Coronavirus patent: wat klopt hiervan?

Er zou een coronavirus patent zijn. Uit het patent moet blijken dat het virus in een Engels laboratorium is ontwikkeld en mogelijk bewust is verspreid. Wat is de waarheid achter het coronavirus patent verhaal? Voordat je deze bewering via social media verspreidt, moet je toch eerst dit artikel lezen.

Het patent is van Bill Gates

Volgens de website wanttoknow is het corona virus patent van Bill Gates. Het gepatenteerde virus zou eigendom zijn van het Engelse The Pirbright Institute en gefinancierd worden door de Bill Melinda Gates Foundation. Volgens diezelfde website heeft Bill Gates het laten ontwikkelen omdat de wereld overbevolkt is.

Nu is de wereld gedeeltelijk overbevolkt, maar zou iemand hier echt een virus op loslaten? Laten we eens gaan kijken wat hiervan waar is. Want niet alleen bovengenoemde website verspreidt dit bericht, we zijn het ook op andere websites tegengekomen (onder andere de website MartinVrijland). Inmiddels neemt iedereen het coronavirus patent verhaal over en deelt dit op het internet en social media. Inclusief een document waarop het patent te zien is.

Wat je moet weten over bovengenoemde websites

De website van Martin Vrijland staat bekend om het verspreiden van complottheorieën. De website wanttoknow is ook niet vies van wat complottheorieën. In feite kom je het corona virus patent verhaal alleen op complottheorieën websites tegen. Helaas zijn er veel aanhangers van dit soort websites die het bericht klakkeloos delen. Maar goed, is het verhaal nu waar of niet?

Echt patent op een coronavirus

Ja, er is sprake van een patent op een coronavirus. Dit patent ligt bij het eerder genoemde Pirbright Institute. Tot zover klopt het verhaal en is het document dat we tegenkomen ook echt. Het gaat echter niet om het beruchte coronavirus dat in het Chinese Wuhan is ontstaan en zich snel over de wereld verspreidt. Het patent heeft betrekking op een coronavirus dat bronchitis bij pluimvee veroorzaakt.

Dit bronchitisvirus kan mensen niet besmetten. Coronavirussen die dat wel kunnen zijn SARS, MERS en nu ook het Wuhan-virus uit eind 2019.

Afbeelding: het bewuste patent, waarin duidelijk staat dat het om infectieuze bronchitis bij pluimvee gaat.

Waarom een patent op een corona virus?

Het is natuurlijk vreemd dat er een patent op een virus rust, want waarom zou je dat doen? Dit heeft ermee te maken dat het instituut onderzoek doet naar besmettelijke coronavirussen bij dieren. Met het gepatenteerde virus ontwikkelen ze een vaccin, waardoor pluimvee of varkens niet ziek worden.

Er is geen sprake van een patent op een voor mensen besmettelijke corona virus. Het is dan ook zeer kwalijk dat websites hierover spreken en dat mensen dit bericht klakkeloos op social media delen. Erger nog: dat onwetenden dit ook daadwerkelijk geloven. De website nu.nl heeft bovenstaand coronavirus patent verhaal gecheckt en vertelt hetzelfde als hierboven: er is geen patent op het menselijke coronavirus uit  Wuhan. Het is maar dat je het weet.

Wees voorzichtig met het verspreiden van nepnieuws

Nepnieuws of fake nieuws verspreidt zich nog sneller dan het coronavirus zelf. Eigenlijk kun je bij nepnieuws spreken van een grote pandemie: iedereen raakte paniek. Verschillende media waarschuwen dan ook voor het verspreiden van nepnieuws: controleer eerst of een bericht op waarheid berust. Je maakt jezelf onnodig ongerust met het lezen en verspreiden van dit soort nieuwsberichten.

Wat je wel kunt doen

Je hoeft niet alle nieuwsberichten op bekende websites te geloven. Dit geldt niet alleen voor websites met fake nieuws of complottheorieën, ook grote en bekende kranten zijn niet altijd betrouwbaar. Zo stond er halverwege januari een bericht in het Algemeen Dagblad: de minister van medische zorg verklaarde dat de kans klein is dat het virus de oversteek naar Europa maakt.

Klinkklare onzin: virussen verspreiden zich meestal razendsnel. Doordat wij mensen vrij over de hele wereld reizen, is de kans juist groot dat een virus de oversteek naar Europa maakt. Drie dagen na de uitspraak van deze minister was het al zover en waren twee mensen in Frankrijk besmet. Je mag bij sommige nieuwsberichten best je vraagtekens zetten.

Wat kun je doen om paniek te voorkomen? Nogmaals: controleer een coronavirus patent verhaal of een andere bewering voordat je het met anderen deelt. Zorg verder dat je immuunsysteem in orde is, was je handen goed en draag eventueel een mondkapje. Dit laatste is alleen aan te raden wanneer er sprake is van een coronavirus uitbraak in jouw omgeving.

Blijgezond.nl is een initiatief van gezondheidsdeskundige Dominique