpijn
- koorts
Later kan er longontsteking ontstaan, maar dit is niet bij iedereen het geval. Bij ernstig zieke patiënten komt een bloedvergiftiging of uitval van de nieren voor. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn gevoelig voor het corona virus. Bij deze groep patiënten kan een besmetting tot de dood leiden.
Invloed coronavirus tijdens zwangerschap
Moeten zwangere vrouwen zich zorgen maken over besmetting met het coronavirus? Artsen hebben bij vermoeden van een infectie een meldingsplicht. Dit laat zien dat dit virus behoorlijk serieus wordt genomen. Verdachte gevallen zijn patiënten met koorts (minimaal 38 °C) en hoesten, neusverkoudheid, keelpijn. Hierbij is het belangrijk dat de patiënt twee van deze verschijnselen heeft.
Welke invloed heeft het corona virus op de zwangerschap? Tijdens de zwangerschap wordt er veel gevraagd van het lichaam van de aanstaande moeder. Het afweersysteem van zwangere vrouwen staat continu op scherp en reageert hierdoor soms te heftig. Dit verklaart waarom zwangere vrouwen vaker de griep krijgen.
Je kunt je voorstellen dat je als zwangere vrouw bij een besmetting met het corona virus meer en ook heftigere symptomen vertoont. Maar: is het coronavirus ook gevaarlijk voor de ongeboren baby?
Griep en coronavirus wanneer je zwanger bent
Over het algemeen is het oplopen van een griep niet gevaarlijk voor de ongeboren baby. Toch blijkt dat het verkoudheidsvirus de placenta of de ongeboren baby kan infecteren. Zo zijn er gevallen bekend waarbij de ongeboren baby een longinfectie oploopt. Het coronavirus van 2019 lijkt agressiever dan de normale verkoudheidsvirussen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat het ongeboren kind mogelijk geïnfecteerd wordt.
Het coronavirus kan ook op een andere manier gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Het virus veroorzaakt soms hoge koorts. Wanneer de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, kan dit weeën veroorzaken. Een miskraam of vroeggeboorte kan het gevolg zijn.
Coronavirus zwangerschap: te weinig zuurstof
Een besmetting met het coronavirus veroorzaakt soms een daling van het zuurstofgehalte in het bloed. Hierdoor is het niet mogelijk om op een natuurlijke wijze te bevallen. Bovendien is het lastig om zwangere vrouwen goed tegen infectie te behandelen.
In China is bij een mogelijk besmette zwangere vrouw een spoedkeizersnede uitgevoerd. Ze had last van kortademigheid en kon moeilijk behandeld worden tegen de mogelijke besmetting. Tijdens de keizersnede werd de baby gezond en wel geboren.
Ik ben zwanger en mogelijk besmet met het coronavirus: wat te doen?
In de periode dat er sprake is van een ernstige uitbraak van een nieuw virus, is het belangrijk om als zwangere vrouw alert te zijn. Vertoon je symptomen die overeenkomen met een mogelijke besmetting en ben je in aanraking geweest met mogelijk besmette personen? Neem dan direct contact op met de huisarts.
Het is mogelijk om te testen op de aanwezigheid van het corona virus. Een verdachte patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis, waarbij isolatie belangrijk is. Dit om verdere besmetting te voorkomen.
Moet ik als zwangere vrouw een mondkapje dragen?
Bij elke uitbraak van een nieuw virus ontstaat er een run op mondkapjes of mondmaskers. Dit is vrij logisch: niemand wil het nieuwe en vaak gevaarlijke virus oplopen. Als zwangere vrouw is het altijd verstandig om je extra goed te beschermen. Let hierbij wel goed op het type mondkapje. Alleen mondkapjes met beschermingsgraad FFP2 of FFP3 voldoen aan de eisen.
Zorg er daarnaast voor dat de hygiëne goed is. Was regelmatig de handen met water en zeep en maak deurklinken schoon. Veeg met de handen niet over het gezicht en hoest of nies altijd in de elleboog.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique