Let op met het coronavirus en zwangerschap! Iedereen kan besmet raken met dit virus, dat ook wel bekend staat als het COVID-19 virus. Voor zwangere vrouwen kan dit virus extra gevaar opleveren. Ook het ongeboren kind loopt risico. Neem daarom voorzorgsmaatregelen.
Wat is het coronavirus?
Het nieuwste coronavirus is in december 2019 voor het eerst in China opgedoken. Van hieruit heeft het virus zich razendsnel over de rest van de wereld verspreid. De officiële benaming is COVID-19, dit virus behoort tot een grotere groep coronavirus zijn. Slechts een aantal van deze virussen zijn besmettelijk voor de mens, waaronder ook COVID-19.
De symptomen na besmetting
Het coronavirus & zwangerschap is in geen goede combinatie. De symptomen zijn hetzelfde als bij iemand die niet zwanger is. Na besmetting duurt het twee weken voordat de eerste ziekteverschijnselen ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- koorts
- hoesten
- kortademigheid
Zwangere vrouwen vertonen dezelfde symptomen maar kunnen wel wat zieker zijn. Dit komt omdat het immuunsysteem tijdens de zwangerschap niet optimaal werkt. Het coronavirus en zwangerschap kan daarom een gevaar voor de gezondheid zijn.
Zo gevaarlijk is het coronavirus tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen worden altijd extra gecontroleerd, natuurlijk niet alleen op de aanwezigheid van een virus. Voor zover bekend worden zwangere vrouwen niet zeker van het virus dan andere personen. Wel is het immuunsysteem bij zwangere vrouwen vaak wat lager. Dit kan ertoe leiden dat je het virus sneller oploopt of langer ziek bent.
Het blijkt dat het virus geen verhoogde kans geeft op een miskraam of vroeggeboorte. Ook is er niets bekend over een verhoogd risico met betrekking tot aangeboren afwijkingen. Omdat het ook nu weer om kleine onderzoeken gaat, is het afwachten wat de daadwerkelijke risico’s zijn.
Is het virus overdraagbaar tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde ziekten aan het kind worden overgedragen de vraag is of dit ook met het coronavirus gebeurt. In het medisch vakblad The Lancet is een klein onderzoek verschenen dat met negen zwangere aan besmette vrouwen is uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat het virus tijdens de zwangerschap niet overdraagbaar is.
Het gaat hier echter om een kleinschalig onderzoek. Hierdoor is niet met 100% zekerheid te zeggen of het virus niet via de placenta bij de baby kan komen.
Het risico voor pasgeboren baby’s
Zwangerschap & coronavirus kan wel direct na de bevalling een risico vormen. Het virus is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact maar ook door hoesten en niezen. Via druppeltjes vocht verspreidt het virus zich en kan op deze manier de baby besmetten. Het coronavirus is in ieder geval bij minstens twee pasgeboren baby’s aangetroffen. Dit zien dat pasgeboren baby’s wel besmet kunnen raken.
Coronavirus en zwangerschap: immuniteit opbouwen
Meer dan 95% van de besmette patiënten geneest van de gevolgen die dit virus met zich meebrengt. Volgens het RIVM en de website Quest kun je na een eerste besmetting niet opnieuw besmet of ziek raken. Toch zijn er mensen die voor de tweede keer positief op het coronavirus zijn getest. Ze hadden de ziekte al eens doorgemaakt, waren genezen en liepen het virus opnieuw op.
Dit zien dat het niet voor 100% zeker is dat je immuun bent naar een eerste besmetting. Ben je zwanger, dan blijft het opletten met een mogelijke besmetting.
Voorzorgsmaatregelen nemen
Let op bij de combinatie coronavirus – zwangerschap. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Neem daarom extra voorzorgsmaatregelen. Dit geldt natuurlijk voor iedereen maar vooral voor zwangere vrouwen.
Ben je ergens anders, wrijf dan niet met de handen door je gezicht. Was de handen bij thuiskomst goed. Daarnaast is het belangrijk om ook thuis regelmatig de handen met water en zeep te wassen. Gebruik eventueel een desinfecterende handgel.
Moet je hoesten of niezen, gebruik dan altijd een papieren zakdoekje of doe dit in de elleboogplooi. Werk je als zwangere in de zorg of met mensen die mogelijk besmet zijn? Vraag aan de werkgever een professioneel medisch mond kan je en draagt dit volgens de voorschriften. Bij een ernstige uitbraak kan het beter zijn om geen risico’s te nemen en tijdelijk vrijaf te nemen. Dit geldt echter alleen voor zwangere vrouwen met een verminderd immuunsysteem. Zorgmedewerkers zijn namelijk onmisbaarder.
Is het nodig om in de dagelijkse situatie een mondkapje te dragen? Alleen wanneer dit mondkapje voldoende afsluit en bescherming biedt. Thuis hoef je dit mondmasker niet te dragen, maar wel wanneer je in direct contact met andere mensen komt.
?
Dit virus staat ook wel bekend onder de naam COVID-19. Het is het nieuwste virus dat onder de groep coronavirussen valt en zeer besmettelijk voor de mens. Lees verder: wat doen tegen coronavirus?
Zwangere vrouwen worden niet direct zieker, maar kunnen wel een verminderd immuunsysteem hebben. Meer lees je hier: zwangerschap en coronavirus.
Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique